Κορονοϊός: Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά συζήτηση εφ’ όλης της «υγειονομικής ύλης» στο Δημοτικό Συμβούλιο

Επιστολή Ποτόλια θέτει το πλαίσιο λύσεων-προτάσεων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στον Δήμο Καβάλας

Κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται τη στιγμή που τα περιστατικά με κορονοϊό συνεχώς αυξάνονται και στην περιοχή μας και το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας θα πρέπει άμεσα να πάρει θέση, διατείνεται ο Χρήστος Ποτόλιας, ο οποίος ζητά στην πρώτη, μετά το δεύτερο lockdown, συνεδρίαση, το Σώμα να πάρει ξεκάθαρες θέσεις και να προτείνει λύσεις.

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο Κώστα Πεφάνη, τον Δήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης αιτείται η συζήτηση που θα γίνει να έχει συγκεκριμένο πλαίσιο για τα υγειονομικά θέματα που αφορούν στους δημότες της Καβάλας, προτείνοντας μια σειρά από λύσεις-αιτήματα προς την Κυβέρνηση και όχι μόνον.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής Ποτόλια.

«Θεωρούμε ότι στην πρώτη συνεδρίαση του δεύτερου lockdown απαιτείται να μπει θέμα για συζήτηση που να αφορά ζητήματα όπως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για αποφάσεις που πρέπει να λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο για τα προβλήματα υγείας των δημοτών. Βέβαια, δεν μας εκπλήσσει το γεγονός αφού και στο πρώτο lockdown το ίδιο έγινε. Τονίζουμε επί πλέον ότι αυτήν τη φορά έχουμε τον πρώτο θάνατο από COVID-19 στο Νοσοκομείο μας, ότι οι ασθενείς στην κλινική COVID-19 στο Νοσοκομείο αυξάνονται συνεχώς.

Θεωρούμε ότι υπάρχει έως και ένας καθησυχασμός, για αυτό πρέπει το ΔΣ να συζητήσει για τα θέματα Υγείας, της ίδιας της ζωής των συνδημοτών μας.

Δεν αρκεί να αυξηθούν τα άτομα από άλλες υπηρεσίες στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», απαιτείται αύξηση του μονίμου προσωπικού στο πρόγραμμα, διεύρυνση των κριτηρίων για συμμετοχή των συνδημοτών μας που έχουν ανάγκη από το πρόγραμμα. Δεν φτάνει η γραμμή υποστήριξης, αν δεν έχεις κατάλληλο προσωπικό για ουσιαστική στήριξη πέραν της τηλεφωνικής. Δεν αρκεί η όποια οικονομική ελάφρυνση των μικροεπαγγελματιών της πόλης, αλλά συνολικά η ελάφρυνση από δημοτικά τέλη και φόρους του συνόλου των λαϊκών νοικοκυριών.

Απαιτείται το ΔΣ να αναλάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της πίεσης προς την κυβέρνηση για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Ένα σύστημα ευάλωτο λόγο ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα, γεγονός που «αναγκάζει» την κυβέρνηση, που έχει αναγάγει την «ατομική ευθύνη» στην μοναδική αιτία της εξάπλωσης, να εφαρμόζει τα lockdown, τα οποία από ό,τι φαίνεται θα τραβήξουν σε μάκρος (άνοιξη και βλέπουμε!), με ρυθμό «τρείς μέσα μία έξω». Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση με την επιβολή των lockdown, τα οποία κυρίως πλήττουν τους εργαζόμενους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους μικρούς επαγγελματίες και αγρότες, δεν χάνει ευκαιρία να περνάει νομοσχέδια εκτρώματα, όπως το τελευταίο για την κατάργηση ουσιαστικά του 8ωρου.

Για όλα αυτά το ΔΣ και οι παρατάξεις πρέπει να πάρουν θέση. Προτείνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να απαιτήσει από τη κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία αιτήματα με επείγοντα κρίσιμο χαρακτήρα όπως:

  • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσωπικό και εξοπλισμό, χωρίς να υποβαθμίζονται οι υπόλοιπες ασθένειες.
  • Επίταξη, των αναγκαίων για τη δημόσια υγεία ιδιωτικών μονάδων υγείας.
  • Δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με επιβάρυνση της εργοδοσίας και έλεγχο του κράτους.
  • Δωρεάν και με ευθύνη της εργοδοσίας μέτρα ατομικής προστασίας, αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ στους χώρους δουλειάς.
  • Τακτική απολύμανση όλων των δημόσιων, κοινόχρηστων χώρων και σχολείων.
  • Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για το 8ωρο».