Θόδωρος Μουριάδης: Δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο να είναι ελεύθερο το πάρκινγκ «Ροδόπη»

Ποιες λύσεις υπάρχουν για το πάρκινγκ και οι επόμενες κινήσεις της Δημοτικής Αρχής-Τι είπε ο Δήμαρχος Καβάλας για το θέμα των προσφύγων: Επιμένει ότι πρέπει να αδειάσει το Ασημακοπούλου-Απαντήσεις και για τα ανταποδοτικά τέλη

Με κεντρικό θέμα αυτό του πάρκινγκ «Ροδόπη» ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου 2021 συνέντευξη Τύπου μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.

Ο κ. Μουριάδης παρουσίασε το ιστορικό της χρήσης του χώρου, ο οποίος εδώ και 30 χρόνια λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης, ενώ πληροφόρησε ότι με τη διάταξη της χρήσης γης σφράγισαν και άλλα πάρκινγκ σε άλλους Δήμους ανά την Ελλάδα, όπως στο Ηράκλειο ή στη Νέα Ιωνία, όπου στον τελευταίο Δήμο η Δημοτική Αρχή άφησε ελεύθερο το πάρκινγκ για τους δημότες, με το αιτιολογικό ότι το πάρκινγκ εξυπηρετεί τους πολίτες που εργάζονται στις υπηρεσίες, ενώ κατόπιν δικαιώθηκε και στο ΣτΕ.

«Μπορούμε να αφήσουμε ελεύθερο και το δικό μας πάρκινγκ με ειδική σήμανση; Μας απασχόλησε αυτή η λύση όταν ήρθε το εξώδικο. Η άποψη της νομικής υπηρεσίας του Δήμου είναι ότι είναι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο να γίνει. Θα οριστεί για αρχή μια επιτροπή νομικών, στην οποία θα είναι και η κ. Ιωσηφίδου, ενώ έχουμε υπόψιν και μια ενδιάμεση λύση. Να σας θυμίσω, δε, ότι προβλέπονται και οινικές ευθύνες για τη μη σφράγιση του πάρκινγκ», τόνισε ο κ. Μουριάδης, προσθέτοντας ότι και οι κυβερνητικοί βουλευτές του Νομού συνδράμουν ώστε να βρεθεί λύση.

Υπενθύμισε, δεν και την οικονομοτεχνική μελέτη η οποία είχε γίνει επί των θητειών Σιμιτσή και Εριφυλλίδη για υπόγειο πάρκινγκ, το κόστος του οποίου θα άγγιζε τα 30 εκ. ευρώ, σχολιάζοντας παράλληλα ότι η πόλη δεν έχει χώρους, πλην των υφισταμένων για χώρο στάθμευσης.

«Πρέπει να αδειάσει το Ασημακοπούλου»

Όσον αφορά το θέμα των μεταναστών και τις φήμες περί αύξησης του αριθμού τους στη Δομή του Ασημακοπούλου, ο Δήμαρχος Καβάλας σημείωσε ότι αυτή η φήμη αναζωπυρώθηκε από τα επιπλέον 605 κρεβάτια τα οποία σχεδιάζουν για το ΚΥΤ του Έβρου, ενώ όσον αφορά τη σχεδιαζόμενη στέγαση Γραφείου Ασύλου στην Καβάλα, ο κ. Μουριάδης τόνισε ότι θα εργάζονται σε αυτό 21 άτομα, κυρίως νομικοί.

«Όντως η Δομή δεν άδειασε, καθώς φιλοξενεί 900 άτομα αντί 600 και ο αρμόδιος υπουργός το αναγνωρίζει, ότι δηλαδή η Καβάλα πήρε περισσότερους από όσους της αναλογεί. Το Ασημακοπούλου πρέπει να αδειάσει για να μπει στο Σχέδιο Πόλης, αλλιώς θα προσφύγουμε νομικά, μόλις τελειώσει το Κτηματολόγιο. Και ο Χρυσοχοΐδης υποσχέθηκε ότι θα αδειάσει, αλλά… Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να πάρουμε τα όπλα και να τους διώξουμε. Να θυμίσω, δε, ότι επί εποχής Τσανάκα αυξήθηκαν οι πρόσφυγες. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να λυθεί το θέμα, ένα θέμα που δεν αφορά μόνον την Καβάλα», δήλωσε ο Δήμαρχος Καβάλας.

Ανταποδοτικά τέλη: Οι καθαρές πόλεις δε γίνονται με μαγικά ραβδάκια

Όσον αφορά το θέμα των ανταποδοτικών τελών, το οποίο απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη, με την αιτιολογία ότι έπρεπε να ψηφιστούν πριν από τον προϋπολογισμό του Δήμου, αλλά και το ότι δεν πέρασαν από την Οικονομική Επιτροπή, ο κ. Μουριάδης δήλωσε ότι έκανε ένσταση όχι γιατί ήταν πρόταση της αντιπολίτευσης, αλλά γιατί υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για τον υπολογισμό των τελών και κρίθηκε θα προέκυπτε πρόβλημα.

«Οι καθαρές πόλεις δεν γίνονται με μαγικά ραβδάκια. Άλλωστε τουρισμός δεν είναι μόνον οι εκθέσεις, αλλά κυρίως η αισθητική της πόλης. Αν υπήρχαν αυτά τα πλεονάσματα που λένε κάποιοι για τα ανταποδοτικά θα έβγαινα εγώ κερδισμένος, ενώ δεν έκανα χωρίς λόγο την αύξηση. Πώς θα πληρώναμε την αύξηση της ΔΙΑΑΜΑΘ; Έπρεπε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα, να πάρουμε καινούρια μηχανήματα. Δεν μπορεί να είμαστε ακόμα με τον αραμπά και με τα χιόνια καταλάβαμε τις αδυναμίες που έχει το σύστημα, όπως οι αλατιέρες που χρειάζονται ειδικά στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων. Αλλά εδώ φταίμε και εμείς που δεν λέμε και τις ελαφρύνσεις: για εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ οι δημότες απαλλάσσονται των τελών, από 5.000-7.000 ευρώ μειώνονται κατά 50% και από 7.000 μέχρι -9.000 ευρώ 30%. Μειώσεις επίσης γίνονται και στα καταστήματα», σχολίασε ο Δήμαρχος Καβάλας.