Βασίλης Κατοπόδης: Αναστείλαμε όλες τις εκδηλώσεις, αλλά δεν υποστείλαμε τη σημαία του αγώνα

Συνέντευξη Τύπου του Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ με φόντο την πανδημία του κορονοϊού  

Συνέντευξη τύπου για την πορεία της πανδημίας και την κατάσταση των δομών Υγείας  στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, παραχώρησε στα γραφεία της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ ο Βασίλης Κατοπόδης

Αρχικά ο Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι: «το κόμμα μας, όπως πάντα, στον δύσκολο καιρό της πανδημίας βάζει σε πρώτη θέση την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών του λαού μας  στην υγεία και την πρόνοια. Πήραμε όλα τα αναγκαία μέτρα  για την προστασία της υγείας, αναστείλαμε εκδηλώσεις και τηρήσαμε όλα τα μέτρα που συστήνουν οι επιστήμονες.  Όμως δεν υποστείλαμε τη σημαία του αγώνα. Δίνουμε την μάχη να μην μείνει κανείς μόνος του».

Αναδεικνύουμε όλα τα μεγάλα προβλήματα των δομών υγείας στην ΠΕΚ

Συνεχίζοντας είπε: «Ο σκοπός της σημερινής μας συνέντευξης είναι να αναδείξουμε όλα τα μεγάλα προβλήματα των δομών υγείας στην ΠΕΚ. Είναι δύσκολη η κατάσταση μπροστά στα στοιχεία της πανδημίας, αφού έχουμε περάσει τα 10.000 κρούσματα. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας. Έχει σημασία να δούμε πώς φτάσαμε εδώ και η κυβέρνηση ως μοτίβο της είχε την ατομική ευθύνη. Τώρα κουνάει το δάκτυλο στην νεολαία  και εμείς πρέπει να  δούμε πως φτάσαμε στην σημερινή κατάσταση.  Υπάρχουν βέβαια και οι επιπόλαιοι που επιδεικνύουν κακή συμπεριφορά.   Η αυξητική τάση ξεκίνησε εν μέσω του καλοκαιριού, όταν η κυβέρνηση, με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, έκανε το κάλεσμα στους τουρίστες , συμφωνώντας να κάνει λάστιχο όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για χάρη της κερδοφορίας και όλων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα του Τουρισμού. Δεν υπάρχουν μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, δεν γίνονται επαναλαμβανόμενα τεστ, στα σύνορα ελέγχεται ο κόσμος δειγματοληπτικά.  Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η διαχείριση της πανδημίας  έφερε την σημερινή κατάσταση, για να έχουμε πληρότητα σε πλοία και αεροπλάνα.  Ο συνωστισμός είναι ανεπανάληπτος».

Η κυβέρνηση έπαιξε στα ζάρια τις μεγάλες θυσίες που  έκανε ο λαός

Ακολούθως ο κ. Κατοπόδης τόνισε ότι: «Τα στοιχεία μας λένε πως η κυβέρνηση έπαιξε στα ζάρια τις μεγάλες θυσίες που έκανε ο λαός και οι νέοι στην προηγούμενη φάση, όπου κλειστήκαμε στα σπίτια μας, τηρήσαμε όλα τα μέτρα, δεχτήκαμε μια σειρά πραγμάτων και όλο αυτό ειχε αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας και τα μεροκάματα μας.  Η Καβάλα ήταν καθαρή  επιδημιολογικά, όμως δεν είναι πλέον και μπορεί να εμφανιστούν εστίες μόλυνσης από κεί που δεν τις περιμένει κανείς. Εμείς προχωρήσαμε σε επισημάνσεις και ερωτήσεις στην Βουλή. Περιμένουμε ακόμα απαντήσεις  και θέλουμε να κάνουμε γνωστό στον λαό, ότι είμαστε πολύ ανήσυχοι, γιατί σ΄ αυτή την φάση η κατάσταση μπορεί να είναι διαχειρίσιμη, όμως σε μια επόμενη φάση, τα τρομακτικά σενάρια που κυκλοφορούν  μας μιλάνε για τετραψήφιο αριθμό  κρουσμάτων σε όλη τη χώρα. Το μερίδιο που θα αφορά την Καβάλα θα είναι μεγαλύτερο.  Εντοπίσαμε πως υπάρχουν πολλά ζητήματα στην πόλη μας. Στο ΓΝΚ  ξέρουμε πως είναι επιβαρυμένα τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, δεν υπάρχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, χειρουργεία έχουν μείνει πίσω, αναβλήθηκαν εξετάσεις χρονίως πασχόντων, γίνονται μόνο 16-17 τέστ για τον ιό την ημέρα και αυτό έχει αντίκρισμα στον κόσμο».

Χρειάζεται μόνιμη  και σταθερή σχέση εργασίας στον τομέα της υγείας

«Οι κλίνες  Εντατικής Θεραπείας είναι μόνο 12 και να φανταστούμε τι θα γίνει, αν υπάρξουν κρούσματα σε κάποια δομή ή γηροκομείο. Το 20% του νοσηλευτικού προσωπικού είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έχουμε στα Επείγοντα 4 γιατρούς για να βγαίνουν μόνο οι βάρδιες , οριακή λειτουργία των κλινικών, τεράστιο πρόβλημα με τους τραυματιοφορείς.  Λήγουν και οι συμβάσεις των καθαριστριών και απ΄ ότι φαίνεται θα πάμε στο μοντέλο του εργολάβου. Χρειάζεται μόνιμη  και σταθερή σχέση εργασίας. Χρειάζονται περισσότεροι γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες.  Για όλα αυτά έχουμε καταθέσει ερωτήσεις και όμως δεν έχουμε πάρει απαντήσεις που τις περιμένουμε.  Ο λαός πληρώνει πολύ ακριβά αυτή την κατάσταση  και θέλουμε να καλέσουμε τους εργαζόμενους της Καβάλας  να παλέψουμε μαζί. Πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια συσπείρωσης εργαζομένων  νεολαίας στα συνδικάτα, για να βγούμε στους δρόμους και να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει, γιατί δεν πρέπει να πληρώσουμε άλλο. Πληρώσαμε πολλά και φτάνει.  Καλούμε λοιπόν όλο τον κόσμο με πρώτο το θέμα της υγείας να  διεκδικήσει την κάλυψη όλων των κενών, την πλήρη στελέχωση των δομών υγείας. Υπάρχει το ταμείο ανάκαμψης με τα70 δις ευρώ και να κόψουν από εκεί λεφτά. Να κόψουν από τα 4 δις που δίνουν κάθε χρόνο στις νατοϊκές δαπάνες, να κόψουν από τις φοροαπαλλαγές που δίνουν στο μεγάλο κεφάλαιο και τα πακέτα στήριξης για να τα δώσουν στην υγεία και την παιδεία».

Πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία με 15 παιδιά ανά τάξη

Ολοκληρώνοντας ο Γραμματέας της Τομεακής επιτροπής αναφέρθηκε και στο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων λέγοντας ότι: «στεκόμαστε δίπλα στους γονείς και επιμένουμε μαζί τους να ανοίξουν τα σχολεία που θα έχουν μόνο 15 παιδιά ανά τάξη. Να γίνονται μαζικά τεστ σε όλους και να καλύπτονται τα μέτρα ατομικής προστασίας σε όλους από τον κρατικό προϋπολογισμό».