Δήμος Καβάλας: Ο Χρήστος Ποτόλιας καταψηφίζει τον Απολογισμό του 2019 και εξηγεί το γιατί

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση ο Απολογισμός επιβεβαιώνει την άποψη ότι «κάθε δημοτική αρχή είναι χειρότερη από τις προηγούμενες»

Δεν «συναινεί» στην αντιλαϊκή πολιτική που διαχρονικά εφαρμόζει ο Δήμος Καβάλας, ο Χρήστος Ποτόλιας δηλώνει ότι πρόκειται να καταψηφίσει την Έκθεση, τον Ισολογισμό και τα Αποτελέσματα Χρήσης έτους 2019 που θα συζητηθούν το απόγευμα της Δευτέρας 1 Μαρτίου 2021 στη διαδικτυακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης «αδειάζει» τη Διοίκηση Μουριάδη, εξομοιώνοντας την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει με αυτήν των προηγούμενων διοικήσεων, μια πολιτική που απέχει πολύ από το να προσεγγίσει και να αντιμετωπίσει επαρκώς τις λαϊκές ανάγκες των δημοτών της Καβάλας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης Ποτόλια-Λαϊκής Συσπείρωσης.

Απολογισμός 2019: Πού είναι η διαφορά; Ψάξε, ψάξε, δεν θα τη βρεις…

«Όσο και αν ψάξαμε στον απολογισμό του  2019, πουθενά δεν βρήκαμε διαφορές επί της ουσίας στην ασκούμενη οικονομική πολιτική του δήμου, από προηγούμενα έτη και με άλλες διοικήσεις. Τη «συναίνεση» και τη «συνεννόηση» που ψάχνουν διοίκηση και «αντιπολιτευόμενες» παρατάξεις πρέπει να την ψάξουν στα κιτάπια, στους προϋπολογισμούς-ισολογισμούς, στα τεχνικά προγράμματα, στα έργα βιτρίνας με εργολαβίες, στις κοστοβόρες παρατάσεις των όποιων έργων.

Κυρίως όμως αυτή η «ομόνοια» στην αντιλαϊκή πολιτική επιβεβαιώνεται και στα απολογιστικά στοιχεία του εν λόγω ισολογισμού: χρήματα ελάχιστα από τον κρατικό προϋπολογισμό και σε αντιστάθμισμα ανταποδοτικές υπηρεσίες, τέλη, φόροι και χαράτσια στους δημότες, που όλο και αυξάνονται.

Ο Δήμος μας, όποιος άλλος Δήμος, για να επιτελέσει το έργο του χρειάζεται  περισσότερους εργαζόμενους, τόσο για μελέτες, για επίβλεψη έργων, προσωπικό για καθαριότητα, έργα αυτεπιστασίας κτλ.

Ένα τέτοιο αίτημα βέβαια ούτε υποβάλλεται με ένα δυναμικό τρόπο (καμία διοίκηση δεν το έκανε μέχρι σήμερα), ούτε βέβαια γίνεται δεκτό, αφού συνεχίζονται κάθε χρόνο, διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, οι απαγορεύσεις των προσλήψεων.

Παρ’  όλα αυτά οι λαϊκές ανάγκες είναι τεράστιες και διευρύνονται συνεχώς. Απαιτείται να τριπλασιαστούν τα έσοδα του Δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως προβλέπεται και από τη νομοθεσία. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Εππλέον, όχι μόνο δεν έχουν οι δήμοι τη χρηματοδότηση που πρέπει, αλλά συνεχίζεται η πολιτική της μεταβίβασης αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους και προσωπικό.

Είναι γεγονός ότι τα χρήματα, που λείπουν από το λαό της Καβάλας, δεν πετιούνται στη θάλασσα. Πηγαίνουν στα χέρια αυτών που κάνουν κουμάντο στην οικονομία, για να διαιωνίζουν την κυριαρχία τους.

Ως Λ.Σ. απευθυνόμαστε στους συνδημότες μας και τους λέμε ότι χρειάζεται ενότητα, διεκδίκηση και αγώνας, για να έχουμε αυτά που δικαιούμαστε.  Να μη περιμένουν βελτίωση της ζωής τους από τη σημερινή διοίκηση του δήμου γιατί θα απογοητευτούν όπως και από τις προηγούμενες, να μην δείξουν καμία εμπιστοσύνη.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσουμε:

 • να αγωνιζόμαστε στην κατεύθυνση να επανέρχονται στο λαό της Καβάλας μέρος από αυτά πού εισπράχτηκαν από την άμεση και έμμεση άγρια φορολόγησή του.
 • να αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στη δουλειά και για δουλειά για όλους – δουλειά με δικαιώματα.
 • να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε έργα υποδομής για το λαό μας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
 • Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στα λαϊκά νοικοκυριά και στους επαγγελματίες που έχουν «τσακιστεί» από την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Η πανδημία τους δίνει αν όχι τη «χαριστική  βολή», τους φέρνει σίγουρα μπροστά σε τεράστια οικονομικά αδιέξοδα.
 • Θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε και να καταγγέλλουμε τις κυρίαρχες πολιτικές επιλογές της Ε.Ε. και διαχρονικά των αστικών κυβερνήσεων, που θέλουν τους δήμους βορά των επιχειρηματικών ομίλων, που αντί να προσφέρουν δωρεάν Υπηρεσίες, θα τις πουλάνε ως ακριβό εμπόρευμα για την κερδοφορία τους.

Υ.Γ.: Ορισμένα στοιχεία του απολογισμού επιβεβαιώνουν την άποψή μας ότι κάθε δημοτική αρχή είναι χειρότερη από τις προηγούμενες, αφού κρατάει τα αρνητικά των προηγούμενων και προσθέτει τα δικά της:

 • Μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό προηγούμενων ετών: 344 άτομα,  αμοιβές & έξοδα προσωπικού: 8,8 εκ. €.
 • Μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό 2019: 424 άτομα,  αμοιβές & έξοδα προσωπικού: 8,4 εκ. €.
 • Έσοδα προηγούμενων χρήσεων προηγούμενων οικ. ετών: 0,5 εκ. €.
 • Έσοδα προηγούμενων χρήσεων οικ. έτους 2019: 1,2 εκ. €.
 • Τέλη καθαριότητας προηγούμενων οικ. ετών: 1,2 εκ. €.
 • Τέλη καθαριότητας 2019: 1,9 εκ. €.

Επειδή δεν «συναινούμε» ούτε μπορούμε να «συνεννοηθούμε» σε αντιλαϊκή πολιτική καταψηφίζουμε τον απολογισμό.