«ΟΧΙ» της Συμπαράταξης Πολιτών στην καταδίκη των δηλώσεων του Βασίλη Βασιλικού

Η παράταξη Βέρρου διαφωνεί με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας και κάνει λόγο για «υποκριτική στάση» του Δημάρχου

Σε μια προσπάθει να «κλείσει» το θέμα που ανέκυψε με τις δηλώσεις του Βασίλη Βασιλικού για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας αποφάσισε -κατά πλειοψηφία- το βράδυ της Δευτέρας 15 Φεβρουαρίου 2021 να «καταδικάσει» τις επίμαχες δηλώσεις του Καβαλιώτη συγγραφέα και την ίδια στιγμή να αποκλείσει την όποια περίπτωση «ξηλώματος» του ονόματος του μεγάλου Καβαλιώτη συγγραφέα από το κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης [διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ πατώντας εδώ].

Η Συμπαράταξη Πολιτών δεν συμμετείχε στην παραπάνω συνεδρίαση, αφού απέχει από το Δημοτικό Συμβούλιο από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου [διαβάστε αναλυτικά τους λόγους της αποχής των συμβούλων της παράταξης πατώντας εδώ].

Με ανακοίνωσή τους όμως οι κ.κ. Βέρρος, Μουρτασάγας και Σωτηριάδης δηλώνουν ότι δεν συμφωνούν με την «απόφαση καταδίκης» που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, καλώντας όλους να «σταματήσουν την απαξίωση των θεσμών της δημοκρατίας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης των συμβούλων της Συμπαράταξης Πολιτών.

Να σταματήσουμε να προσβάλουμε το σπουδαίο έργο και την τεράστια προσφορά στις τέχνες και τα γράμματα του Καβαλιώτη λογοτέχνη Βασίλη Βασιλικού

«Εδώ και μία εβδομάδα επιχειρείται, δυστυχώς, άλλη μία κακοστημένη προσπάθεια διασυρμού της Καβάλας τη φορά αυτή με πρωτοβουλία της προέδρου του τοπικού συμβουλίου του δήμου Καβάλας που ανήκει στην παράταξη της πρώην δημάρχου κ. Δήμητρας Τσανάκα.

Με αφορμή την επιστολή του παγκοσμίως καταξιωμένου λογοτέχνη και βουλευτή επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Βασιλικού, η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου εισήγαγε ως θέμα τη μετονομασία της δημοτικής βιβλιοθήκης Καβάλας από «Βασίλης Βασιλικός» σε «Λευτέρης Αθανασιάδης» με την αιτιολογία ότι ο κ. Βασιλικός μέσω της επιστολής του υπερασπίζεται τον τρομοκράτη Δ. Κουφοντίνα. Κάτι που προφανώς δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενο της συγκεκριμένης επιστολής αφού ο Βασίλης Βασιλικός υπερασπίζεται τα δικαιώματα -κι όχι τις απεχθείς δολοφονικές πράξεις- ενός φυλακισμένου και μάλιστα καταδικασμένου οριστικά και αμετάκλητα σε 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη από την ελληνική δικαιοσύνη.

Ο Β. Βασιλικός υπερασπίζεται τη λογική και τη δημοκρατία. Υπερασπίζεται τα δικαιώματα των φυλακισμένων, τη νομοθεσία και τον σωφρονιστικό κώδικα ενός δημοκρατικού ευρωπαϊκού κράτους. Υπερασπίζεται το αυτονόητο, ότι η δημοκρατία δεν εκδικείται. Επί της ουσίας, ο Βασιλικός ζητά να εφαρμοστεί ο νόμος 4760/2020 (άρθρο 3), έναν νόμο που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Κι αφού έστω και στο παρά πέντε η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου, μετά κι από την έντονη θύελλα αντιδράσεων που ξεσηκώθηκε τόσο στην Καβάλα όσο και στην Ελλάδα από δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες, απέσυρε τελικά το συγκεκριμένο θέμα, δυστυχώς όμως η συζήτηση δεν σταμάτησε εκεί. Συνεχίστηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας όπου τελικά αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η καταδίκη (!!!) των δηλώσεων του Βασίλη Βασιλικού.

Δεν μας προκαλεί βέβαια καμία απολύτως εντύπωση η υποκριτική στάση για άλλη μια φορά του δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη. Ενώ στην αρχή της συνεδρίασης ανέφερε ότι «η Καβάλα είναι μια πόλη που έχει ελεύθερες ιδέες και υποστηρίζει τις ιδέες των άλλων…», στη συνέχεια συμπλήρωσε «ότι η πολιτική άποψη του κ. Βασιλικού δεν εκφράζει το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, είναι μια καθαρά δική του πολιτική θέση και ως τέτοια θα κριθεί, από άλλους, όχι από εμάς» αλλά λίγο αργότερα καταδίκασε τόσο ο ίδιος όσο και η παράταξή του το περιεχόμενο της επιστολής του Καβαλιώτη πεζογράφου Β. Βασιλικού.

Δεν μας προκαλεί, επίσης, καμία εντύπωση πως ενώ ο κ. δήμαρχος καταδικάζει την τρομοκρατία την ίδια ώρα συνεχίζει να καλεί σε άτυπες συσκέψεις και να δέχεται ως ομοτράπεζό του, τον επικεφαλής μιας παράταξης που στηρίχθηκε από την ναζιστική και εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Η μάσκα του δήθεν προοδευτικού δημάρχου ενός «σύγχρονου» δήμου έχει πέσει εδώ και πολλούς μήνες. Το συνειδητοποιεί, όσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότερο ο δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος της Καβάλας.

Το ερώτημα, όμως, που προκύπτει είναι το εξής: Όσοι και όσες καταδίκασαν χθες την θέση του Βασιλικού, καταδικάζουν και τον νόμο 4760/2020 που ψηφίστηκε στη Βουλή επί Νέας Δημοκρατίας; Καταδικάζουν και την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για το συγκεκριμένο θέμα;

Παρά το γεγονός ότι απέχουμε από τις συνεδριάσεις των συμβουλίων του δήμου Καβάλας από τον Δεκέμβρη του 2020 ως ένας από τους τελευταίους τρόπους αντίδρασής μας απέναντι στην απαξίωση των δημοκρατικών διαδικασιών από την πλευρά του δημάρχου και της διοίκησής του, η Συμπαράταξη Πολιτών είναι παρούσα και παρεμβαίνει με ξεκάθαρο και υπεύθυνο τρόπο όπως κάνει εδώ και 11 χρόνια όπου και όποτε χρειαστεί.

Ως Συμπαράταξη Πολιτών όλο το διάστημα αυτό η θέση μας μέσα από τα ΜΜΕ ήταν μία και ξεκάθαρη, χωρίς «ναι μεν αλλά». Σταθήκαμε από την αρχή απέναντι στην προσπάθεια να διασυρθεί διεθνώς για άλλη μια φορά η Καβάλα (μετά από το μνημείο των Εβραίων συμπολιτών μας) και ζητήσαμε να αποσυρθεί άμεσα το συγκεκριμένο θέμα. Ώστε να σταματήσουμε να προσβάλουμε το σπουδαίο έργο και την τεράστια προσφορά στις τέχνες και τα γράμματα του Καβαλιώτη λογοτέχνη Βασίλη Βασιλικού.

Να σταματήσουμε να προσβάλλουμε τη μνήμη του δημάρχου Καβάλας Λευτέρη Αθανασιάδη και της οικογένειάς του. Να σταματήσουμε να απαξιώνουμε τους θεσμούς της δημοκρατίας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους προφανώς και δεν συμφωνούμε με την χθεσινή κατά πλειοψηφία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου περί καταδίκης των απόψεων του Β. Βασιλικού. Θα ήμασταν άλλωστε ανακόλουθοι ως προς τις αρχές και τις αξίες μας αφού πέρα από αυτές είμαστε μέρος της Καβάλας με τις βαριές περγαμηνές των αγώνων για τη δημοκρατία, της Καβάλας των καπνεργατών και των καπνεργατριών».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Άρης Βέρρος
Νίκος Μουρτασάγας
Σωτήρης Σωτηριάδης