Θόδωρος Μουριάδης: Ο Ελληνισμός παραμένει ζωντανός και χαράζει νέους δρόμους προόδου και ευημερίας

Διαβάστε το μήνυμα του Δημάρχου Καβάλας για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

«Η ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος, καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων το 1998 και τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου.

Είναι μια ημέρα νοσταλγικής αναπόλησης των χαμένων πατρίδων και διαρκούς εθνικού αναστοχασμού για τα αίτια που οδήγησαν στον αφανισμό του ελληνικού στοιχείου από την Ανατολή και στις οδυνηρές συνέπειες της μικρασιατικής καταστροφής.

Τα ιστορικά γεγονότα του Αυγούστου – Σεπτεμβρίου 1922 και η ανταλλαγή των πληθυσμών λίγους μήνες αργότερα, σημάδεψαν τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας μας και άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα πολλών περιοχών στο βόρειο τμήμα της ελληνικής επικράτειας. Μεταξύ αυτών και της Καβάλας.

Ο πληθυσμός της, σύμφωνα με την απογραφή του 1928, υπερδιπλασιάστηκε (1920 – 22.939 / 1928 – 50.852), καθιστώντας την την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας (μετά την Αθήνα-Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα) και δεύτερη μεγαλύτερη προσφυγούπολη της χώρας, με ποσοστό προσφύγων επί του συνολικού πληθυσμού 57% (το δεύτερο μετά το 70% της Δράμας).

Οι πρόσφυγες έδωσαν έναν ιδιαίτερο δυναμισμό στην Καβάλα, βελτίωσαν την οικονομική της θέση και διακρίθηκαν σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Ο τρόπος με τον οποίο προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα και αρμονική συμβίωση τους με τον γηγενή πληθυσμό προϊόντος του χρόνου, συνεχίζουν να αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για όλους μας.

Άλλωστε, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο ελληνισμός σε πείσμα των καιρών και των άσπονδων φίλων του, αντλεί δυνάμεις μέσα από κάθε είδους δυσκολίες, παραμένει ζωντανός και χαράζει νέους δρόμους προόδου και ευημερίας».

Θεόδωρος Μουριάδης
Δήμαρχος Καβάλας