Επιμένει η Τουρκία: Νόμιμη η φυλάκιση του Οσμάν Καβαλά

Κόντρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία κάλεσε την Τουρκία να απελευθερώσει άμεσα τον Οσμάν Καβαλά, το Συνταγματικό Δικαστήριο της γείτονος απεφάνθη ότι η κράτησή του -χωρίς να έχει καταδικαστεί- δεν παραβιάζει τα δικαιώματά του στην ελευθερία

Νόμιμη είναι σύμφωνα με το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας η φυλάκιση του Οσμάν Καβαλά. Η Γενική Συνέλευση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας -του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας- απεφάνθη την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020 ότι η παρατεταμένη κράτηση του επιχειρηματία και φιλανθρώπου δεν παραβιάζει τα δικαιώματά του στην ελευθερία και την ασφάλεια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Ο Οσμάν Καβαλά, 63 ετών, κρατείται από τα τέλη του 2017 χωρίς να έχει καταδικαστεί. Αμέσως μετά την απαλλαγή του, τον Φεβρουάριο, από κατηγορίες οι οποίες αφορούσαν στις διαδηλώσεις του 2013 στην Τουρκία, ο Καβαλά συνελήφθη ξανά, αυτήν τη φορά για κατηγορίες οι οποίες σχετίζονται με την απόπειρα του πραξικοπήματος του 2016.

Ο ίδιος έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες και είχε προσφύγει νωρίτερα φέτος στο Συνταγματικό Δικαστήριο, υποστηρίζοντας πως η κράτησή του είναι παράνομη.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ζήτησε τον Δεκέμβριο του 2019 την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά, υπογραμμίζοντας πως η κράτησή του έχει στόχο τη φίμωσή του.

Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Τουρκία να απελευθερώσει άμεσα τον Οσμάν Καβαλά. Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ναμπίλα Μασράλι, «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε καταλήξει στο συμπέρασμα, πάνω από ένα χρόνο πριν, ότι η σύλληψη και η προδικαστική κράτηση του Οσμάν Καβαλά πραγματοποιήθηκε ελλείψει αποδείξεων για να στηρίξει μια λογική υποψία ότι διέπραξε αδίκημα και επιδίωξε έναν απώτερο σκοπό, δηλαδή τη σιωπή του και να αποτρέψει άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η ίδια συμπλήρωσε ότι «η απόφαση δικαστηρίου στην Κωνσταντινούπολη να παραμείνει στη φυλακή ο Οσμάν Καβαλά, παρά την απερίφραστη οριστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αντιβαίνει στη δηλωμένη δέσμευση της Τουρκίας για το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του τεκμηρίου της αθωότητας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Οσμάν Καβαλά έχει γίνει σύμβολο της καταπίεσης που έχει ενορχηστρωθεί σε βάρος της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2016 την οποία ακολούθησαν μαζικές διώξεις.

*Πηγή: kathimerini.gr-Με πληροφορίες από Reuters