ΚΚΕ Καβάλας: Το αέριο έφτασε, αλλά η ύδρευση-άρδευση των Φιλίππων έμεινε στις καλένδες

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής ΚΚΕ Καβάλας που θυμίζει ότι οι υποσχέσεις για ανταποδοτικά κέρδη προς την τοπική κοινωνία δεν εκπληρώθηκαν

Με αφορμή την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ που, περνά από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και μεταφέρει στην Ευρώπη Αζέρικο αέριο, το ΚΚΕ Καβάλας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία θυμίζει τις υποσχέσεις που δόθηκαν από την κυβέρνηση και την εταιρία για ανταποδοτικά κέρδη προς την τοπική κοινωνία, οι οποίες δεν εκπληρώθηκαν, όπως για παράδειγμα το έργο της ύδρευσης άρδευσης των Φιλίππων. Επισημαίνει μάλιστα ότι αι κάπως έτσι, οι «εμβληματικές ενεργειακές υποδομές» προχωρούν και εξασφαλίζουν κέρδη για τα μονοπώλια, την ώρα που ο λαός καλείται να ξεχάσει ακόμα και τα «καθρεφτάκια»…

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ

«Στις καλένδες τα ανταποδοτικά, καθρεφτάκια και χάντρες που υποσχέθηκε ο ΤΑΠ»

«Την περασμένη Κυριακή (15-11-2020)  ξεκίνησε η εμπορική λειτουργία του ΤΑΡ που μεταφέρει στην Ευρώπη Αζέρικο αέριο. Όλα αυτά τα χρόνια ακούστηκαν πολλά παχιά λόγια από στελέχη της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, από εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης και εργοδοτικούς φορείς, για το πόσο θα συνέβαλε τάχα το έργο στην παροχή φθηνής Ενέργειας, ιδιαίτερα στις περιοχές της Β. Ελλάδας που διατρέχει ο αγωγός.

Σήμερα, παρότι ο ΤΑΠ ήδη διατρέχει τη Β. Ελλάδα από τη μια άκρη μέχρι την άλλη και πάει αέριο στην Ευρώπη, λόγος για τον οποίο κατασκευάστηκε, οι κάτοικοι της Β. Ελλάδας πληρώνουν πανάκριβα για να ζεσταθούν.

Στις καλένδες όμως έχουν παραπεμφθεί και τα ανταποδοτικά, καθρεφτάκια και χάντρες ουσιαστικά, που υποσχέθηκε ο ΤΑΠ.

Όπως για παράδειγμα η συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης-Δήμου-ΤΑΠ, για την υδροδότηση – άρδευση του πρώην Δήμου Φιλίππων, που τόσο προβλήθηκε από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου, αλλά και από τη σημερινή. Θυμίζουμε ότι τότε, με τις πλάτες της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ως πραγματικός ντίλερ για τα συμφέροντα του ΤΑΠ (Σταθάκης), υποσχέθηκε τη χρηματοδότηση του έργου, προκειμένου να δεχτούν οι κάτοικοι της περιοχής την όδευση του αγωγού μέσα από τα Τενάγη.

Επίσης μεγάλες ήταν οι προσδοκίες και για τη δημιουργία δικτύου τηλεθέρμανσης από την «απορριπτόμενη θερμότητα του TAP», για την πόλη των Φερών Έβρου, στο πλαίσιο «κοινωνικών, περιβαλλοντικών δράσεων της κοινοπραξίας».

Σήμερα, τόσο η ύδρευση-άρδευση των χωριών ανατολικά του δήμου, όσο και η τηλεθέρμανση των Φερών, έχουν «βαλτώσει», βρίσκονται στα αζήτητα της κοινοπραξίας των μονοπωλίων που ελέγχουν τον αγωγό.

Και κάπως έτσι, οι «εμβληματικές ενεργειακές υποδομές» προχωρούν και εξασφαλίζουν κέρδη για τα μονοπώλια, την ώρα που ο λαός καλείται να ξεχάσει ακόμα και τα «καθρεφτάκια»…

Φαίνεται πλέον πιο καθαρά αυτό που έλεγε από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ που εκδηλώθηκε η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής για τον ΤΑΡ. Ένας αγώνας μπορεί και πρέπει, ανεξάρτητα από τις όποιες επιτυχίες ή αποτυχίες, να αφήνει παρακαταθήκη για επόμενες διεκδικήσεις και κυρίως να διεξάγετε έτσι ώστε να μην αφήνει πίσω του, σε όσους μπήκαν σε αυτόν καλοπροαίρετα, απογοήτευση. Βέβαια για να μένει παρακαταθήκη για το μέλλον από έναν αγώνα, εξαρτάται από τους στόχους που μπαίνουν, τα συνθήματα που χρησιμοποιούνται, τις συμμαχίες που γίνονται κ.α. και φυσικά το περιεχόμενο αυτό καθεαυτό σε κάθε φάση του.

Ο αγώνας για τον ΤΑΠ θα άφηνε παρακαταθήκη για το μέλλον και δεν θα «έσπερνε» απογοήτευση, αν συνδεόταν με το σύνολο της ενεργειακής και αγροτικής πολιτικής ελληνικών κυβερνήσεων – ΕΕ και σφυρηλατούνταν με την ενότητα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρομεσαίων αγροτών».