Μάκης Παπαδόπουλος: Ο Δήμος Καβάλας «σφυρίζει αδιάφορα» για την πυρασφάλεια του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων

Ο επικεφαλής του «Τόπου της ζωής μας» κατηγορεί τη διοίκηση του Δήμου ότι δεν αναλαμβάνει τις δεσμεύσεις της για την προστασία του χώρου

Στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων βρέθηκε ο Μάκης Παπαδόπουλος και συζήτησε με υπηρεσιακούς παράγοντες το ζήτημα της πυρασφάλειας μνημείου το οποίο ανήκει πλέον στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ο τόπος της ζωής μας» αφού κατηγόρησε τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας υποστηρίζοντας ότι δεν ασχολείται στην ουσία με το ζήτημα, πρότεινε να εγκατασταθεί ένα σύγχρονο σύστημα πυρόσβεσης μέσα και έξω από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του επικεφαλής του συνδυασμού «Ο τόπος της ζωής μας»

«Ευθύνη και του Δήμου η πυρασφάλεια του Μνημείου UNESCO των Φιλίππων»

«Με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε πρόσφατα στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, συζητήσαμε με υπηρεσιακούς παράγοντες το θέμα της πυρασφάλειας στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και κάναμε και επιτόπια επίσκεψη για να δούμε από κοντά την κατάσταση. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις ως προς την πυρασφάλεια εντός και εκτός του αρχαιολογικού χώρου.

Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας δεν μπορεί “να σφυρίζει αδιάφορα” για τις ελλείψεις αυτές: έχει αναλάβει ευθύνες και δεσμεύσεις για την προστασία και την αξιοποίηση του Μνημείου, με βάση και το Σχέδιο Διαχείρισης που εγκρίθηκε με την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στην UNESCO.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος μας είναι επίσημο μέλος του Φορέα Διαχείρισης του Μνημείου, ο οποίος δεν έχει συσταθεί ακόμη αφού η διοίκηση του Δήμου Καβάλας δεν ασχολείται συστηματικά με το θέμα και δεν πιέζει το Υπουργείο Πολιτισμού να προχωρήσει στη σύσταση του Φορέα.

Προτείνουμε η διοίκηση του Δήμου, πάντα σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου και το Δασαρχείο, Είναι καιρός η διοίκηση του Δήμου να αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι για την τοπική κοινωνία να προχωρήσει η αξιοποίηση του Μνημείου UNESCO των Φιλίππων και να ασχοληθεί στα σοβαρά όχι μόνο με τα λόγια, αλλά με συγκεκριμένα έργα».