Χαρά Κεφαλίδου: Νέα ερώτηση για την ίδρυση Αιματολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Καβάλας

Η Βουλευτής ΚΙΝΑΛ Δράμας επανέρχεται για το μείζον θέμα για το οποίο ζήτησε την άποψη του Υπουργού Υγείας πριν από ένα χρόνο, αλλά δεν πήρε καμία απάντηση

Για ακόμη μια φορά η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής Δράμας του Κινήματος Αλλαγής επανέρχεται με Ερώτησή της προς τον Υπουργό Υγείας στο μείζον ζήτημα της ίδρυσης Αιματολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2019, δηλαδή σχεδόν έναν χρόνο πριν, είχε καταθέσει σχετική Αναφορά η οποία όμως ουδέποτε απαντήθηκε.

Η Αιματολογική Κλινική αποτελεί αδήριτη ανάγκη που επισημαίνεται συνεχώς από γιατρούς και ασθενείς. Πρόσφατα μάλιστα η Περιφέρεια ΑΜΘ με ομόφωνο ψήφισμά της ζητά και εκείνη αυτό που εδώ και χρόνια αποτελεί πάγιο αίτημα των συμπολιτών μας ασθενών με αιματολογικές παθήσεις, δηλαδή την ίδρυση της Κλινικής. Η Κλινική θα καλύψει θεραπείες που γίνονται εφ’ όρου ζωής με πολλούς ασθενείς να αναγκάζονται τελικά να τις σταματήσουν γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο δυσβάστακτο οικονομικό κόστος (μετακίνησης και διαμονής), αφού είναι υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν στη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη προκειμένου να κάνουν τις αναγκαίες για τη ζωή τους θεραπείες.

Η Χαρά Κεφαλίδου ζητά να ενημερωθεί εάν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η ίδρυση της Αιματολογικής Κλινικής και με ποιο χρονοδιάγραμμα, καθώς επίσης εάν εξετάζει το Υπουργείο τη σύμπτυξή της με άλλη Κλινική (πχ νεφρολογική) όπως γίνεται ήδη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Ακολουθεί η ερώτηση της κ. Κεφαλίδου, προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, που υπογράφεται και από τον βουλευτή Ανδρέα Πουλά.

«Να μπει ένα τέλος στην ψυχική και σωματική ταλαιπωρία καθώς και στην οικονομική επιβάρυνση των ασθενών»¨

«Για ακόμη μια φορά επανερχόμαστε στο μείζον ζήτημα της ίδρυσης Αιματολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, αφού ποτέ δεν απαντήσατε στην Αναφορά (αριθμ.πρωτ. 2025/ 20.11.2019) που σας έχουμε καταθέσει εδώ και περίπου έναν χρόνο. Η Αιματολογική Κλινική αποτελεί αδήριτη ανάγκη, δίκαιο και πάγιο αίτημα που επισημαίνεται συνεχώς από γιατρούς και ασθενείς. Πρόσφατα μάλιστα η Περιφέρεια ΑΜΘ με ομόφωνο ψήφισμα της ζητά και εκείνη αυτό που εδώ και χρόνια επισημαίνουν οι συμπολίτες μας ασθενείς με αιματολογικές παθήσεις. Η ίδρυση της Κλινικής θα καλύψει θεραπείες που γίνονται εφ’ όρου ζωής με πολλούς ασθενείς να αναγκάζονται τελικά να τις σταματήσουν γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο δυσβάστακτο οικονομικό κόστος (μετακίνησης και διαμονής).

Σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας υπάρχει μεν Αιματολογικό Τμήμα με 3 γιατρούς και το κατάλληλο νοσηλευτικό προσωπικό, η έλλειψη όμως Αιματολογικής Κλινικής αναγκάζει τους ασθενείς να μεταβαίνουν στη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη, να διανύουν δηλαδή 400 χιλιόμετρα προκειμένου να υποβληθούν σε αιματολογικές θεραπείες και εξετάσεις (π.χ. μυελογραφίες), που σε πολλές περιπτώσεις διαρκούν λίγη μόνον ώρα.

Η σωματική και ψυχολογική ταλαιπωρία των ασθενών και των συνοδών τους είναι μεγάλη, ενώ δυσβάσταχτη είναι και η οικονομική τους επιβάρυνση, ειδικά σήμερα στις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας του Covid-19. Παράλληλα, επικίνδυνη για την υγεία τους είναι η μετακίνησή τους αφού πρέπει να διαμένουν σε ξενοδοχεία λόγω της χιλιομετρικής απόστασης για όσο διάστημα διαρκεί η θεραπεία τους.

Άμεση είναι η ανάγκη παρέμβασης του Υπουργείου σας ώστε να προχωρήσει επιτέλους στις αναγκαίες ενέργειες για την ίδρυση της Αιματολογικής Κλινικής, προκειμένου να μπει ένα τέλος στην ψυχική και σωματική ταλαιπωρία καθώς και στην οικονομική επιβάρυνση των ασθενών.

Οι κάτοικοι των Νομών της ΑΜΘ κάνουν έκκληση στην πολυδιακηρυγμένη από τον Πρωθυπουργό κοινωνική ευαισθησία του Υπουργείου σας και της Κυβέρνησης και ζητούν να δράσετε άμεσα, ώστε να πάψουν οι ασθενείς με σοβαρές αιματολογικές παθήσεις, υπέργηροι και παιδιά των Νομών μας να ταλαιπωρούνται και σε πολλές περιπτώσεις να μην αντέχουν οικονομικά και τελικά να διακόπτουν τις αναγκαίες για τη ζωή τους θεραπείες.

Με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα μας δώσετε μια συγκεκριμένη απάντηση, ερωτάται ο Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε και με ποιο χρονοδιάγραμμα για να ικανοποιηθεί επιτέλους το δίκαιο αίτημα των ασθενών με αιματολογικές παθήσεις των Νομών Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης μετά και το ομόφωνο ψήφισμα σχετικά της Περιφέρειας ΑΜΘ;
  2. Εξετάζεται από το Υπουργείο η δυνατότητα να ιδρυθεί Αιματολογική Κλινική στο Γ.Ν. Καβάλας με σύμπτυξή της με άλλη κλινική π.χ. τη Νεφρολογική όπως γίνεται και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης»;