Συνέντευξη του Νίκου Παναγιωτόπουλου στη γαλλική εφημερίδα “Le Figaro”

Τι είπε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας για τα ελληνοτουρκικά, τα Rafale και τις νέες φρεγάτες-Εκτενής αναφορά στις σχέσεις της Ελλάδος με τη Γαλλία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Ολόκληρη η συνέντευξη του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος στην έντυπη έκδοση της γαλλικής εφημερίδας “Le Figaro”. Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συμφωνία για την απόκτηση των γαλλικών μαχητικών Rafale, στις νέες φρεγάτες τις οποίες θέλει το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και στην ενίσχυση σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Επίσης, μίλησε για τις στρατηγικές σχέσεις της Ελλάδος με τη Γαλλία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τα ελληνοτουρκικά και τον ρόλο του Council of the European Union, καθώς και για το έργο το οποίο γίνεται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η συνέντευξη του Νίκου Παναγιωτόπουλου στη γαλλική εφημερίδα

Η Ελλάδα αυξάνει τις στρατιωτικές συνεργασίες εδώ και αρκετούς μήνες με το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Γαλλία. Σε ποια επείγουσα ανάγκη εμπίπτουν τα βήματα αυτά;
Οι πολλές προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Ανατολική Μεσόγειος μας αναγκάζουν να εντείνουμε τις στρατιωτικές συμμαχίες μας με χώρες που μοιράζονται τις ανησυχίες μας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη συγκεκριμένη περιοχή. Μεταξύ αυτών είναι η Γαλλία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος. Όλοι καταγγέλλουν την επιθετικότητα της Τουρκίας που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο προς δύο κράτη μέλη της ΕΕ (Ελλάδα και Κύπρο). Όποτε υπάρχει μια εστία έντασης στην περιοχή -στη Λιβύη, τη Συρία, στη θαλάσσια ζώνη γύρω από την Κύπρο και πιο πρόσφατα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ- η Τουρκία αναπτύσσει τη στρατιωτική της παρουσία, πολλαπλασιάζει τις μονομερείς ενέργειες και χρησιμοποιεί μια πολεμική ρητορική που κρύβει ένα πραγματικό επεκτατικό και ρεβιζιονιστικό σχέδιο. Ως αποτέλεσμα, αυτή η συμπεριφορά υπονομεύει και τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Ποιος ήταν ο στόχος της «Skyros-21», της κοινής αεροπορικής άσκησης που διοργανώθηκε τον Φεβρουάριο με τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία κοντά στην Αθήνα;
Πέρα από την τεχνική της επιτυχία, ήταν μια ευκαιρία για την Ελλάδα και τη Γαλλία να έρθουν ακόμη πιο κοντά και να στείλουν ένα ισχυρό και σαφές μήνυμα για την αποτρεπτική μας δύναμη. Πρόσφατα είχα την ευχαρίστηση να καλωσορίσω την Γαλλίδα εθνικής Άμυνας, Florence Parly στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η απόκτηση δεκαοκτώ μαχητικών Rafale. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα στη διμερή αμυντική συνεργασία μας, αλλά ακόμη περισσότερο, η επιλογή των Rafale καταδεικνύει τη στρατηγική φύση των γαλλο-ελληνικών σχέσεων και τη στήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα ενόψει των απειλών που την στοχοποιούν. Η Γαλλία είναι για εμάς περισσότερο από φίλος και σύμμαχος: είναι μια ευρωπαϊκή δύναμη που κατανοεί τις προκλήσεις ασφαλείας στη Μεσόγειο.

Η Ελλάδα θα ανανεώσει επίσης τον εξοπλισμό, τις φρεγάτες της και θα αυξήσει τη στρατιωτική θητεία σε ένα έτος;
Ναι, η απόκτηση νέων φρεγατών και η επιλογή νέων σύγχρονων στρατιωτικών τυφεκίων-με τη συμμετοχή της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας- αποτελούν μέρος της συνολικής ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεών μας. Όχι μόνον σε υλικούς πόρους, αλλά και μέσω της αύξησης του προσωπικού. Συγκεκριμένα, θα προσλαμβάνουμε επαγγελματίες οπλίτες και θα επεκτείνουμε την είσοδο σε στρατιωτικές σχολές. Σε πέντε χρόνια από τώρα, οι ένοπλες δυνάμεις θα έχουν ενισχυθεί με περίπου δεκαπέντε χιλιάδες προσωπικό. Ανακοινώσαμε επίσης την επέκταση της στρατιωτικής θητείας (από εννέα σε δώδεκα μήνες) για την ενίσχυση των μονάδων που τοποθετούνται κυρίως στα σύνορα.

Τι περιμένει η Ελλάδα από την ΕΕ εναντίον της Τουρκίας του Ερντογάν;
Ξέρετε, όταν ένα κράτος μέλος της ΕΕ όπως η Ελλάδα αντιμετωπίζει στρατιωτική απειλή από μια τρίτη χώρα, δεν περιμένω απλώς λεκτικές εκφράσεις κατανόησης και υποστήριξης από τους ευρωπαίους εταίρους μας. Ακόμα κι αν, προσωπικά, δεν βλέπω την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία ως αυτοσκοπό, η άσκηση τέτοιων απειλών θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό μοχλό για τον περιορισμό της επιθετικής συμπεριφοράς της. Τώρα είναι η ώρα για την Ευρώπη να δείξει ισχυρή αποφασιστικότητα. Εκτιμώ τον διαμεσολαβητικό ρόλο που ανέλαβε η Γερμανία, αλλά η Γαλλία είναι για εμάς περισσότερο από φίλος και σύμμαχος: είναι μια ευρωπαϊκή δύναμη που κατανοεί τις προκλήσεις ασφάλειας στη Μεσόγειο και έχει την απαραίτητη δύναμη να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα σε αυτήν την περιοχή.

Μέρος της συνέντευξης δημοσιεύεται και στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας την οποία μπορείτε να δείτε εδώ.