Βασίλης Βασιλικός: Ποιοι θέλουν να «ξηλώσουν» το όνομά του από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας

Στον απόηχο του διαδικτυακού «κουρνιαχτού» που προκάλεσε μια δήλωση του μεγάλου Καβαλιώτη συγγραφέα για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, η αλλαγή του ονόματος της Βιβλιοθήκης της πόλης «μπαίνει» ως θέμα στο... Συμβούλιο Κοινότητας!

Μια άτυπη «συζήτηση» που ξεκίνησε τις τελευταίες μέρες στην Καβάλα σε επίπεδο διαδικτύου «μεταφέρεται» σε επίπεδο θεσμικό. Ο λόγος για την πρόταση αφαίρεσης του ονόματος «Βασίλης Βασιλικός» από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης.

Αφορμή για να ξεκινήσει η «συζήτηση» ήταν δήλωση του μεγάλου Καβαλιώτη συγγραφέα στην Εφημερίδα των Συντακτών για τον καταδικασμένο σε 11 φορές ισόβια Δημήτρη Κουφοντίνα της 17Ν ο οποίος εδώ και έναν μήνα βρίσκεται σε απεργία πείνας με αίτημα τη μεταφορά του στη φυλακή Κορυδαλλού. Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Βασιλικός είπε τα εξής:

«Ένας τρομοκράτης που παραδίνεται αυτόκλητος στην έδρα της Αστυνομίας δεν είναι κάτι συνηθισμένο, ακόμα και στα αστυνομικά μυθιστορήματα του Σιμενόν ή της Αγκάθα Κρίστι.

Δεν είναι ακόμα σύνηθες ο ίδιος μετά από 20 χρόνια στη φυλακή, όπου τα πρώτα χρόνια τα περνά στην πλήρη απομόνωση, να φτάσει στο σημείο, λόγω της άμεμπτης συμπεριφοράς του σε όλο αυτό το διάστημα (και του βιβλίου που εξέδωσε για την περιπέτειά του πριν από μερικά χρόνια) να τύχει μιας προσωπικής δικαίωσης από την πολιτεία, με την πενθήμερη διαμονή του στο σπίτι της οικογένειάς του ανά εξάμηνο και την πάντα στη μέρα και την ώρα ακριβώς της επιστροφής του στο κελί.

Πρόκειται για τον Κουφοντίνα που εδώ και 28 μέρες διαμαρτύρεται, ζητώντας την επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού, με απεργία πείνας που κινδυνεύει να είναι μοιραία. Κι αν συμβεί κάτι τέτοιο -ο μη γένοιτο- θα κληθούν οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν για την απανθρωπιά τους».

Αντί «Βασιλικός»… «Αθανασιάδης»!

Ανάμεσα σε αυτούς στην Καβάλα που ζητούν το «ξήλωμα» του ονόματος «Βασίλης Βασιλικός» από το κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με αφορμή την παραπάνω δήλωση έρχεται να προστεθεί και η πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας του Δήμου Καβάλας Φωτεινή Κόγια.

Στην πρόσκλησή της για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Παρασκευής 12 Φεβρουαρίου 2021, η κ. Κόγια εγγράφει ως τρίτο και τελευταίο θέμα στην ημερήσια διάταξη «την αλλαγή ονόματος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας από “Βασίλης Βασιλικός” σε “Λευθέρης Αθανασιάδης”».

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινότητας του Δήμου Καβάλας θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 13:30.