Αλέξανδρος Ιωσηφίδης: Αρρυθμίες στο πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για τον κορονοϊό. Πρέπει να βελτιωθεί

Δηλώσεις του περιφερειακού συμβούλου της Αντιπολίτευσης στην ΠΑΜ-Θ για το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που ανακοινώθηκε από τη Διοίκηση

Oπεριφερειακός σύμβουλος ΑΜ-Θ, εκλεγμένος με την παράταξη της Περιφερειακής Σύνθεσης του Χριστόδουλου Τοψίδη, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης μίλησε στον ραδιοσταθμό ALPHA Radio 88.6 για το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας προκαταβολής που ανακοινώθηκε από τη Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που πληγήκαν από την πανδημία του κορονοϊού.

Όπως είπε ο κ Ιωσηφίδης: «υπάρχουν αδυναμίες στο πρόγραμμα αυτό και πρέπει να γίνουν αλλαγές. Δεν αναιρώ το ότι οι μικρομεσαίοι θα πάρουν 2000 ευρώ, αλλά αυτό το πρόγραμμα έχει πολλά αρνητικά στοιχεία και αυτό αποδεικνύεται από τις επιστολές των Επιμελητηρίων προς τον κ. Γεωργιάδη τον υπουργό Ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει πως δεν έγινε σωστά αυτό που έπρεπε να γίνει.

»Όταν ξεκίνησε ο κορονοϊός από τις πρώτες προτάσεις που έγιναν ήταν να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά προγράμματα επ’ ωφελεία των πληττόμενων κλάδων της οικονομίας. Λοιδορηθήκαμε όμως. Δεν λαϊκίζαμε εμείς ως αντιπολίτευση, αλλά η πλευρά του κ. Μέτιου αναιρούσε τον εαυτό της. Στη συνέχεια ανακοινώθηκε το πρόγραμμα με τις πολλές ελλείψεις και κάναμε κάποια κριτική, λέγοντας πως έμειναν αρκετοί κλάδοι απ έξω. Και έρχονται μετά και μας λένε πως σκέφτονται να κάνουν αλλαγές. Αυτό αποδεικνύει και την αντικειμενικότητα και την σοβαρότητα της αντιπολίτευσης που κάνουμε. Μιλώντας για το πρόγραμμα, έχουμε να πούμε για τα βασικά προβλήματα αυτού του προγράμματος.

»Ένα είναι το θέμα της εποχικότητας των επιχειρήσεων σε πολλές περιοχές που επλήγησαν από την πανδημία. Όλες αυτές ή μένουν εκτός προγράμματος ή θα πάρουν λίγα χρήματα. Έπρεπε να υπάρξει κάτι πιο δυναμικό για αυτές τις επιχειρήσεις.

»Ένα άλλο θέμα είναι η κάλυψη των εποχικών αλλαγών, κάτι που γίνεται σε προγράμματα άλλων Περιφερειών και είναι ένα παράπονο. Επίσης λείπουν πολλοί ΚΑΔ (κωδικοί επαγγελματική δραστηριότητας) και καλό θα ήταν να συμπληρωθούν. Καλό θα ήταν ακόμη και η αύξηση των ορίων επιχορήγησης, όπως σε ξενοδοχεία που δεν άνοιξαν.

Αυτό έπρεπε να συνδυαστεί με τους αυτοαπασχολούμενους και από την άλλη να δούμε τις πιο μεγάλες επιχειρήσεις. Η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ έχει πολλές αρρυθμίες και το πρόγραμμα αυτό το αποδεικνύει. Η εικόνα που έχουμε γι αυτή την διοίκηση είναι πως δεν έχει καλό συντονισμό και περιμένουμε να την κρίνουμε.

»Οι εκλογές θα γίνουν το 2023 το φθινόπωρο και έχουμε 3 χρόνια ακόμα, που για την πολιτική αυτός ο χρόνος είναι ένας αιώνας που μπορεί να φέρει κοσμογονικές αλλαγές. Σίγουρα βλέπουμε μια αρρυθμία στο όλο θέμα».