ΚΚΕ Θάσου: Αϊ Βασίλης για τους πλοιοκτήτες ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης

Οργισμένη ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής του κόμματος στο νησί με αφορμή την προσπάθεια του βουλευτή της ΝΔ να ενταχθεί η γραμμή Πρίνος – Καβάλα στις επιδοτούμενες ακτοπλοϊκές συνδέσεις

Κόκκινο πανί αποτέλεσε για το ΚΚΕ της Θάσου η προσπάθεια του βουλευτή Καβάλας της ΝΔ Γιάννη Πασχαλίδη να ενταχθεί η γραμμή Πρίνος – Καβάλα στις επιδοτούμενες ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Η Τομεακή Επιτροπή του κόμματος στο νησί εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση κατηγορώντας τον κ. Πασχαλίδη ότι με την κίνηση του αυτή προσπαθεί να δώσει ζεστό χρήμα τους πλοιοκτήτες μετατρέποντας έτσι την πανδημία σε χρυσή ευκαιρία να ενισχύσουν την κερδοφορία τους αλλά και να τελειώνουν με τα εργασιακά δικαιώματα που έχουν απομείνει,

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Θάσου του ΚΚΕ.

«Η πρόταση αυτή αποτελεί πρόκληση, τη στιγμή που οι πλοιοκτήτες έχουν μπουκώσει από κέρδη όλα αυτά τα χρόνια»

«Ως άλλος Αϊ Βασίλης ο Βουλευτής Καβάλας της ΝΔ κ. Πασχαλίδης  διεκδικεί να εξασφαλίσει «νέο δώρο» προς τους πλοιοκτήτες που δραστηριοποιούνται στη Θάσο από το ΥΕΝ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του στον τοπικό τύπο, κατά την συνάντησή του με τον υπουργό ναυτιλίας κατέθεσε πρόταση για την ένταξη της γραμμής Πρίνου – Καβάλας στις επιδοτούμενες ακτοπλοϊκές συνδέσεις προκειμένου « να δοθεί το κατάλληλο κίνητρο, ώστε να γίνει βιώσιμη (βλέπε κερδοφόρα) η γραμμή που εξυπηρετεί μεγάλη μερίδα κατοίκων  και επαγγελματιών της Θάσου»

Δηλαδή να δοθεί ζεστό χρήμα και νέα προνόμια στους πλοιοκτήτες, από τις πλάτες του λαού μετατρέποντας την πανδημία για τους πλοιοκτήτες και συνολικά για το κεφάλαιο σε χρυσή ευκαιρία για να ενισχύσουν παραπέρα την κερδοφορία τους αλλά και να τελειώνουν με τα εργασιακά δικαιώματα που έχουν απομείνει.

Αποτελεί πρόκληση η πρόταση αυτή, την στιγμή που οι πλοιοκτήτες έχουν μπουκώσει από κέρδη όλα αυτά τα χρόνια, που απολαμβάνουν προνόμια που τους έχουν παραχωρήσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις όπως και της ΝΔ, με φοροαπαλλαγές, με  απαλλαγές  από τις εισφορές στο ΝΑΤ, με  μειώσεις στα λιμενικά τέλη, με απαλλαγή από το ΦΠΑ στα εισιτήρια επιβατών και οχημάτων και αντί να μειώσουν τα εισιτήρια τα αύξησαν παραπάνω, ενώ την ίδια στιγμή έχουν τσακίσει το λαό στην φορολογία έχουν τσακίσει τους μισθούς και τις συντάξεις επιβάλουν νέα χαράτσια.

Απέναντι στην ανάγκη των κατοίκων του νησιού,  για φτηνή απρόσκοπτη σύνδεση 365 ημέρες το χρόνο  από Πρίνο για Καβάλα, για πληρώματα με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για οργανικές συνθέσεις που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των πλοίων και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα,  προτάσσουν ο κ. Πασχαλίδης και το ΥΕΝ τα κέρδη των πλοιοκτητών.                                                                                                    Επίσης με την ανοχή της κυβέρνησης εν μέσο πανδημίας παραμένει ξεκρέμαστο το νησί από πλοίο επιφυλακής για έκτακτο περιστατικό μεταφοράς ασθενή μετά το πέρας των δρομολογίων .Μια υποχρέωση των πλοιοκτητών που άρθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει στην ίδια ρότα η κυβέρνηση της ΝΔ με αποτέλεσμα το όλο ζήτημα να μεταφέρεται στην καλή θέληση των πλοιοκτητών με το αζημίωτο. Πράγμα που σημαίνει 5-6 βραδιές το 20ημερο δεν υπάρχει πλοίο επιφυλακής.

Για τους ναυτεργάτες πέρα από την ανεργία ακόμη και τα 530 ευρώ έχει φροντίσει  με τις προϋποθέσεις που θέτει η κυβέρνηση να τα πάρουν ελάχιστοι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τους πλοιοκτήτες αυτοί δένουν τα καράβια και προοράνε σε απολύσεις μειώνουν οργανικές συνθέσεις ενώ ακόμη και 530 ευρώ έχουν να τα πάρουν από τον μήνα Ιούνη.

Ο λαός του νησιού, τα σωματεία και οι φορείς του χρειάζεται να δυναμώσουν τον αγώνα τους και να διεκδικήσουν:

  • Εδώ και τώρα να προγραμματιστούν δρομολόγια στην γραμμή Πρίνου-Καβάλας χωρίς καμιά επιδότηση.
  • Ανάκληση του αντιλαϊκού θεσμικού πλαισίου 2932/01, κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν την ασυδοσία των ναυτιλιακών εταιριών!
  • Δωρεάν εισιτήρια για ανέργους και ΑΜΕΑ, πολύτεκνους, φοιτητές, μαθητές, ειδικές τιμές για συνταξιούχους, μείωση εισιτηρίων 50%».