Θόδωρος Μουριάδης: Προτεραιότητα η κοινωνική πολιτική και οι παρεμβάσεις στους κοινόχρηστους χώρους

Οι απαλλαγές και οι ρυθμίσεις για τα ανταποδοτικά και τις ανείσπρακτες κλήσεις-Οι παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης και η επιστολή στα αρμόδια υπουργεία για την ανάγκη αναστολής λειτουργίας των σχολείων λόγω κρουσμάτων κορονοϊού

Εφ’όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Webex παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Φεβρουαρίου 2021 ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, με θέματα κυρίως κοινωνικής και αναπτυξιακής φύσεως.

Καταρχάς ο κ. Μουριάδης αναφέρθηκε στα rapid tests για κορονοϊό τα οποία πραγματοποιούνται στο 7ο Γυμνάσιο και στο 2ο Λύκειο, από τα οποία θα εξαχθούν και συμπεράσματα για το αν πρέπει τελικά να ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων, κάτι το οποίο ζήτησε με επιστολή του προς τα αρμόδια υπουργεία ο κ. Μουριάδης, μαζί με άλλους δημάρχους. «Πρέπει να έρθει εντολή από την Πολιτεία για την αναστολή λειτουργίας των σχολείων. Όμως και οι γονείς πρέπει να καταλάβουν τι γίνεται. Να μην τα ρίχνουμε όλα στην πολιτεία. Ας ρωτήσουν έναν άνθρωπο ο οποίο πέρασε από τη ΜΕΘ και ήρθε σε επαφή με τον θάνατο», σημείωσε ο κ. Μουριάδης.

Απαλλαγές σε ευπαθείς ομάδες για τα ανταποδοτικά

Όσον αφορά τα ανταποδοτικά ο Δήμαρχος Καβάλας τόνισε ότι δόθηκε βαρύτητα στις ευπαθείς ομάδες, ήτοι στους χαμηλοσυνταξιούχους, στις μονογονεϊκές οικογένειες, στους άπορους, στα ΑμεΑ και στους μακροχρόνια άνεργους, οι οποίοι θα έχουν από πλήρη απαλλαγή μέχρι μεγάλες μειώσεις, ενώ οι ρυθμίσεις έχουν πάρει παράταση μέχρι και τις 5 Μαρτίου 2021 και τις αιτήσεις να κατατίθενται στον 3ο όροφο της Αντιπεριφέρειας Καβάλας, στο γραφείο της Πρόνοιας.

Ανείσπρακτες κλήσεις

Όσον αφορά τις ειδοποιήσεις σε πολίτες για τις ανείσπρακτες κλήσεις, ο κ. Μουριάδης υπενθύμισε τη ρύθμιση των 100 δόσεων η οποία αφορά τόσο σε φυσικά πρόσωπα όσο και σε επιχειρήσεις και θα γίνεται μόνον διαδικτυακά. Το ελάχιστο ποσό δόσης για τα φυσικά πρόσωπα είναι 20 ευρώ ανά μήνα και 50 ευρώ για τις επιχειρήσεις, ενώ αν εξοφληθεί όλο το ποσό, φεύγουν και οι προσαυξήσεις των αντίστοιχων δόσεων. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 2513 500041.

Τα έργα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία

Όσον αφορά τα έργα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ο Δήμαρχος Καβάλας αναφέρθηκε στους 3 βασικούς χρηματοδοτικούς πυλώνες, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», στο νέο ΕΣΠΑ και στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης.

Όσον αφορά τις προτεραιότητες, αναφέρθηκε στα πολεοδομικά σχέδια, χαρακτηρίζοντάς τα πρώτιστης σημασίας, στις παρεμβάσεις στην πλατεία Ελευθερίας, όπου θα γίνει προμελέτη και κατόπιν οριστική μελέτη για την ριζική ανάπλασή της, στην αναβάθμιση της πλατείας Αμυγδαλεώνα και στην ενεργειακή αναβάθμιση Κλειστού Γυμναστηρίου του χωριού, ενώ μέχρι τα μέσα Απριλίου θα τελειώσει και το τοιχίο στην οδό Νυρεμβέργης, κάτω από το παλιό Νοσοκομείο και παράλληλα θα γίνουν παρεμβάσεις και στο οδόστρωμα των οδών Βάσου και Σαππαίων.

Όσον αφορά τον διαγωνισμό για τις παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης, αυτές αφορούν τις πλατείες Ελευθερίας και Κονσουλίδη, τους δρόμους πέριξ της πλατείας Ελευθερίας, τους πεζόδρομους οι οποίοι οδηγούν στον Δημοτικό Κήπο και τους δρόμους προς το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης, ευχαριστώντας, παράλληλα τον ΟΛΚ για την παραχώρηση κομματιού στην περιοχή παρεμβάσεων, ώστε να υπάρχει ενιαία ανάπλαση της περιοχής.

Ο κ. Μουριάδης τόνισε ότι είναι πολλά τα έργα τα οποία σχεδιάζονται, ενώ σημείωσε ότι θα γίνουν αρκετές αναπλάσεις και στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων.

Το κτιριακό των σχολείων

Όσον αφορά  τα σχολικά κτίρια, έκανε αναφορά στο 2ο Λύκειο και στο 7ο Γυμνάσιο (ΦΛΟΡΕΞ) και στη μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου, ενώ για το Λύκειο και Γυμνάσιο Κρηνίδων και την καθυστέρηση της μελέτης για τη ενεργειακή αναβάθμιση, τόνισε ότι είχε προκύψει πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό, το οποίο λύθηκε, αλλά δεν είναι επιλέξιμα περί τα 800.000 ευρώ, εξ ου και η καθυστέρηση, κάτι το οποίο θα λυθεί μετά από συνεννόηση και με τον Περιφερειάρχη, Χρήστο Μέτιο. «Θα γίνουν παρεμβάσεις με τα λεφτά που έχουμε, καθώς μαγικό ραβδί δεν υπάρχει», σχολίασε ο κ. Μουριάδης.