Χρήστος Ποτόλιας: Με «μπαλώματα» η καθαριότητα των σχολείων της Καβάλας

Κυβέρνηση και Δήμος παίζουν με τον πόνο χιλιάδων μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ενόψει της επιστροφής των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα θρανία από το πρωί της Δευτέρας 1 Φεβρουαρίου 2021 μετά από δυόμιση περίπου μήνες, ο Χρήστος Ποτόλιας καταγγέλλει ότι το ζήτημα της καθαριότητας στις σχολικές μονάδες του Δήμου Καβάλας δεν έχει αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και επάρκεια.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας τονίζει ότι όλο αυτό το διάστημα τόσο η κεντρική Κυβέρνηση όσο και η Δημοτική Αρχή δεν έκαναν τίποτε για να προσλάβουν επαρκές προσωπικό για την Καθαριότητα των γυμνασίων και των λυκείων και αναγκάζονται άρον-άρον να μετακινήσουν καθαρίστριες από τα δημοτικά για να καλύψουν το κενό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης Ποτόλια.

«Τη Δευτέρα ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια τη στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας του λαού και θωράκισης του συστήματος Υγείας, τα οποία εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως «κόστος». Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί  τη λογική του «ακορντεόν», μεταξύ του «άνοιξε-κλείσε» και των σχολείων, όπου το λοκντάουν χρησιμοποιείται ανάλογα με τις περιορισμένες αντοχές των νοσοκομείων της «μιας νόσου» και τις ανάγκες της «αγοράς».

Η κυβέρνηση «ανοίγει» Γυμνάσια και Λύκεια χωρίς να λάβει ούτε ένα μέτρο για το ασφαλές άνοιγμα τους (Περισσότεροι εκπαιδευτικοί, περισσότερες αίθουσες και τεστ παντού, περισσότεροι καθαριστές/στριες), παίζοντας στην ουσία με τον πόνο χιλιάδων μαθητών που για μήνες έχουν “μπουχτίσει” μπροστά σε μια οθόνη, που τους λείπει η ουσιαστική επικοινωνία με τους καθηγητές τους, που δεν έχουν συναναστραφεί τους φίλους και συμμαθητές τους.

Σε αυτό το μοτίβο και η διοίκηση του Δήμου. Από τη μία σπέρνει τον εφησυχασμό ότι «όλα καλά-όλα ωραία» για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Από την άλλη, μετακινεί καθαρίστριες από τα δημοτικά στα σχολεία που ανοίγουν τη Δευτέρα, πιστή στην τακτική των μπαλωμάτων και των μετακινήσεων. Κυβέρνηση και Δήμος αντί στο διάστημα που μεσολάβησε από το κλείσιμο των σχολείων, να φροντίσουν με μόνιμο και επαρκές προσωπικό να αντιμετωπίσουν τη σωστή καθαριότητα των σχολικών μονάδων, προσπαθούν ανεπιτυχώς βέβαια, καθότι τα κενά στην καθαριότητα είναι τεράστια, να «καλύψουν» με «μπαλώματα » άρον-άρον τις ανάγκες που προκύπτουν.

Η κυβέρνηση και ο Δήμος να ακούσουν επιτέλους τα αιτήματα του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας, αιτήματα σωστά και επιστημονικά τεκμηριωμένα για τη μόρφωση και την υγεία των μαθητών.

Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί οι μαθητές δεν πρέπει να έχουν καμία εμπιστοσύνη σε κεντρικές και τοπικές αρχές που έχουν την «ευθύνη» για την ομαλή λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων.

Να οργανώσουν τον δικό τους ενωτικό αγώνα για να επιβάλλουν το άνοιγμα των σχολείων με όλους τους όρους υγιεινής και ασφάλειας, την έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε όλες τις βαθμίδες, για τη μόρφωση, την υγεία και συνολικά τη ζωή του λαού και των παιδιών του».