ΚΚΕ Καβάλας: Εμείς επιμένουμε. Θα λογαριαστούμε εδώ και τώρα

Η ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του κόμματος για την κατάσταση στην Υγεία-Τα αιτήματα σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και την προστασία νοικοκυριών και εργαζομένων

Δίπλα στους νοσοκομειακούς γιατρούς τάσσεται η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ, ζητώντας την προστασία του τομέα της Υγείας και παράλληλα μέριμνα από το κράτος, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για όλα τα νοικοκυριά και τους εργαζομένους εν μέσω της επιδημία του κορονοϊού και της οικονομικής λαίλαπας η οποία έπεται.

Η ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ

Η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών που με σημερινή τους ανακοίνωση υπογραμμίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Οι ΜΕΘ COVID έχουν φτάσει σε πληρότητα το 92% και βρισκόμαστε πολύ κοντά στο εφιαλτικό σενάριο να καλούνται οι γιατροί ποιον θα βάλουν στη ΜΕΘ και ποιον όχι, συνυπολογίζοντας και τα ποσοστά πληρότητας σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, αλλά και σε ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Τα ποσοστά των αποτελεσμάτων από τα καθημερινά τεστ που διενεργεί το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας αγγίζουν σε θετικότητα αυτά της Θεσσαλονίκης (30%), κάποιες ημέρες τα ξεπερνούν. Η αναλογία των θετικών κρουσμάτων προς το γενικό πληθυσμό είναι εξίσου μεγάλη. Τα στοιχεία αυτά πιθανά να σηματοδοτήσουν αύξηση και των εισαγωγών στις κλινικές COVID, ανάλογα και στις ΜΕΘ. Στο Νοσοκομείο λειτουργούν αυτή τη στιγμή 80 κλίνες COVID και η πληρότητα βρίσκεται μέσα σε λίγες μέρες από την αρχή της λειτουργίας τους στο 74%!

Οι γιατροί του Νοσοκομείου και συνολικά οι εργαζόμενοι σε αυτό δίνουν τη μάχη για τη σωτηρία της ζωής του λαού με μοναδικό όπλο το φιλότιμό τους! Επισημαίνουν ότι «στο 8μηνο που μεσολάβησε από την έναρξη της πανδημίας η προετοιμασία που υπήρξε εν όψει του δεύτερου κύματος από πλευράς Υπουργείου Υγείας ήταν  ανεπαρκέστατη» με τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να μην έχουν καλυφθεί ούτε στο ελάχιστο, το επικουρικό προσωπικό παραμένει με την αβεβαιότητα των παρατάσεων, ενώ εφημερεύουν απλήρωτοι από τον Ιούνιο! Αυτό είναι το αντίκρισμα από τα υποκριτικά χειροκροτήματα της κυβέρνησης! Σαν να μην έφταναν όλα αυτά πλέον οι εργαζόμενοι στο ΓΝΚ έρχονται αντιμέτωποι και με σοβαρές ελλείψεις σε προστατευτικά υλικά, βάζοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη δική τους υγεία και επομένως και τις δυνατότητες λειτουργίας του Νοσοκομείου, ενώ όπως υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους «Η δε οργάνωση διαμόρφωσης χώρων, κατανομής προσωπικού, δημιουργίας κλινών ΜΕΘ και κλινών COVID19 είναι στα επίπεδα του Μαρτίου, το 8μηνο που μεσολάβησε πέρασε τελείως ανεκμετάλλευτο ενώ και όταν διαμορφώνονται χώροι και ανοίγουν νέες κλίνες δυστυχώς δεν υπάρχει το Νοσηλευτικό και Ιατρικό προσωπικό να τους λειτουργήσει».

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση με απόφαση του Υπουργείου Υγείας έκλεισε τα Περιφερειακά Ιατρεία για να επιστρατεύσει το προσωπικό τους στο Νοσοκομείο. Με την ίδια πάντα μέθοδο της «κοπτοραπτικής» μετατρέπει όλες τις δημόσιες δομές υγείας σε δομές «μιας νόσου» και μάλιστα χωρίς επάρκεια, στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Στο ΓΝΚ τα τακτικά χειρουργεία έχουν κοπεί κατά 80%, οι τακτικές εξετάσεις ακυρώθηκαν ολοκληρωτικά, οι μετακινήσεις προσωπικού από τις κλινικές στις κλινικές COVID δίνουν και παίρνουν. Οι χρόνια πάσχοντες αφήνονται στην τύχη τους με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Με το κλείσιμο των περιφερειακών ιατρείων δίνεται για ακόμα μια φορά πλήγμα στη στοιχειώδη παρακολούθηση των κατοίκων χωριών και απομακρυσμένων από Κέντρα Υγείας και Νοσοκομείο περιοχών. Όταν μάλιστα πολλά από τα κρούσματα αφορούν τέτοιες περιοχές στους Δήμους Νέστου και Παγγαίου.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Νικήσιανης του Δήμου Παγγαίου όπου υπάρχει δικαιολογημένη ανησυχία στους κατοίκους, αφού η εκτίμηση είναι πως σε μόνιμο πληθυσμό 2000 περίπου κατοίκων τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τα 100! Στις εκκλήσεις των κατοίκων προς την κυβέρνηση και τον ΕΟΔΥ για να γίνουν μαζικά τεστ στον πληθυσμό η απάντηση ήταν πως ο ΕΟΔΥ αδυνατεί λόγω της κατάστασης στη Θεσσαλονίκη! Μάλιστα στο χωριό ήδη υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα σε εκπαιδευτικούς στο δημοτικό σχολείο και κλειστά τμήματα.

Μπροστά στη ζοφερή πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, η νεολαία της Καβάλας πρέπει να απαντήσουν με το συντονισμένο μαζικό, με όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, αγώνα τους. Πλέον δεν μπορεί να χαθεί ούτε μια ώρα. Όλοι στη μάχη, στην πάλη για τα αυτονόητα!

Μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς, στο δρόμο που χάραξαν τα σωματεία που πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω από το Νοσοκομείο την Τρίτη 10/11, να καταδικάσουμε την κυβερνητική πολιτική που συνεχίζει να κουνάει το δάχτυλο στο λαό και τη νεολαία, με την επίκληση της ατομικής ευθύνης, για να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες, ενώ παράλληλα εντείνει τον αυταρχισμό και την καταστολή και μπροστά στις συγκεντρώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Δεν αναστέλλουμε τον αγώνα μας. Δεν υποστέλλουμε τις σημαίες και τις διεκδικήσεις μας. Δεν ψάχνουμε «λύσεις» σε «υπουργούς κοινής αποδοχής»! Εμείς θα λογαριαστούμε εδώ και τώρα!

  • Για να επιταχθούν άμεσα όλες οι ιδιωτικές δομές υγείας, χωρίς δωράκια και πληρωμές στους κλινικάρχες και να ενταχθούν σε ένα ενιαίο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στην Καβάλα λειτουργούν ιδιωτικές κλινικές και μεγάλα διαγνωστικά κέντρα που από αύριο κιόλας μπορούν να δώσουν σημαντική «ανάσα»
  • Για να γίνουν άμεσα με τη μορφή του κατεπείγοντος όλοι οι απαραίτητοι μόνιμοι διορισμοί στο ΓΝΚ αλλά και στις δομές ΠΦΥ. Να ξαναλειτουργήσουν τα Περιφερειακά Ιατρεία
  • Για να γίνονται τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους μεγάλους χώρους δουλειάς, δωρεάν με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους, με προτεραιότητα (αλλά όχι αποκλειστικότητα) σε αυτούς που τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε επιβεβαιωμένα κρούσματα
  • Για να παρέμβει άμεσα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για μαζικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό στη Νικήσιανη του Δήμου Παγγαίου και όπου αλλού χρειαστεί

Για να προμηθευτεί το ΓΝΚ και όλες οι δομές υγείας με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, τα προστατευτικά υλικά, ιατρικό εξοπλισμό.