Σε «ανένδοτο» κατά Μουριάδη η παράταξη Τσανάκα. Αποχή εν μέσω καταγγελιών από το Δημοτικό Συμβούλιο

Επιστολή της τ. Δημάρχου προς τον πρόεδρο Κώστα Πεφάνη - Για ποιους λόγους η «Ανάσα» δεν θα συμμετέχει στην πρώτη συνεδρίαση του Σώματος για το 2021

Σε «ανένδοτο» αγώνα κατά της διοίκησης Μουριάδη στο Δήμο Καβάλας, κατεβαίνει η παράταξη της πρώην Δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα, αποφασίζοντας να απέχει από την 1η συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συνδυασμού της, η κίνηση αυτή γίνεται ως ένδειξη μιας πρώτης αντίδρασης απέναντι στην αυταρχική δημοτική αρχή που απαξιώνει το Δημοτικό Συμβούλιο και κατασυκοφαντεί σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του συνδυασμού «Ανάσα για τον Δήμο»

«Η παράταξη του Δημάρχου εκφράζει μόλις το 1/5 των δημοτών αλλά επιμένει να φέρεται αυταρχικά»

«Κύριε Πρόεδρε, Η ανατολή του νέου έτους, παρά τις ελπίδες που παραδοσιακά δημιουργεί, εντούτοις βρίσκει τον Δήμο μας σε δυσχερή θέση και ενώπιον σωρείας προβλημάτων που τείνουν να λάβουν μορφή χιονοστιβάδος, τη στιγμή μάλιστα που η πανδημική κρίση μαστίζει εδώ και καιρό τόσο την κοινωνία όσο και την αγορά της πόλης μας.

Την ίδια ώρα η περυσινή χρονιά απέδειξε εμπράκτως την αδυναμία της Δημοτικής Αρχής να συνεννοηθεί με το Δημοτικό Συμβούλιο και να συνθέσει ιδέες και απόψεις προς όφελος των δημοτών μας. Αντιθέτως παρακολουθούμε εδώ και πολύ καιρό έναν δήμαρχο, ο οποίος αγνοώντας το γεγονός ότι η παράταξη του εκφράζει μόλις το 1/5 των δημοτών μας, επιμένει να φέρεται αυταρχικά, απαιτώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο απλά να επικυρώνει τις αποφάσεις του, χωρίς να αποδέχεται οποιαδήποτε αντίθετη άποψη. Έτσι όλοι έχουμε γίνει θεατές της προσπάθειας απαξίωσης του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς, παρά τις περί του εναντίον υποσχέσεις του δημάρχου, πολλά σημαντικά θέματα του δήμου δεν έρχονται προς συζήτηση στο σώμα αλλά εγκρίνονται από την Οικονομική Επιτροπή, αποφάσεις δημοτικών κοινοτήτων που αποστέλλονται προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν εισάγονται ποτέ, αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν υλοποιούνται και το χειρότερο ο ίδιος ο δήμαρχος προσφεύγει εναντίον τους στα αρμόδια όργανα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις αποφάσεις των δημοτικών κοινοτήτων Αμυγδαλεώνα και Κρηνίδων, τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για τις εργαζόμενες του «Βοήθεια στο σπίτι», για την αξιοποίηση της δημοτικής έκτασης στην Άσπρη Άμμο, για τη δομή Ασημακοπούλου όπου δεν υπήρξε καμία πίεση προς την κεντρική διοίκηση και βεβαίως την προσφυγή του Δημάρχου στην Αποκεντρωμένη για την απόφαση της μείωσης των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Την κατάσταση αυτή επιτείνουν οι λαθεμένες αποφάσεις καθώς και οι παραλείψεις του προεδρείου που έχουν ως αποτέλεσμα συνεδριάσεις του σώματος να βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα, αποφάσεις να ακυρώνονται ή να πηγαινοέρχονται στην Αποκεντρωμένη και το κλίμα στις συνεδριάσεις του σώματος να οξύνεται συνεχώς.

Ήδη μάλιστα, διαμαρτυρόμενη,  μία δημοτική παράταξη έχει αποχωρήσει επ’ αόριστον από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η προαναφερόμενη κατάσταση σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τον θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου και τον ρόλο που αυτό καλείται να διαδραματίσει στην επίλυση των προβλημάτων του Δήμου και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δημοτών μας, ιδιαίτερα σε αυτή την δύσκολη περίοδο για τον Δήμο και τους δημότες.

Τέλος όλοι τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες ενός δημάρχου ο οποίος  περιφερόμενος από το ένα μέσο ενημέρωσης στο άλλο κατασυκοφαντούσε  σύσσωμη την αντιπολίτευση, αν όχι πως «βρίσκεται πίσω» από την καταγγελία, τουλάχιστον ότι επιχαίρει για τη σφράγιση του παρκινγκ της Ροδόπης, δίνοντας την εντύπωση στους δημότες ότι η αντιπολίτευση ευθύνεται για ότι πρόκειται να συμβεί με αφορμή το κλείσιμο των χώρων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης.

Για τους λόγους αυτούς και ως ένδειξη μιας πρώτης και ελάχιστης αντίδρασης μας η οποία ελπίζουμε να αφυπνίσει την δημοτική αρχή και το προεδρείο, αποφασίσαμε να απέχουμε από την 1η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Έτσι θα παραστούμε σήμερα μόνο στην, πριν της ενάρξεως της συνεδρίασης, τελετή κοπή της βασιλόπιτας και μετά θα αποχωρήσουμε. Θεωρούμε ότι η κίνησή μας αυτή αποτελεί πράξη  ευθύνης, δίνοντας ένα μήνυμα στη Διοίκηση, η δε  μελλοντική μας στάση θα εξαρτηθεί αναμφίβολα από τον αποδέκτη του μηνύματος».