ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας: Το Σύστημα Υγείας είναι αθωράκιστο

Κριτική της τοπικής Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί (και) στο Γενικό Νοσοκομείο της Καβάλας

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η αναστολή λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας και η μείωση των προγραμματισμένων χειρουργείων κατά 50% (για αρχή και βλέπουμε), η ανακατανομή του προσωπικού, η μετατροπή της ΜΕΘ σε ΜΕΘ Covid-19 είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της μη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας η οποία ακολούθησε η Κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα. Έτσι, ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού θα αναγκαστεί είτε να προσφύγει στον ιδιωτικό τομέα (αν καταφέρει να καλύψει τα έξοδα) ή να περιμένει για ένα απροσδιόριστο χρονικό διάστημα για να εξεταστεί ή να χειρουργηθεί, με άγνωστες συνέπειες για την υγεία του.

Αποκλειστικά υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η Κυβέρνηση της ΝΔ η οποία δεν προχώρησε σε μόνιμες προσλήψεις, δεν προνόησε για την ουσιαστική αύξηση των κλινών ΜΕΘ (δηλαδή της στελέχωσης τους με μόνιμο προσωπικό), δεν προχώρησε σε μαζικά τεστ στον πληθυσμό, δεν θωράκισε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ώστε εκείνο να μπορέσει να ανταποκριθεί απέναντι σε έναν ισχυρό και απρόβλεπτο αντίπαλο.

Σήμερα, το Νοσοκομείο Καβάλας έχει να διαχειριστεί μία κατάσταση η οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν η Κυβέρνηση είχε ακούσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μέσω των προγραμμάτων Μένουμε Όρθιοι Ι και ΙΙ.

Αντ’ αυτού, προτίμησε να υποτιμήσει τη δυσκολία της μάχης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, να μιλήσει για «πεταμένα λεφτά» για την ενίσχυση ΜΕΘ, να διαχειριστεί την κρίση επικοινωνιακά, να περιοριστεί σε χειροκροτήματα.

Καλούμε την Κυβέρνηση και τους τοπικούς κυβερνητικούς βουλευτές να επιδείξουν την απαιτούμενη σοβαρότητα που απαιτούν οι περιστάσεις. Έστω και τώρα, απαιτούμε:

  • Άμεση πρόσληψη μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών
  • Άμεση επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ
  • Άμεση συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ
  • Άμεση και ουσιαστική εμπλοκή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ας αντιληφθεί η Κυβέρνηση ότι βρισκόμαστε στην αρχή της κρισιμότερης μάχης. Τα πρώτα δεδομένα αυτής της μάχης δείχνουν ότι το Σύστημα Υγείας είναι αθωράκιστο. Την ευθύνη για την πιθανή ήττα θα έχει η Κυβέρνηση της ΝΔ».