Διάλογος Παναγιωτόπουλου-Στόλτενμπεργκ ο οποίος εκθέτει τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ

Τι ζήτησε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας από τον Γενς Στόλτενμπεργκ και πώς απάντησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ-Αναλυτικά ο διάλογος των δύο ανδρών

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου 5 Σεπτεμβρίου 2020 ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης από πλευράς της Τουρκίας, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Ο διάλογος Παναγιωτόπουλου-Στόλτενμπεργκ ο οποίος άναψε «φωτιές»

Ανάλογο διάλογο -τον οποίο επιβεβαιώνουν και κυβερνητικές πηγές- είχε και υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όπως αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, όπως μεταδίδει το skai.gr, αρχικές συζητήσεις γι’ αυτό το θέμα είχαν γίνει και την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο κ. Στόλτενμπεργκ βρέθηκε στο Βερολίνο, όπου πέρα από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο συναντήθηκε και με την Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ.

Το ζήτημα ήλθε στην επιφάνεια αργά το απόγευμα της Πέμπτης 3 Σεπτεμβρίου 2020, όταν στην ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ αναρτήθηκε δήλωση του κ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ενημέρωνε πως ύστερα από επικοινωνία του με τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, «οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συζητήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να συσταθεί ένας μηχανισμός στρατιωτικής αποτροπής σύγκρουσης, ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ηχηρή και άμεση ήταν, ωστόσο, η διάψευση της Αθήνας στην αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ πως Ελλάδα και Τουρκία είναι έτοιμες για την έναρξη τεχνικού διαλόγου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Ο διάλογος Παναγιωτόπουλου-Στόλτενμπεργκ

Παναγιωτόπουλος: Όσο παραμένουν σ’ αυτό το σημείο τόσα πλοία αυξάνεται ο κίνδυνος να γίνει κάτι λόγω υπερσυγκέντρωσης, κόπωσης και έντασης πολλών πλοίων σε μια τόσο περιορισμένη περιοχή.

Στόλτενμπεργκ: Εντάξει. Τι μπορώ να κάνω;

Παναγιωτόπουλος: Να μεσολαβήσεις ώστε να βρεθεί τρόπος να αποσύρει αμέσως ο Ερντογάν όλα τα πλοία.

Στόλτενμπεργκ: Όλα τα πολεμικά;

Παναγιωτόπουλος: Όλα τα πολεμικά.

Στόλτενμπεργκ: Και το Ορούτς Ρέις;

Παναγιωτόπουλος: Βεβαίως και το Ορούτς Ρέις. Αν αποσυρθούν τα πολεμικά, θα φύγει και αυτό, γιατί ποτέ δε βγαίνει χωρίς συνοδεία πολεμικών πλοίων.

Σημειώνεται ότι ο Στόλτενμπεργκ μετά την αντίδραση της Αθήνας ανασκεύασε για όσα είπε, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας σχολίασε το πρωί του Σαββάτου 5 Σεπτεμβρίου 2020 στον ΣΚΑΪ ότι δεν έπρεπε να γίνει αυτή η κίνηση από τον Στόλτενμπεργκ.