Θόδωρος Μουριάδης: Κανένα παιδί εκτός Παιδικών Σταθμών. Έτοιμα τα σχολεία να υποδεχτούν τους μαθητές

Τι είπε ο Δήμαρχος Καβάλας για τις σχολικές καθαρίστριες, για τις «μετακινήσεις προσωπικού» στα ΚΑΠΗ, για το «Βοήθεια στο Σπίτι» και για την ενίσχυση των Δημοτικών Κοιμητηρίων με προσωπικό

Σε θέματα τα οποία αφορούν την Καβάλα αναφέρθηκε ο Δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, μιλώντας στη συχνότητα του ALPHA Radio 88,6. Το ένα αφορά την ασφάλεια των σχολικών χώρων, όπου γι αυτό ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ζήτησε με επιστολή του να οριστεί ένας συγκεκριμένος ασφαλής χώρος μέχρι να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός των σχολείων. Το δεύτερο θέμα αφορά τις σχολικές καθαρίστριες και πότε θα προσληφθούν με συγκεκριμένο ωράριο. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα ΚΑΠΗ και στο «Βοήθεια στο Σπίτι», στην πρόσληψη περισσότερων ατόμων στα Δημοτικά Κοιμητήρια και διαβεβαίωσε ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει έξω από τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Καβάλας.

Τα σχολεία έχουν καθαριστεί από τη στιγμή που έκλεισαν

«Τα σχολεία και είχαν καθαριστεί και είχαν απολυμανθεί, πριν κλείσουν. Ο ιός αυτός δεν είναι αιώνιος και δεν υπάρχει θέμα, αφού τα σχολεία έχουν καθαριστεί. Όλα αυτά είναι παρατραβηγμένα, εκτός και αν οι εκπαιδευτικοί φοβούνται τους ίδιους τους συναδέλφους τους οι οποίοι ενδεχόμενα πήγαν διακοπές, μήπως έχουν κολλήσει κορονοϊό. Αυτό είναι διαφορετικό. Αλλά αν φοβούνται τους χώρους, δεν είναι λογικό. Όλα αυτά που λέγονται είναι παρατραβηγμένα συνδικαλιστικά και δε με αφορούν. Τα σχολεία είναι απολύτως ασφαλή γιατί είχαν καθαριστεί όταν έκλεισαν».

Τα σχολικά συγκροτήματα θα έχουν πάνω από 100 καθαρίστριες

Αναφορικά με τις καθαρίστριες, ο Δήμαρχος είπε πως «σύμφωνα με αυτό που ήρθε από το Υπουργείο, στην αρχή μας ζήτησαν τον αριθμό των καθαριστριών για να δούνε ποιες είναι με σταθερή εργασία και πόσες με μερική απασχόληση. Εμείς τότε είχαμε 30 σχολικές καθαρίστριες στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 35 στη Δευτεροβάθμια, ενώ 40 εξ αυτών εργαζόταν με μερική απασχόληση. Επειδή σε όλη την Ελλάδα οι εργαζόμενοι αυτού του τομέα γίνονται υπάλληλοι του Δήμου με άλλες οικονομικές απολαβές από αυτές είχαν μέχρι τώρα, προφανώς για να μειωθεί το κόστος, ο κάθε διευθυντής σχολείου δήλωνε πόσες αίθουσες έχει και από πόσες καθαρίστριες θα εξυπηρετείται το σχολείο. Μας συνέστησαν λοιπόν να πάρουμε 14 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης και 74 μερικής απασχόλησης. Σημειώνουμε επίσης πως υπάρχουν 16 καθαρίστριες οι οποίες είναι μόνιμες υπάλληλοι του Δήμου στα σχολεία. Υπόψιν ότι και στη μερική απασχόληση θα παίρνουν πολύ περισσότερα χρήματα από ό,τι έπαιρναν τα προηγούμενα χρόνια, όταν υπέγραφαν σύμβαση κάθε χρόνο. Συνεπώς τα σχολικά συγκροτήματα θα έχουν πάνω από 100 καθαρίστριες. Αυτό που κάνει ο Δήμος Καβάλας με τις Σχολικές Επιτροπές, είναι ότι σε κάθε σχολείο ορίζει τον αριθμό που θα πρέπει να υπάρχει σε καθαρίστριες, κάτι που δεν γινόταν μέχρι τώρα. Τώρα θα υπάρχουν από το πρωί καθαρίστριες στα σχολεία. Αν υπάρχουν ελλείμματα ο Δήμος θα τα καλύψει με το προσωπικό που θα έρθει σε λίγο από την Κοινωφελή Εργασία. Να πω επίσης ότι τα αναλώσιμα που χρειαζόμαστε, όπως και οι μάσκες, δεν έχουν έρθει ακόμα, αλλά καταλαβαίνεται πως ό,τι χρειάζεται θα το καλύψει ο Δήμος μέχρι να έρθουν τα απαραίτητα».

Επανεξετάζεται το θέμα των ΚΑΠΗ και αναδομείται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Ένα άλλο θέμα για το οποίο μίλησε ο κ Μουριάδης είναι η μετακίνηση των 19 εργαζομένων στα ΚΑΠΗ της Καβάλας. «Από τα ΚΑΠΗ δεν μετακινείται κάποιος. Υπήρχε ένα σχέδιο για να μετακινηθούν κάποια άτομα, αλλά δεν ξέρω αν τελικά θα γίνει η μετακίνηση αυτή και είναι κάτι που το βλέπουμε. Τα ΚΑΠΗ είναι κάτι διαφορετικό από το “Βοήθεια στο Σπίτι”. Στο πρόγραμμα αυτό υπήρχαν κάποιες εργαζόμενες που δούλευαν στα γραφεία. Τώρα και λόγω της κατάστασης που υπάρχει οι τρεις κυρίες θα βγουν από τα γραφεία και θα αναλάβουν άλλη δουλειά. Υπάρχει συνεπώς αναδιάρθρωση στον τομέα που θα πρέπει να πάει η κάθε μία κυρία. Το ζητούμενο σε όλες τις περιπτώσεις είναι η εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων, γι’ αυτό δεν μπορώ να καταλάβω τις αντιδράσεις που υπάρχουν. Έτσι το “Βοήθεια στο Σπίτι” σχεδιάζει την καλύτερη λειτουργία του συστήματος. Όσο για το θέμα των ΚΑΠΗ, έχω ζητήσει να επανεξεταστεί. Μιλάω μόνο για το “Βοήθεια στο Σπίτι” που και αυτό πρέπει να οργανωθεί καλύτερα. Αυτόν τον μήνα που τα ΚΑΠΗ είναι κλειστά, το προσωπικό αυτό θα πρέπει να πάει εκεί που ανήκε, αλλά και στο “Βοήθεια στο Σπίτι” και όπου χρειαστεί. Αυτό είναι όλο το θέμα και δεν πρέπει να δημιουργούμε τεράστιο πρόβλημα. Δηλαδή όταν θα προσληφθούν καινούργιοι εργαζόμενοι οι ηλικιωμένοι θα πέσουν να πεθάνουν επειδή τους εξυπηρετεί κάποιος άλλος; Ας μην είμαστε υπερβολικοί. Στόχος μου είναι να ενισχύσω τους θεσμούς αυτούς και όχι να τους υποβαθμίσω. Σύντομα, μάλιστα, θα λύσουμε το θέμα του μοναδικού αυτοκινήτου που εξυπηρετεί τους εργαζόμενους και πολύ σύντομα το “Βοήθεια στο Σπίτι” θα έχει περισσότερα αυτοκίνητα για να μπορούν οι εργαζόμενοι να μετακινούνται εύκολα».

Προσλήψεις νέων εργαζομένων στα Κοιμητήρια από την Κοινωφελή Εργασία

Ένα άλλο θέμα για το οποίο μίλησε ο Δήμαρχος Καβάλας ήταν το θέμα των Κοιμητηρίων τα οποία αυτή την στιγμή έχουν 4.500 τάφους και μόνον έναν εργαζόμενο. Όπως είπε ο κ. Μουριάδης, από την Κοινωφελή Εργασία θα χρησιμοποιηθούν άτομα που θα δουλέψουν στα Δημοτικά Κοιμητήρια, ώστε να μένουν καθαρά και ευπρεπή.

Δεν θα μείνουν παιδιά έξω από τους Παιδικούς Σταθμούς

Όσον αφορά τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς ο κ. Μουριάδης τόνισε ότι «δεν τελειώσαμε ακόμα με το θέμα, γιατί ακούγονται διάφορες φήμες, ότι μένουν παιδιά απ’ έξω. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, γιατί θα βγουν voucher. Περιμένουμε πρόγραμμα για τους δημοσίους υπαλλήλους, για τους οποίους δεν ίσχυε μέχρι τώρα, οπότε δεν τελείωσε το θέμα αυτό. Μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη θα παίρνουμε ακόμα παιδιά, οπότε ας μη βιάζονται να πούνε διάφοροι αυτοδιοικητικοί πράγματα που δεν ισχύουν και λένε ότι θα μείνουν παιδιά έξω από τους Παιδικούς Σταθμούς».