ΚΚΕ: Πολλά και άλυτα εδώ και χρόνια τα προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Καβάλας

Στη Βουλή οι ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και το κτιριακό πρόβλημα της μονάδας υγείας μέσω ερώτησης δύο βουλευτών του κόμματος

Ερώτηση για τα προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Καβάλας προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια κατέθεσαν οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από τον υπουργό και την Κυβέρνηση να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρονται στο Κέντρο Υγείας Καβάλας (πρώην πολυϊατρείο ΙΚΑ) με προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού αλλά και να επιλύσουν το κτιριακό πρόβλημα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης των βουλευτών του ΚΚΕ.

«Στην Καβάλα λειτουργεί το Κέντρο Υγείας αστικού τύπου που επί της ουσίας αποτελεί το απομεινάρι των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που λειτούργησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια είτε ως ιατρεία του ΕΟΠΠΥ είτε ως ΠΕΔΥ. Με όλες τις “μεταρρυθμίσεις” των τελευταίων χρόνων η συγκεκριμένη δομή από τα χρόνια που λειτουργούσε ως πολυιατρείο του ΙΚΑ και που φυσικά δεν κάλυπτε τις ανάγκες σε ΠΦΥ των εργαζομένων της Καβάλας, σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πλήρη απαξίωση, παρά τις προσπάθειες του προσωπικού που εργάζεται σε δύσκολες συνθήκες, καλούμενο να ανταποκριθεί σε ένα έργο πολύ πάνω από τις δυνατότητες του ΚΥ. Πολύ περισσότερο αν αναλογιστούμε τις ανάγκες που προκύπτουν σε συνθήκες πανδημίας και τη συνολική υποβάθμιση στο σύνολο των δομών της Δημόσιας Υγείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την εποχή της λειτουργίας του πολυιατρείου του ΙΚΑ όπου το ιατρικό προσωπικό απαριθμούσε περίπου 80 γιατρούς πολλών ειδικοτήτων και που και πάλι η αναμονή για τα ραντεβού ήταν πολύμηνη σε αρκετές περιπτώσεις, σήμερα στο Κέντρο Υγείας Καβάλας υπηρετούν μόλις 10 μόνιμοι και 5 επικουρικοί γιατροί, μόλις 5 ειδικοτήτων. Αντίστοιχη κατάσταση υπάρχει και με το νοσηλευτικό προσωπικό. Άμεση είναι η ανάγκη για στελέχωση βασικών ειδικοτήτων όπως παιδίατροι, δερματολόγοι, οφθαλμίατροι, ψυχίατροι, παθολόγοι, γενικοί γιατροί. Υπάρχει ανάγκη άμεσων προσλήψεων επίσης σε ακτινολόγους και χειριστές έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του ακτινολογικού τμήματος ώστε να λειτουργήσει πλήρως με βάση τις δυνατότητες του καινούργιου εξοπλισμού. Επίσης το Κέντρο Υγείας χρειάζεται να στηριχθεί και με επιπλέον διοικητικό προσωπικό.

Η υποτιθέμενη “συμπληρωματική” λειτουργία μίας και μοναδικής ΤΟΜΥ (αντί για τουλάχιστον 5 όπως προέβλεπε ο ελλιπέστατος σχεδιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης – 1 ΤΟΜΥ για 12.000 κατοίκους!) με 3 γενικούς γιατρούς και 1 παιδίατρο, χωρίς δηλαδή βασικές ειδικότητες όπως συμβαίνει και με το ΚΥ Καβάλας, για περίπου 4.000 ασθενείς που είναι εγγεγραμμένοι, δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε καν μπάλωμα.

Αυτή η κατάσταση στις δομές της ΠΦΥ οδηγεί σε υπερφόρτωση της λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας με τα ραντεβού για τις περισσότερες ειδικότητες να απαιτούν μήνες αναμονής. Το τελικό αποτέλεσμα είναι να κατευθύνονται οι ασθενείς στην ακριβοπληρωμένη ιδιωτική υγεία ή και για ένα τμήμα τους, που ολοένα μεγαλώνει λόγω της οικονομικής ανέχειας, να αναβάλουν εξετάσεις, χρονίως πάσχοντες να μην έχουν τακτική και ολοκληρωμένη παρακολούθηση, συνολικά η δημόσια υγεία να επιβαρύνεται.

Παράλληλα, μεγάλο είναι το κτιριακό πρόβλημα που εδώ και χρόνια παραμένει άλυτο. Στο συγκεκριμένο κτίριο συστεγάζονται τα ιατρεία του Κέντρου Υγείας, οι διοικητικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, το φαρμακείο του ΕΟΠΠΥ και τα ΚΕΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι όποια ανακαίνιση έχει γίνει αφορούσε μόνο τον όροφο που στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και όχι τα ιατρεία του Κέντρου Υγείας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:

  • Να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Καβάλα με μαζικές προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας στο Κέντρο Υγείας.
  • Να επιλυθεί το κτιριακό πρόβλημα του Κέντρου Υγείας».