Συμπαράταξη Πολιτών: Ο υπουργός Εσωτερικών προκαλεί «ασφυξία» στους δήμους της χώρας

Η δημοτική παράταξη Καβάλας καταγγέλλει τον Τάκη Θεοδωρικάκο για κινήσεις που στερούν σημαντικά έσοδα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Με την άποψη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που κατηγορεί τον υπουργό Εσωτερικών για «πραξικόπημα» εις βάρων των δήμων της χώρας ευθυγραμμίζεται η Συμπαράταξη Πολιτών με αφορμή πρόσφατες αποφάσεις του που στερούν σημαντικά έσοδα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η δημοτική παράταξη της Αντιπολίτευσης στον Δήμο Καβάλας καλεί τον Δήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΚΕΔ) αλλά και την ΚΕΔΕ όπως αντιτεθούν στις αποφάσεις αυτές του κ. Θεοδωρικάκου και όπως διεκδικήσουν από την Κυβέρνηση μεγαλύτερη χρηματοδότηση για τους δήμους οι οποίοι, εκτός των άλλων, έχουν σηκώσει και σημαντικό οικονομικό «βάρος» της υγειονομικής κρίσης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Συμπαράταξης Πολιτών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος απαξιώνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία…

«Δυστυχώς, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος συνεχίζει απτόητος ως «οδοστρωτήρας» με τις αποφάσεις και τις επιλογές του απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών (άρθρο 48) σε σχέδιο νόμου αφαιρεί τη διοίκηση και τη διαχείριση των ορθόδοξων ναών που λειτουργούν εντός των δημοτικών κοιμητηρίων και τις παραχωρεί στην Εκκλησία. Με αποτέλεσμα να απαγορεύεται ρητά στους δήμους να εισπράττουν τέλη ή δικαιώματα από τις θρησκευτικές τελετές (κηδείες, μνημόσυνα κτλ.) που πραγματοποιούνται στους ναούς εντός των δημοτικών νεκροταφείων. Ενώ, συγχρόνως, σύμφωνα με τις προβλέψεις της εν λόγω διάταξης μεταφέρεται και το προσωπικό των ναών στις οικείες μητροπόλεις. Οι θέσεις στους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των δήμων του συγκεκριμένου προσωπικού καταργούνται. Αυτό πρακτικά σημαίνει σημαντική απώλεια οικονομικών πόρων από έσοδα που εισπράττουν μέχρι και σήμερα οι δήμοι της χώρας μας. Το οικονομικό αυτό πλήγμα σε ό,τι αφορά τον Δήμο Καβάλας εκτιμάται περίπου σε ποσό άνω των 40.000 ευρώ ετησίως.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, όμως, δεν σταμάτησε εκεί. Προχώρησε και σε μία επιπλέον κίνηση προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με εν κρυπτώ απόφαση εκχωρεί δύο εκατομμύρια ευρώ από την τακτική χρηματοδότηση των δήμων στην ΕΕΤΑΑ χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Συγκεκριμένα, η απόφαση αυτή, η οποία φέρει την υπογραφή της υπηρεσιακής γραμματέως του υπουργείου Εσωτερικών, Γ. Βαλατσού κατόπιν εντολής του υπουργού Εσωτερικών, προβλέπει «την απόδοση ποσού 2.000.000 ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2020, στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ΑΕ (ΕΕΤΑΑ ΑΕ), προς κάλυψη λειτουργικών δαπανών που αφορούν στην υποστήριξη των Δήμων». Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ εγκαλεί τον κ. Θεοδωρικάκο για «πραξικόπημα» εις βάρος των δήμων.

Όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών που έπληξαν και πλήττουν τη λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων και το ρόλο των δημοτικών και τοπικών συμβούλων. Είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι ο κ. Θεοδωρικάκος, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, δεν απαξιώνει μόνο την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία.

Ως Συμπαράταξη Πολιτών οφείλουμε να αναδεικνύουμε τα θέματα αυτά και καλούμε την κυβέρνηση και τον υπουργό Εσωτερικών να ανακαλέσουν αυτές τις αποφάσεις προς όφελος των δημοτών. Καλούμε, επίσης, τον Δήμαρχο Καβάλας κ. Μουριάδη, την ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ να διεκδικήσουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση δεδομένης της οικονομικής δυσπραγίας στην οποία έχουν περιέλθει εκατοντάδες δήμοι στη χώρα συνυπολογίζοντας και τις έκτακτες δαπάνες που έκαναν οι ΟΤΑ την περίοδο του πρώτου κύματος της υγειονομικής κρίσης».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Άρης Βέρρος
Νίκος Μουρτασάγας
Σωτήρης Σωτηριάδης