Ο φιλοκυβερνητικός τουρκικός Τύπος θέτει ξανά θέμα… Θάσου [χάρτης]

Η Τουρκία ζητάει την εκκένωση 9 ελληνικών νησιών και την παράδοσή τους στη γείτονα-Τι αναφέρει ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μάζης στην εκπομπή LEADERS με τον Ηλία Παπανικολάου για την τουρκική προκλητικότητα

Μ ε τίτλο «Τα νησιά πρέπει να παραδοθούν στην Τουρκία: τα χωρικά ύδατα της Χίου ανήκουν στην Τουρκία» ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αμύνης της γείτονος, Ουμίτ Γιαλίμ, ισχυρίζεται στη φιλοκυβερνητική Τουρκική εφημερίδα Yeni Safak πως η κυριαρχία και ιδιοκτησία της περιοχής όπου δήλωσε η Ελλάδα πώς θα κάνει άσκηση, τα χωρικά ύδατα, η υφαλοκρηπίδα και η περιοχή της δυνητικής ΑΟΖ, ανήκουν στην Τουρκία.

Η Yeni Safak απηχεί τις απόψεις του ίδιου του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν, καθώς ο διευθυντής της εφημερίδας είναι ο Ιμπραχήμ Καραγκιούλ, στενός φίλος και σύμβουλος του Τούρκου ηγέτη.

Τι αναφέρει το δημοσίευμα και πώς εμπλέκει τη… Θάσο

«Το νομικό καθεστώς των νησιών που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του Αιγαίου πελάγους καθορίστηκε με την απόφαση του 1914 των έξι Μεγάλων Κρατών και τη συνθήκη της Λωζάνης του 1923. Σύμφωνα με αυτά, στην Ελλάδα δόθηκε μόνον το δικαίωμα χρήσης (δηλαδή το δικαίωμα κατοχής) των νησιών του Βορείου Αιγαίου και όχι το δικαίωμα κυριαρχίας.

​Οι περιοχές κυριαρχίας και θαλάσσιας δικαιοδοσίας όπως και ο εναέριος χώρος των νησιών Θάσος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Ψαρά και Άγιος Ευστράτιος παρέμειναν στην Τουρκία. Επίσης με το άρθρο 13 της συνθήκης της Λωζάνης αποφασίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα χρησιμοποιήσει τα νησιά για στρατιωτικούς σκοπούς» αναφέρει ο Γιαλίμ, φτάνοντας στο σημείο να ζητήσει την… εκκένωση 9 ελληνικών νησιών και παράδοσή τους στην Τουρκία.

«Η Ελλάδα άρχισε να οπλίζει τα νησιά στο ανατολικό Αιγαίο στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Η Τουρκία πρώτη φορά διαμαρτυρήθηκε για την στρατιωτικοποίηση των νησιών στις 29 Ιουνίου 1964. Στην παρούσα κατάσταση η Ελλάδα έχει εξοπλίσει και τα 9 νησιά που της δόθηκαν προς χρήση. Στη Χίο έχει τοποθετηθεί μία ελληνική μηχανοκίνητη ταξιαρχία. Τα χωρικά ύδατα της Χίου στα οποία η Ελλάδα κάνει στρατιωτικές ασκήσεις ανήκουν στην Τουρκία. η Ελλάδα κάνοντας στρατιωτικές ασκήσεις στα τουρκικά χωρικά ύδατα παραβιάζει ξεκάθαρα τις συμφωνίες. ​Η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά. Η Ελλάδα έχοντας τοποθετήσει στρατό στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, έχει χάσει το δικαίωμα χρήσης τους. Η Ελλάδα πρέπει να εκκενώσει τα 9 νησιά από τους πολίτες της και τον στρατό της προς την ενδοχώρα και να τα παραδώσει στην Τουρκία», αναφέρει το δημοσίευμα, συνοδεία και του ανάλογου χάρτη.

Ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης «σκανάρει» τη στάση της Τουρκίας

Στην εκπομπή LEADERS τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020 με τον Ηλία Παπανικολάου στο Star Channel ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μάζης αναλύει τη σημασία των θαλάσσιων ζωνών, το επεισόδιο με το Oruc Reis, καθώς και πώς έχουν «οπλοποιηθεί» οι μεταναστευτικές ροές. Παράλληλα, ο καθηγητής περιγράφει για ποιους λόγους η Ευρώπη πρέπει να επανεξετάσει τη σχέση της με την Τουρκία, αναλύει τη στρατηγική Ερντογάν με τις επιθετικές και προκλητικές κινήσεις, τονίζει πως η Ελλάδα πρέπει να συνεργάζεται με τις μεγάλες δυνάμεις και εξηγεί γιατί «πάγωσε» το αμυντικό σύμφωνο Ελλάδας-Γαλλίας.

Στο παρακάτω βίντεο ολόκληρη η συνέντευξη του Ιωάννη Μάζη