Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στο 7ο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας  Ελλάδας-Κύπρου [φωτογραφίες]

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη στο πλαίσιο της μόνιμης, σταθερής και αναβαθμισμένης πολιτικής συνεργασίας των δύο χωρών

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε  σήμερα, Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, στις εργασίες του 7ου Διακυβερνητικού Συμβουλίου Άμυνας Ελλάδος – Κύπρου, το οποίο πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, στο πλαίσιο της μόνιμης, σταθερής και αναβαθμισμένης πολιτικής συνεργασίας των δύο χωρών στην Άμυνα και την Ασφάλεια.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συνομίλησε με τον Κύπριο ομόλογό του Χαράλαμπο Πετρίδη για τις προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, τις τριμερείς αμυντικές συνεργασίες της Ελλάδας και Κύπρου, τόσο με το Ισραήλ, όσο και την Αίγυπτο, αλλά και τις αμυντικές συνεργασίες με κράτη μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Αντικειμενικός σκοπός αυτών των ενεργειών είναι η από κοινού διαμόρφωση συνθηκών ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο αναδεικνύοντας, τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν η Ελλάδα και η Κύπρος για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Στο 7ο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας μεταξύ Ελλάδος – Κύπρου εξετάσθηκαν θέματα που αφορούν στις Αμυντικές Πρωτοβουλίες στην Ε.Ε., όπου η Ελλάδα και η Κύπρος συνεργάζονται στενά και έγινε ανταλλαγή απόψεων για συντονισμό των θέσεων μας σε θέματα που αφορούν τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO). Επίσης, πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τα δύο Υπουργεία και τα Γενικά Επιτελεία Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Φρουράς.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας προσκάλεσε τον Κύπριο ομόλογό του στην Αθήνα, πρόταση που έγινε δεκτή και κανονίστηκε για τις 16 Φεβρουαρίου. Μετά την ολοκλήρωση του 7ου Διακυβερνητικού Συμβουλίου Άμυνας Ελλάδος – Κύπρου ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Ολοκληρώθηκαν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης οι εργασίες του 7ου Διακυβερνητικού Συμβουλίου Άμυνας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε μία κρίσιμη περίοδο για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, είχα την ιδιαίτερη χαρά να συνομιλήσω με τον Κύπριο ομόλογό μου, Χαράλαμπο Πετρίδη, με τον οποίο διαπιστώσαμε ότι, μέσω των συναντήσεων μας, ο συντονισμός και η συνέργεια μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου αναβαθμίζονται διαρκώς, ενώ παράλληλα διεκπεραιώνονται με ταχύτητα σημαντικά θέματα της αμυντικής μας συνεργασίας.

Στο σημερινό Διακυβερνητικό Συμβούλιο, συζητήσαμε τις δυνατότητες για βελτίωση της διαλειτουργικότητας και της επιχειρησιακής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων μας και την εν γένει περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας στον αμυντικό τομέα σε σειρά θεμάτων, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και της Ε.Ε.

Επιπλέον, αναφερθήκαμε στη κατάσταση ασφαλείας που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο από ενέργειες και αξιώσεις που θίγουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

Συζητήσαμε για τις Αμυντικές Πρωτοβουλίες στην Ε.Ε., όπου η Ελλάδα και η Κύπρος συνεργάζονται στενά και έγινε ανταλλαγή απόψεων για συντονισμό των θέσεων μας σε θέματα που αφορούν τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO).

Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδουμε στις τριμερείς αμυντικές συνεργασίες Ελλάδας-Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά και τις αμυντικές συνεργασίες με κ-μ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Μέσα από κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, αλλά και την προστιθέμενη αξία αυτών των πολυεπίπεδων τριμερών σχημάτων συνεργασίας, δημιουργούμε, από κοινού, συνθήκες ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο αναδεικνύοντας, τον σημαντικό ρόλο μας, στην περιοχή.

Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι το σημερινό Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας συμβάλλει στην επιτυχή πορεία της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, η οποία και αποτελεί τη βάση για την ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και την ανάπτυξη ευρύτερων περιφερειακών συνεργασιών, για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή μας».