«Ταξική Ενότητα» προς ΕΥΚ Καβάλας: Συγκαλέστε ΔΣ για να οργανώσουμε απεργία

Η παράταξη στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας, που στηρίζει το ΠΑΜΕ ζητάει να υπάρξει δυναμική απάντηση στον εργασιακό Μεσαίωνα που ετοιμάζεται για τους εργαζόμενους

Κάλεσμα προς την πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Καβάλας να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΥΚ προκειμένου να οργανωθεί η αντίδραση των εργαζομένων στον εργασιακό Μεσαίωνα που ετοιμάζονται να τους επιβάλουν και να προετοιμαστεί μια δυναμική απάντηση με Πανεργατική απεργία σε όλους τους χώρους δουλειάς, απευθύνει η παράταξη της «Ταξικής Ενότητας» που στηρίζει το ΠΑΜΕ

Ακολουθεί η ανακοίνωση της «Ταξικής Ενότητας»

«Δεν πρέπει να κάνουμε πίσω από το να παλεύουμε οργανωμένα για δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες»

«Η πανδημία εξελίσσεται σε μεγάλη ευκαιρία της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Την ώρα που η χώρα – εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών –  βρίσκεται σε lockdown, η πανδημία σαρώνει το σύστημα Υγείας που έμεινε αθωράκιστο και υποστελεχωμένο, οι χώροι δουλειάς και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν γίνει χώροι υπερμετάδοσης του ιού, βρήκαν ευκαιρία να μην αφήσουν τίποτα όρθιο.

Δε φτάνει ο πτωχευτικός νόμος, με τον οποίο αρπάζουν λαϊκά σπίτια κι εισοδήματα. Δε φτάνει η ανεργία που εκτοξεύτηκε. Δε φτάνει ο νόμος που βάζει σε γύψο τις διαδηλώσεις.

Ήρθε και ο “εκσυγχρονισμός” της κυβέρνησης και του ΣΕΒ που προβλέπει 10ωρη δουλειά με 200 ευρώ μισθό, την καθολική κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Την παραπομπή των εργαζομένων και των σωματείων που καταγγέλλουν εργοδοτικές αυθαιρεσίες από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας στον ΟΜΕΔ, όπου οι καταγγελίες θα μετατρέπονται σε «συμφιλίωση».

Το δικαίωμα του εργοδότη να απομακρύνει εργαζόμενο που έχει απολύσει με προειδοποίηση, ώστε να απαλλαγεί από την παραμικρή αντίδραση συλλογική και ατομική.

Εκεί όμως που «δίνουν τα ρέστα τους», είναι στο χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης, στην οργάνωση και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Το νέο νομοσχέδιο – αίσχος ξεκινά με ένα συνδυασμό απεργοκτόνων διατάξεων που καταργεί τις Γενικές Συνελεύσεις, τη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτές, και ορίζει την ηλεκτρονική ψηφοφορία ως προϋπόθεση για λήψη απόφασης για απεργία.

Αλλά ακόμη κι αν παρθεί μια τέτοια απόφαση, έρχεται ο υποχρεωτικός καθορισμός προσωπικού ασφάλειας 40% για όλους τους εργασιακούς χώρους, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα ξεπερνά ακόμη και τον αριθμό των εργαζομένων ολόκληρης της βάρδιας!

Καταργείται η απαγόρευση πρόσληψης απεργοσπαστικού μηχανισμού από την εργοδοσία όπως προέβλεπε ο Ν.1264/82, και η περιφρούρηση των απεργιών θα είναι ποινικώς κολάσιμη πράξη καθιστώντας παράνομη την ίδια την απεργία.

Ούτε οι συλλογικές συμβάσεις μένουν έξω από τον «εκσυγχρονισμό» της κυβέρνησης αφού το δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης θα αναγνωρίζεται μόνο στα σωματεία που έχουν παραδώσει ψηφιακά τα Μητρώα τους στο κράτος και στην εργοδοσία. Δηλαδή για να λειτουργεί κάποιο συνδικάτο θα πρέπει να αποδεχτεί το φακέλωμα.

Δεν πρέπει να κάνουμε πίσω από το να παλεύουμε οργανωμένα για δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Να τους χαρίσουμε το δικαίωμα να έχουμε οργανώσεις εργαζομένων, να μαζευόμαστε και να αποφασίζουμε, να εκλέγουμε τους εκπροσώπους μας. Δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν μόνο του απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία και τους μηχανισμούς  της.

Με δεδομένο ότι πρέπει να υπάρξει  αντίδραση των εργαζομένων στον εργασιακό Μεσαίωνα που ετοιμάζονται να μας επιβάλουν, σας  καλούμε να συγκαλέσετε άμεσα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σε συνεδρίαση, για την προετοιμασία μαζικής, δυναμικής απάντησης με Πανεργατική Απεργία παντού, σε εργοστάσια, γραφεία, ξενοδοχεία, γιαπιά, μαγαζιά».