Ν. Παναγιωτόπουλος: Πιθανό η επόμενη επίσημη συνάντηση Ελλάδας-Αιγύπτου να γίνει στην Καβάλα

Οι διαχρονικές σχέσεις της Καβάλας με την Αίγυπτο, η «κληρονομιά» του Μοχάμεντ Άλι στην πόλη και το ιδιαίτερο δώρο του Καβαλιώτη υπουργού Εθνικής Άμυνας στον Αιγύπτιο πρόεδρο

Επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποίησε από την Πέμπτη 3 έως και το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ο οποίος είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι (Abdel Fattah El Sisi) και τον Αιγύπτιο ομόλογό του στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι (Mohamed Zaki).

Ο κ. Παναγιωτόπουλος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στο Προεδρικό Μέγαρο του Καΐρου και κατά τη διάρκεια της συναντήσεως επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και η βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας [διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ].

Ωστόσο, εκείνο που «ξεκλείδωσε» τη συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Σίσι ήταν η καταγωγή του υπουργού Εθνικής Άμυνας από την Καβάλα, την πόλη όπου ως γνωστόν γεννήθηκε ο «πατέρας» της σύγχρονης Αιγύπτου Μοχάμεντ Άλι.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος όχι μόνον γνώριζε την Καβάλα αλλά έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την πόλη, σημειώνοντας τους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν την Αίγυπτο με τη γενέτειρα του Μοχάμεντ Άλι.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος χάρισε ως δώρο στον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι ένα άλμπουμ με φωτογραφίες από την πλατεία «Μεχμέτ Αλή» της Καβάλας όπου είναι τοποθετημένος ο ανδριάντας του «πατέρα» της σύγχρονης Αιγύπτου και από το «κονάκι», την Οικία Μοχάμεντ Άλι που σήμερα είναι η έδρα του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΗΑ, επίσημα αναγνωρισμένο από την ελληνική πολιτεία φορέα, με πεδίο δράσης την καταγραφή και ανάδειξη της πολιτιστικής ποικιλομορφίας που συναντάται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει η πρόταση αλλά και η βούληση της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά η επόμενη επίσημη συνάντηση Ελλάδας και Αιγύπτου εντός του έτους 2021 να πραγματοποιηθεί στην Καβάλα, γεγονός ιδιαίτερα σημαίνον για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.