Νότης Μηταράκης από Καβάλα: Στόχος μας οι χώροι όπου βρίσκονται οι δομές φιλοξενίας προσφύγων να επιστρέψουν στις τοπικές κοινωνίες

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επισκέφτηκε την Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο Ασημακοπούλου στο Περιγιάλι και εκθείασε τα στελέχη της για τη δουλειά την οποία έχουν κάνει

Την Καβάλα επισκέφτηκε το απόγευμα της Παρασκευής 4 Σεπτεμβρίου 2020 ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης και συγκεκριμένα την Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο Ασημακοπούλου στο Περιγιάλι, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Κώστα Αντωνιάδη και τον Δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη, με τους οποίους συνομίλησε και είδαν από κοινού πώς η λειτουργία της δομής επηρεάζει την τοπική κοινωνία, ενώ λίγο πριν είχε επισκεφτεί τις αντίστοιχες Δομές στις Σέρρες και στη Δράμα.

Κατά την άφιξή του στην Ανοιχτή Δομή ο υπουργός ενημερώθηκε από τον νέο διοικητής της, Δημήτρη Ρέμο για την οργάνωση και τη λειτουργία της, καθώς και για τα τρέχοντα προβλήματα, ξεναγήθηκε στους χώρους της, συνομίλησε με στελέχη του υπουργείου, αλλά και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ενώ ενημερώθηκε και για τα έργα υποδομής τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του διοικητή σήμερα στην Ανοιχτή Δομή της Καβάλας φιλοξενούνται περί τα 960 άτομα και το μεγαλύτερο μέρος είναι παιδιά, καθώς η Δομή έχει κυρίως πολυμελείς οικογένειες. Επίσης, οι περισσότεροι πρόσφυγες είναι από το Αφγανιστάν, ενώ υπάρχουν και πρόσφυγες από τις αραβικές χώρες.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι η ουσιαστική μείωση των προσφυγικών ροών και ο δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Ήδη σήμερα κλείσαμε 6 ξενοδοχεία που χρησιμοποιούνταν ως χώροι φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Οι μειωμένες ροές, οι αυξημένες αποφάσεις ασύλου που εκδίδονται και οι επιστροφές όσων δε δικαιούνται διεθνή προστασία μας επιτρέπει όχι μόνον να συνεχίσουμε την αποσυμφόρηση των νησιών, αλλά πλέον να μιλάμε και για αποσυμφόρηση της ηπειρωτικής Ελλάδας, η οποία με συνολικά 32 δομές φιλοξενίας που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σήκωσε ένα πολύ μεγάλο μέρος της κρίσης», ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

«Είναι σημαντικό να υπάρχει μια καλή σχέση ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και τη δομή  και είναι σημαντικό να στείλουμε το μήνυμα, καθώς συνεχίζουμε την πολιτική μείωσης των προσφυγικών ροών και επιστροφών, ότι δημιουργούμε ένα καθεστώς αποσυμφόρησης των δομών. Απώτερος σκοπός και στόχος είναι οι χώροι που φιλοξενούνται σήμερα οι δομές και βρίσκονται ενός αστικών ιστών να επιστρέψουν στις τοπικές κοινωνίες και να χρησιμοποιούν εκ νέου για την κάλυψη άλλων αναγκών που έχουν οι πολίτες. Για τον λόγο αυτό και όλες οι δομές είναι προσωρινές, χρησιμοποιούνται προσωρινές κατασκευές, όπως προκάτ κατασκευές και κοντέινερ», δήλωσε ο υπουργός και συνεχάρη τις υπηρεσίες πρώτης υποδοχής και τα στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής «για την πολύ καλή δουλειά που έχουν κάνει εντός των δομών», όπως ανέφερε.