Τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Παναγιωτόπουλου με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας

Τι ζήτησε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας από την Γερμανίδα ομόλογό του και ποιες δεσμεύσεις έλαβε σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα

O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος επικοινώνησε την Τρίτη 18 Αυγούστου 2020 με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, Annegret Kramp-Karrenbauer, με την οποία συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ο υπουργός ενημέρωσε αναλυτικά τη Γερμανίδα ομόλογό του για τις εξελίξεις και υπογράμμισε τη σημασία του ρόλου τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Γερμανικής Προεδρίας, προκειμένου να αποκατασταθεί το περιβάλλον ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε επίσης ότι έχουμε την ετοιμότητα να συζητήσουμε με γείτονές μας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, υπό την προϋπόθεση να αποσυρθούν άμεσα τα τουρκικά πολεμικά πλοία και το ερευνητικό σκάφος από την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η κ. Κράμπ-Καρενμπάουερ συμμερίσθηκε την εκτίμηση του Έλληνα υπουργού ότι η παρούσα κατάσταση προκαλεί συνθήκες ατυχήματος και συνεπώς, πρέπει να διασφαλισθεί ότι θα αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια περαιτέρω κλιμάκωσης και θα υπάρξει εκτόνωση, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για διάλογο.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε, επίσης, ότι θα ενημερώσει τους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις εξελίξεις, στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 26 Αυγούστου 2020.