Δημοτικές Εκλογές: Ο Χρήστος Ποτόλιας υπέρ της απλής και «ανόθευτης» αναλογικής

Αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης να συζητηθεί ο νέος Εκλογικός Νόμος στο Δημοτικό Συμβούλιο και να καταδικαστούν οι προωθούμενες αλλαγές

Mε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, τον Δήμαρχο και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων ο Χρήστος Ποτόλιας ζητά από το Σώμα να συζητηθεί ο νέος Εκλογικός Νόμος που προωθεί η Κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο να καταδικάσει τις προωθούμενες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα και να ταχθεί ανοιχτά υπέρ της απλής και «ανόθευτης» αναλογικής, λέγοντας «ΟΧΙ» τόσο στην «κολοβή» απλή αναλογική που προσπάθησε να επιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο «δημαρχοκεντρικό» σύστημα που θέλει να προωθήσει η Κυβέρνηση της ΝΔ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής Ποτόλια-Λαϊκής Συσπείρωσης.

«κ. Πρόεδρε,
Σε προηγούμενη συνεδρίαση σχετικά με τον νέο εκλογικό νόμο που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση, συζητήσαμε μόνο το μέρος του που αφορούσε τις κοινότητες. Θεωρούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να συζητήσει και να λάβει αποφάσεις για τον εν λόγο εκλογικό νόμο καθότι:

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με πρόσχημα την “κυβερνησιμότητα”, που επικαλείται μαζί με άλλες δυνάμεις, επαναφέρει ένα προκλητικό εκλογικό σύστημα, που καθιστά την πρώτη δύναμη παντοδύναμη – με ένα ποσοστό 43%. Με τέτοιο ποσοστό θα μπορεί να εκλέγεται δήμαρχος, τη στιγμή που για το εργατικό σωματείο είναι απαγορευτικό να κηρύξει απεργία με ένα τέτοιο ποσοστό.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση υπερασπιζόμαστε σταθερά και χωρίς “ναι, μεν αλλά”, το σύστημα της απλής ανόθευτης αναλογικής με αρχή την ισοτιμία της ψήφου, όσο αυτό είναι εφικτό στις συνθήκες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Εναντιωνόμαστε και στην επαναφορά του ορίου (3%), αλλά και στον εκβιαστικό Β’ γύρο, που εκτός του στόχου της ενσωμάτωσης, ενισχύει τον προσωποκεντρικό χαρακτήρα στη λειτουργία του θεσμού, αναπαράγοντας και με αυτό τον τρόπο φαινόμενα σήψης και παραγοντισμού.

Επί πλέον θεωρούμε ότι είναι ο καιρός να αρθεί το θεσμικό πλαίσιο που απαγορεύει στα κόμματα να προβάλλουν ευθέως υποψηφιότητες στα όργανα όλων των βαθμίδων της Τοπικής Διοίκησης.

Η “κολοβή” απλή αναλογική, που εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας αλώβητο τον εκβιασμό του Β’ γύρου, είχε ως στόχο ο θεσμός του δημάρχου να σηματοδοτεί τη διευρυμένη αστική συναίνεση στις εξελισσόμενες ανατροπές στην Τοπική Διοίκηση.

Ο αγώνας μας αφορά στην απόσυρση του νομοσχεδίου στο σύνολό του και στην καθιέρωση της απλής αναλογικής χωρίς «φτιασιδώματα».