ΚΚΕ Καβάλας: Η αύξηση των κρουσμάτων δεν ήρθε από το πουθενά

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής που ζητά από τις αρμόδιες μαζικούς ελέγχους στο σύνολο μεγάλων και μικρών χώρων εργασίας

Το άνοιγμα των συνόρων, ύστερα από απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, το οποίο έγινε με μεγάλες εκπτώσεις στα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον λαό και τους επισκέπτες της χώρας, είναι σύμφωνα με την Τομεακή Επιτροπή ΚΚΕ της Καβάλας μιας από τις βασικές αιτίες της έξαρσης της πανδημίας.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Τομεακής Επιτροπής ΚΚΕ της Καβάλας

«Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της πολιτικής που βάζει πάνω απ’ όλα τα κέρδη μεγάλων επιχειρήσεων και των μονοπωλίων»

«Η αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα και τη Καβάλα, δεν ήρθε από το πουθενά, αλλά κατά βάση από το γεγονός ότι το «άνοιγμα» του Τουρισμού και των Μεταφορών έγινε με υποταγή των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων στις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και πόρων στις αντίστοιχες υπηρεσίες, με μεγάλες «εκπτώσεις» στα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, τον λαό και τους επισκέπτες της χώρας.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός του Ν. Καβάλας  αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της πολιτικής που βάζει πάνω απ’ όλα τα κέρδη μεγάλων επιχειρήσεων και των μονοπωλίων. Όλη η προσπάθεια των Καβαλιωτών τους προηγουμένους μήνες  για τη μείωση της εξάπλωσης του ιού φαίνεται να πηγαίνει στο βρόντο αφού η κυβέρνηση άφησε και αφήνει να χάνεται πολύτιμος χρόνος για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Προτεραιότητα είναι τα κέρδη μιας χούφτας επενδυτών.

Την ώρα που κουνάνε το δάχτυλο στο λαό για την ατομική του ευθύνη αφήνουν τους εργαζόμενους  εκτεθειμένους στην πανδημία σε επικίνδυνους κλάδους με την ανυπαρξία προληπτικών ελέγχων, που θα έπρεπε να γίνεται σε όλους καθολικά και κατά επανάληψη.

Η υγεία των εργαζόμενων στο τουρισμό αλλά και σε όλους τους χώρους δουλειάς απ’ ότι φαίνεται δεν είναι προτεραιότητα για όλους αυτούς που διατηρούν την οριακή κατάσταση στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται το δημόσιο σύστημα Υγείας εξαιτίας της πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης.

Αντί για μαζικά τεστ σε γειτονιές, χωριά και εργασιακούς χώρους, ώστε να περιορίζεται άμεσα η εξάπλωση της πανδημίας  από το Σάββατο 1 Αυγούστου άνοιξαν τα λιμάνια της Ελλάδας για τη διεθνή κρουαζιέρα! Έχουν τεράστιες ευθυνές, οι τοπικές αρχές (Δήμος , Περιφέρεια)και όλοι αυτοί που καίγονται για τα κέρδη των εφοπλιστών και των μεγαλοξενοδόχων στο Ν. Καβάλας.

Όλοι αυτοί που επιχειρούν να κρύψουν, κουνώντας για μια ακόμα φορά το δάχτυλο στο λαό, συσκοτίζοντας τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης δε μιλάνε για τη μη επίταξη του ιδιωτικού τομέα, που συνεχίζει να κερδοσκοπεί, ιδιαίτερα στην περίπτωση των διαγνωστικών τεστ.

Η διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, είναι η απάντηση στην κυβερνητική ανεπάρκεια για τη διαχείριση της πανδημίας στην περιοχή.

Να στείλει η κυβέρνηση άμεσα συνεργεία για μαζικά τεστ των δημοτών, ιδιαίτερα σε μαζικούς χώρους εργασίας, τα οποία θα τοποθετηθούν σε όλη την επικράτεια του Νομού.

Να προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες κράτους και Περιφέρειας να σε μαζικούς ελέγχους στο σύνολο μεγάλων και μικρών χώρων εργασίας για να διαπιστώσουν εάν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας (το πρόσφατο περιστατικό σε μεγάλη εταιρία με τη διάσωση του COVID-19 έδειξε ότι αυτά τηρούνται τουλάχιστον πλημμελώς).

Να απαιτηθεί από το Υπουργείο Υγείας η επάνδρωση του Νοσοκομείου, των κέντρων υγείας και των αγροτικών ιατρείων με επαρκές μόνιμο προσωπικό και τεχνητά μέσα προκειμένου αυτά να μπορούν να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων που χρήζουν νοσηλείας.

Να ενισχυθεί το τμήμα που διενεργεί τα τεστ για τον COVID-19στο Νοσοκομείο με προσωπικό και τεχνικά μέσα προκειμένου να ανταποκριθεί στις επείγουσες καταστάσεις που βιώνουν οι Καβαλιώτες και που αφορούν την υγεία τους.

Να επιταχτούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί του νοσοκομείου στη διάρκεια της επιδημίας προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι από τη διασπορά του ιού και της νόσου.

Να επιταχθεί άμεσα ο ιδιωτικός τομέας υγείας. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που είναι ως επί το πλείστων έμπειροι επιστήμονες. Να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας και με κρατική ευθύνη και χωρίς πληρωμή από τους ασθενείς να αναλάβουν την εξέταση, συνταγογράφηση, θεραπεία.

Να εξαλειφθεί η πολύμηνη αναμονή για ιατρεία και χειρουργεία, κάτι που σπρώχνει τους ασθενείς στην πανάκριβη ιδιωτική υγεία.

Να  αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ, αλλά και τη λειτουργία ΜΑΦ που σήμερα δεν υφίστανται, σύμφωνα με τις ανάγκες αλλά και τα όσα προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (15% των κλινών σε κλίνες ΜΕΘ και αντίστοιχα το 20% των κλινών σε ΜΑΦ).

Να μην έχουν καμία δυσμενή επίπτωση οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος που ανέστειλε τη λειτουργία της λόγω εμφάνισης κρουσμάτων COVID-19».