ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας: Αμείλικτα ερωτήματα για το Νοσοκομείο Καβάλας την περίοδο της πανδημίας

Ανακοίνωση του Τομέα Υγείας της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας για τη λειτουργία του Νοσοκομείου, αλλά και του συστήματος υγείας της χώρας εν μέσω κορονοϊού

Ως Νοσοκομείου μιας νόσου (του κορονοϊού) χαρακτηρίζει το Νοσοκομείο Καβάλας ο Τομέας Υγείας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας σε ανακοίνωση του αναφορικά με τη λειτουργία του, τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει εν μέσω πανδημίας. Στην ίδια ανακοίνωση ασκείται οξύτατη κριτική στην Κυβέρνηση για το σύστημα υγείας της χώρας και τις ελλείψεις που παρατηρούνται.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας

«Ανεπαρκής και αποτυχημένη η πολιτική της πολιτικής Υγείας και της Διοίκησης του Νοσοκομείου Καβάλας»

«Ας ξεκινήσουμε με ορισμένες διαπιστώσεις που αφορούν στο σήμερα: Το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας έχει γίνει ένα νοσοκομείο αντιμετώπισης μιας νόσου αφού δεν πραγματοποιεί πλέον τακτικά χειρουργεία, δεν λειτουργούν τα εξωτερικά ιατρεία, δεν γίνονται προγραμματισμένες εισαγωγές-νοσηλείες, ενώ υπολειτουργεί το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Η σύσταση και λειτουργία κλινικών-Covid περιορίζει το εύρος και την αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του νοσοκομείου (η ουρολογική κλινική δεν έχει κλίνες για να κάνει τη δουλειά της, συρρικνώθηκαν οι δυο παθολογικές και οι δύο χειρουργικές κλινικές, το γαστρεντερολογικό τμήμα υπολειτουργεί κτλ).

Η δημιουργία των Κλινικών-Covid και της ΜΕΘ-Covid και η εν γένει αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό υποστηρίζεται με τις μετακινήσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού εντός του ίδιου νοσοκομείου ή με μετακινήσεις από Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας του νομού προς το νοσοκομείο.

Τα καταγεγραμμένα νέα κρούσματα, κατά το διάστημα 3 έως 10 Νοεμβρίου, έχουν αυξηθεί πάνω από 100%, η τάση είναι αυξητική και κατάσταση χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο.

Το νοσοκομείο δεν έχει φροντίσει να ενισχυθεί με τον απαραίτητο αριθμό νοσηλευτών, γιατρών και λοιπού προσωπικού για να ανταπεξέλθει στις μεγάλες προκλήσεις και ανάγκες της πανδημίας.

Η εικόνα αυτή αποδεικνύει περίτρανα την ανεπάρκεια και αποτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης, του Υπουργείου Υγείας και της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας στην αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης της πανδημίας, καθώς έρχεται εκ των υστέρων να προλάβει και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας κατάστασης που όλοι περιμέναμε!

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα:

Γιατί μειώθηκε ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το 2021 κατά 31 εκατ. ευρώ, αν στις προθέσεις της κυβέρνησης ήταν, όπως η ίδια διατείνονταν, η ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας;

Γιατί δεν ενισχύθηκαν τα νοσοκομεία με μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές, τώρα που υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για κάτι τέτοιο; Τώρα που δεν είναι σε ισχύ οι περιορισμοί στα δημόσια οικονομικά της χώρας, υπάρχουν έτοιμα προς αξιοποίηση  37 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά της προηγούμενης κυβέρνησης, είναι σε εξέλιξη η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης κτλ;

Πώς μπορούν να μιλούν για στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας με νοσοκομεία μιας νόσου, όταν η πανδημία αποτελεί την αφορμή/ευκαιρία για να ενισχυθεί η κερδοφορία των ιδιωτικών θεραπευτηρίων με ζεστό χρήμα από την πολιτεία και τους ασφαλισμένους πολίτες; Όταν εκκενώνονται κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων και διακομίζονται οι ασθενείς σε ιδιωτικές μονάδες, όταν δεν γίνονται απαραίτητα χειρουργεία και ωθούνται οι ασθενείς στους ιδιώτες, όταν δεν εξετάζονται ασθενείς στα νοσοκομειακά ιατρεία, τότε συμβαίνει αυτό ακριβώς που επιθυμούν οι ιδιώτες-επειχειρηματίες ενισχύοντας τη δική τους θέση και κερδοφορία σε βάρος του δημοσίου νοσοκομείου και της τσέπης των πολιτών.

Γιατί αποδυναμώνεται και συρρικνώνεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με τις υποχρεωτικές μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών προς τα νοσοκομεία, τη στιγμή που είναι κοινά αποδεκτό ότι αυτή πρέπει να αποτελεί τον υγειονομικό κυματοθραύστη των νοσοκομείων;

Γιατί δεν λειτουργούν οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) στην ΠΕ Καβάλας, που θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στη διεξαγωγή των τεστ και των ιχνηλατήσεων;

Γιατί δεν διενεργούνται στο νομό Καβάλας μαζικά τεστ, όπως γίνεται σε άλλες περιοχές;

Αναμφίβολα οι πολίτες στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων στην πρώτη φάση της πανδημίας, το ίδιο κάνουν και τώρα. Ας σταματήσει, από την κυβέρνηση, η επίκληση της ατομικής ευθύνης προκειμένου αυτή να καλύψει τα δικά της κενά, τις δικές της ανεπάρκειες και τις δικές της τελικά ιδεοληψίες.

Ακόμη και τώρα είναι περισσότερο από κάθε φορά ανάγκη για

  • μαζική πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων
  • επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς όρους και προϋποθέσεις και ένταξή του στον κρατικό και νοσοκομειακό σχεδιασμό
  • ουσιαστική ενίσχυση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
  • τεστ στο προσωπικό των νοσοκομείων και τους πολίτες
  • ουσιαστικές παρεμβάσεις αποσυμφόρησης των μέσων μεταφοράς, των σχολείων, των κλειστών δομών φιλοξενίας».