Δήμητρα Τσανάκα: «Πρότεινα στον Μουριάδη να φτιάξουμε μαζί μια dream team, αλλά…»

Η τέως Δήμαρχος Καβάλας σε μια συνέντευξη «ποταμό» για όλους και για όλα-Για ποιον λόγο σκέφτεται να μην επιμείνει στην «αποστρατεία» της-Τι απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ και πώς διαχωρίζει τη θέση της από Μέτιο και ΝΟΔΕ για το θέμα της πεσμένης γέφυρας

Συνέντευξη μετά από πολύ καιρό παραχώρησε στον ALPHA Radio 88,6 η τέως δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα. Αρχικά, αναφέρθηκε στην ανακοίνωση την οποία εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κατηγορώντας την ίδια, αλλά και τη ΝΟΔΕ Καβάλας ότι ομολόγησαν ότι δεν δέχθηκαν τη βοήθεια που πρόσφεραν οι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το έργο της αποκατάστασης της πεσμένης γέφυρας στο παλιό νοσοκομείο, προκειμένου να μην καρπωθεί πολιτικά την επιτυχία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια η συζήτηση επεκτάθηκε στο έργο της σημερινής διοίκησης, με την κ. Τσανάκα να αξιολογεί το έργο τόσο του κ. Μουριάδη και των αντιδημάρχων όσο και των διοικήσεων και Νομικών Προσώπων και να προειδοποιεί ότι η περίοδος χάριτος παρήλθε και από την επόμενη χρονιά η ίδια και η ομάδα της θα είναι πλέον πιο αυστηροί απέναντι στη διοίκηση Μουριάδη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δήλωσή της, ότι αν και αρχικά αποφάσισε να «αποστρατευτεί» από τα κοινά, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου μετά τις δηλώσεις της σε τοπικό ραδιόφωνο την έκανε να αισθανθεί τόσο… σπουδαία, που θα το ξανασκεφτεί, αν επιμένει στην αρχική της απόφαση.

Εγώ, ως υπουργός, δεν θα έκανα δουλειά για να πάρω τα εύσημα και εγώ και το κόμμα μου;

«Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, σαράντα μέρες κοσκινίζει»
Κανείς δεν απάντησε στην επιστολή μου, δεν επικοινώνησε μαζί μου. Είπαν πως πρέπει εγώ να ζητήσω από τον Περιφερειάρχη το «περιβόητο χαρτί», μόνο που δεν ξέρω ποιο είναι αυτό. Η κ. Ελευθεριάδου είπε χθες ότι δεν θεωρεί την επιστολή «χαρτί». Έπρεπε να έχω εξασφαλίσει ένα ειδικό απαλλακτικό χαρτί, που δεν ξέρω τι έπρεπε να λέει! Ας πούμε πως είμαι υπουργός και θέλω να βοηθήσω την Καβάλα, τώρα μάλιστα που ξέρουμε πως σε έξι μήνες θα έχουμε εκλογές. Εγώ, ως υπουργός, δεν θα έκανα δουλειά για να πάρω τα εύσημα και εγώ και το κόμμα μου; Και ο Σπίρτζης, έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα έπαιρνε τα εύσημα. Έχω ανάγκη να περιμένω τον όποιον Δήμαρχο ή τον Περιφερειάρχη; Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, σαράντα μέρες κοσκινίζει, είναι η δική μου απάντηση.

«Ευχαριστώ την κ. Ελευθεριάδου, που με έκανε να αντιληφθώ πόσο σπουδαία είμαι»
Δεν ήταν όλο αυτό κυβερνητική αμέλεια, ούτε αβλεψία, γιατί οτιδήποτε έκαναν, δεν θα το  χρεωνόντουσαν μόνο εκείνοι, θα το χρεωνόμουν και εγώ. Εγώ δεν έδωσα σημασία στο τι κάνει και τι θέλει η Περιφέρεια. Η Περιφέρεια έχει την δική της πολιτική και τα δικά της θέλω. Εμένα με ενδιαφέρει ο Δήμος μου και οι δημότες μου, να γίνει δουλειά και όπως μπορεί καλύτερα. Και μάλιστα κλείνοντας την επιστολή λέω πως πρέπει να συνεργαστείτε κύριοι με την Περιφέρεια, γιατί  είναι πρόθυμη να πληρώσει ορισμένα πράγματα και εσείς τότε πιάστε την Περιμετρική,  της οποίας η αναγκαιότητα τώρα φαίνεται όσο ποτέ. Πρέπει να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κ. Ελευθεριάδου που με έκανε να αντιληφθώ πως είμαι πολύ σπουδαία και δεν το φανταζόμουν!  Πίστευα πως πηγαίνω για πολιτική αποστρατεία. Ομολογώ ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τα βάζει μαζί μου ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αυτό το τελευταίο που έγινε με εκπλήσσει, να ανεβάσουν το ζήτημα της γέφυρας σε πανελλήνιο επίπεδο! Ένα πράγμα σημαίνει αυτό. Πιστεύω ότι η κόντρα δεν έρχεται μ όνο σε μένα. Θα πω και στον κ. Μουριάδη να φυλάει την πλάτη του, γιατί όλη αυτή η πυρά θα καταλήξει σε εκείνον. Γιατί εγώ μετά από εκείνον τον Νοέμβριο, ήμουν μόνο έξι μήνες Δήμαρχος και ο Μουριάδης είναι ενάμιση χρόνο. Αν δείτε που στηρίζονται και τα λένε όλα αυτά, στηρίζονται σε μια ραδιοφωνική εκπομπή. Ποτέ δεν μίλησα εγώ για τις κομματικές επιτυχίες που θέλω να πάνε στην ΝΔ. Και μιλάω μόνο για μένα. Όλα αυτά δεν είναι η φιλοσοφία μου. Κατά την  διάρκεια της θητείας μου ποτέ δεν πήγα κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ, σε σημείο που και ο κ. Γραμμένος με έλεγε «Συριζαία» και πάρα πολλοί δεξιοί ψηφοφόροι μας νόμιζαν ότι έχω προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Εμένα με ενδιέφερε πάντα ό,τι αφορά τον Δήμο μου.

Εγώ το 2014 δεν στηρίχθηκα μόνον στην ΝΔ. Αλλιώς σκέφτεται ο Δήμαρχος και αλλιώς ο Περιφερειάρχης

Άλλο ο δήμαρχος άλλο ο κομματάρχης
Δεν είπα ποτέ ότι παίρνω αποστάσεις ασφαλείας από την ΝΟΔΕ, η οποία θα κάνει την δουλειά της και ο Περιφερειάρχης επίσης. Ξεχνάτε ένα πράγμα. Οι βουλευτές και οι υπουργοί δεν γνωρίζουν ότι οι αυτοδιοικητικοί δουλεύουν σε άλλη φάση. Κανένας Δήμαρχος δεν θα βγει, εάν στηριχθεί μόνον στο δικό του κόμμα. Τρανό παράδειγμα ο Μουριάδης. Εγώ το 2014 δεν στηρίχθηκα μόνον στην ΝΔ. Αλλιώς σκέφτεται ο Δήμαρχος και αλλιώς ο Περιφερειάρχης, γιατί ο Περιφερειάρχης είναι κομματικό όργανο. Είδατε ότι τα κόμματα δεν ασχολήθηκαν με τις Δημοτικές εκλογές.  Ασχολήθηκαν όμως πάρα πολύ με τις Περιφερειακές. Έτσι πρέπει, γιατί και ο Δήμαρχος ο οποίος είναι ο πιο κοντινός πολιτικός φορέας στον πολίτη, δεν πρέπει να ποδηγετείται από τα κόμματα και τους κομματικούς μηχανισμούς. Αυτά σε ό,τι αφορά εμένα. Σε ό,τι  αφορά τον Μπάμπη τον Δράκο, τι περιμένετε να πει; Το μυαλό του σκέφτεται, όπως σκέφτονται και οι κομματάρχες του ΣΥΡΙΖΑ και οι κομματάρχες του ΚΚΕ και οι πρόεδροι των υπολοίπων κομμάτων. Αυτοί σκέφτονται σε άλλο μήκος κύματος. Πώς θα κάνουν καλό στο κόμμα τους. Εμένα με ενδιαφέρει πώς θα κάνω καλό στον Δήμο μου και στους δημότες μου.

Για ποιο λόγο μου ζήτησε ο υπουργός να απευθυνθώ εγώ στον κ Περιφερειάρχη;
Για ποιο λόγο μου ζήτησε ο υπουργός να απευθυνθώ εγώ στον κ Περιφερειάρχη και να ζητήσω από αυτόν το «χαρτί». Δεν το σκάλισα το γιατί, γιατί δεν ήθελα να το σκαλίσω. Όμως  δεν έχω τέτοια δύναμη που να ορίζω τι θα πει ο Περιφερειάρχης. Ο κ Μέτιος μου είπε:  Δεν έχει 2 εκ η Περιφέρεια- όσα ζητούσε η Εγνατία Α.Ε. να τα δώσει; Από εκεί και μετά τι να πω;  Και έτσι σκέφτηκα και έστειλα την επιστολή στον υπουργό. Αν ήθελε ο υπουργός να το κάνει, πατούσε και στηριζόταν στην δική μου επιστολή, λέγοντας πως ο Δήμος χρειάζεται βοήθεια και θα το έκανε και θα έπαιρνε και τα εύσημα. Το κακό όμως ήταν ότι δεν θα έπαιρνε μόνος του, αλλά θα τα έπαιρνα και εγώ.  Επειδή δεν είμαι πονηρός άνθρωπος και επειδή δεν έχω κομματική παιδεία, ούτε είμαι δικηγόρος, όταν έγραψα την επιστολή την κοινοποίησα στην υφυπουργό Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης κ. Νοτοπούλου και στον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ Στάθη Γιαννακίδη, γιατί αυτοί οι δύο υπουργοί ήρθαν από το πρώτο βράδυ της πτώσης της γέφυρας. Ανταποκρίθηκαν αμέσως. Αυτό το λέω και τους λέω και μπράβο. Και ο κ Σπίρτζης ενδιαφέρθηκε επίσης να με ρωτήσει.  Εγώ έκανα ένα λάθος. Κοινοποίησα την επιστολή μόνο στους δύο υφυπουργούς και όχι στους ντόπιους βουλευτές, με αποτέλεσμα κανείς να μην ξέρει τις επιστολές. Εγώ βέβαια έλεγα τι έκανα αλλά ποιος με πίστευε; Και δεν θεώρησα να βγάλω στη φόρα τις επιστολές. Όταν όμως είδα το δελτίο Τύπου με τα προπέρσινα ξινά σταφύλια, απόρησα.

Το μεγάλο πρόβλημα της διοίκησης Μουριάδη είναι η υποστελέχωση και η λειψανδρία

Τα «αγκάθια» του Μουριάδη 
Το μεγάλο πρόβλημα της διοίκησης Μουριάδη είναι η υποστελέχωση και η λειψανδρία. Είναι η ομάδα του, όχι ο ίδιος, γιατί είναι όλοι τους εννιά. Που να πάνε; Από την άλλη, ενδεχομένως να μην είναι και αυτοί που θα ήθελε. Από εκεί και μετά ο Δήμαρχος είναι αναγκασμένος να κάνει τον αντιδήμαρχο κοινωνικών υπηρεσιών, τεχνικών υπηρεσιών και τα πάντα. Δεν υπάρχει όμως ο Γενικός Διευθυντής. Επομένως, δεν υπάρχει ένας παλιός έμπειρος υπάλληλος του Δήμου Καβάλας, που να μπορεί να αναλάβει όλες τις υποθέσεις που τρέχουν. Η γενική γραμματέας, από την άλλη, δεν μπορεί να έχει την ίδια εμπειρία με κάποιον ανώτερο υπάλληλο του Δήμου, ο οποίος ξέρει πως δουλεύει ένας Δήμος. Οι άριστοι του Δήμου, είναι αδαείς οι άνθρωποι. Μπορεί να  είναι καλά παιδιά, αλλά αυτό δεν αρκεί.

Οι «άριστοι» των Δημοτικών Επιχειρήσεων και ο πρόεδρος του ΝΠ που τα έκανε μαντάρα
Στον καλλιτεχνικό χώρο έχουμε και τον κ. Μποζούδη, έχουμε και τον κ. Γκόνη. Ο κ Γκόνης έχει και ισχυρό χαρακτήρα έτσι ώστε να καταλάβει ότι εδώ υπάρχει ένα κοινό που πρέπει να αναπληρωθεί, γιατί το ΔΗΠΕΘΕ δεν μπορεί να μείνει πίσω. Αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή πρόεδρος του Νομικού Προσώπου δεν είναι ο κ Μποζούδης, αλλά ο κ Γκόνης που τον εκτιμώ, είμαι η ίδια που τον διάλεξα δυο φορές, αλλά δεν επιτρέπεται ο καλλιτεχνικός διευθυντής να παίζει τον ρόλο το προέδρου.  Εμένα με ενδιαφέρει η διοίκηση.  Το Ωδείο έχει  ένα καλλιτεχνικό διευθυντή χαμηλών τόνων, τον κ. Κουτσοθόδωρο. Όμως υπάρχει κενό στα Νομικά Πρόσωπα. Στην Αλληλεγγύη, ένα Νομικό Πρόσωπο  που κατέληξε «μαντάρα». Πάντα φταίει ο πρόεδρος, όταν τα πράγματα γίνονται «μαντάρα». Είναι ένα Νομικό Πρόσωπο που έχει πάνω από εκατό γυναίκες, οι γυναίκες θέλουν ειδικό χειρισμό.  Από τη μια  προβλήματα με το «Βοήθεια το Σπίτι», από την άλλη προβλήματα  με τους «Παιδικούς Σταθμούς». Αν τους έσωσε κάτι, είναι ο κοροναϊός. Μόλις τελειώσει ο κορονοϊός θα γίνει χαμός. Για την ΔΕΥΑΚ, το μόνο πρόσωπο που σώζει τον κ. Χρόνη είναι πως έχει συγγένεια με τον πρόεδρο του Σωματείου.

Τι θα δώσει ο κ. Μουριάδης; Μόνο θα παίρνει; Πάντα σε μία συνεργασία σου δίνω και μου δίνεις

Αν δεν πάρει την απόφαση να συνεργαστεί ο δήμαρχος, δεν θα τα πάει καλά
Οι άριστοι δεν ξέρουν το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν μπορούν να βοηθήσουν τον Μουριάδη, και από την άλλη έχω την αίσθηση ότι ίσως να τον ψιλοεκβιάζουν από πίσω!  Αυτό λέει το δικό μου… αστυνομικό δαιμόνιο!  Προσωπικά, πιστεύω αν δεν πάρει μία απόφαση να συνεργαστεί ο δήμαρχος, δεν θα πάνε καλά. Γιατί μη νομίζετε, ήδη είμαστε στον 1,5 χρόνο, σε λίγο θα κλείσουμε 2 χρόνια και μετά τα 2 χρόνια λένε οι Άγγλοι που είναι μάγειρες στην πολιτική, κάνεις την πρώτη σου μέτρηση, βλέπεις τα συν και τα πλην και πως θα πας στο μέλλον. Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να καταλάβει ο κ. Μουριάδης ότι πρέπει να συνεργαστεί και όταν λέω συνεργαστεί, πριν από όλα να μας πει τι εννοεί συνεργασία εκείνος ο ίδιος. Γιατί προσωπικά πιστεύω και φοβάμαι ότι συνεργασία εννοεί, μπαίνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ψηφίζουμε όλα αυτά που θέλει εκείνος και τελειώσαμε, συνεργαστήκαμε! Τι θα δώσει εκείνος; Μόνο θα παίρνει; Πάντα σε μία συνεργασία σου δίνω και μου δίνεις.

Του έδωσα όλη την ομάδα μου, αλλά…
Εγώ την έκανα την πρόταση και νομίζω με παρεξήγησε κιόλας και την έκανα με πολύ ριψοκίνδυνο τρόπο μήπως βρω και εγώ τον μπελά μου. Τον συνάντησα, του είπα ότι οπωσδήποτε έχει ανάγκη, οπωσδήποτε τα Νομικά  Πρόσωπα δεν πάνε καλά, οπωσδήποτε έχει ανάγκη από συνεργασία, γιατί ξέρω ότι τσιμπολογάει, προσπαθεί να καταφέρει  ένα-δυο άτομα να τα πάρει να τα κάνει αντιδημάρχους. Του λέω: δεν γίνεται έτσι αγόρι μου, άντε και το έκανες, τι ακριβώς θα κερδίσεις; Πρώτα από όλα θα καταστρέψεις έναν νέο άνθρωπο που θα του μείνει ρετσινιά ότι είναι «προδότης», ας το πω έτσι και είναι κρίμα, γιατί αυτά τα νέα παιδιά αξίζουν. Σου φέρνω, του λέω, όλη την ομάδα μου, όλους, γιατί έτσι δεν θα ξεχωρίζουν μερικοί σα τη μύγα μες στο γάλα πρώτον, και δεύτερον θα κάνουμε μια dream team που λένε οι Αμερικάνοι. Τι ωραία ιδέα! Εσύ βεβαίως δήμαρχος, κανένας δε μπορεί να σε αμφισβητήσει, σε ψήφισε ο λαός, τελείωσε! Από κει και έπειτα ο Δήμος Καβάλας έχει 14-15 θέσεις διοίκησης, να γίνει 50-50, 8 και 8! Εγώ όλη την ομάδα μου προσέφερα, δεν είναι λίγο αυτό που έκανα! Του είπα, μην απαντάς, σκέψου το. Θεωρώ ότι δεν το σκέφτηκε αρκούντως, του την πέσανε όλοι μαζί και οι άριστοι του την πέσανε, του είπαν, τι θέλεις συνδιοίκηση και δε συμμαζεύεται; Δηλαδή σε μία λέξη πιαστήκαν, με γεια τους με χαρά τους. Εγώ θα το έκανα αυτό για το Δήμο, για τους δημότες μου, για να κυκλοφορώ στο Δήμο μου με το μέτωπο ψηλά και να μη μου λένε «βρε Δήμητρα εσύ γιατί δεν τον βοήθησες;». Θα το έκανα! Και 6 μήνες πριν τις εκλογές, εμείς θα παίρναμε τα κουβαδάκια μας και θα πηγαίναμε σε άλλη παραλία, γιατί όλοι αυτοί θα ξανακατεβούν και εσείς 6 μήνες πριν τις εκλογές, διοργανώνετε τον προεκλογικό σας αγώνα και τελείωσε. Ναι; Αλλά θα δουλεύαμε όλοι μαζί για την Καβάλα. Και αν ήθελε κάποιον από τις άλλες παρατάξεις, ας τον έπαιρνε, εκεί θα κολλήσουμε τώρα; Του έκανα μία πολύ τολμηρή πρόταση και του την έκανα επειδή εγώ δε σκόπευα να ξανακατεβώ για δήμαρχος. Τώρα όμως, με όλα αυτά που κάνει η Ελευθεριάδου, πρέπει να είμαι εγώ μεγάλο κεφάλι για να με κυνηγάνε έτσι! Τώρα βέβαια την επανεξετάζω αυτή την απόφαση! Είναι δυνατόν, αν σε κυνηγάνε έτσι, να πεις ότι είμαι ένα ταπεινό μυρμηγκάκι; Εφόσον με κυνηγούν έτσι, εγώ πρέπει να διαφυλάξω τον εαυτό μου και το έργο μου, και αυτά εξ αποστάσεως δεν γίνονται.