Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στην τηλεδιάσκεψη για την Υποσαχάρια Αφρική

Ο Υπουργός Εθνικής άμυνας υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην περιοχή αυτή και στην ανάπτυξη των σχέσεων με τις χώρες της Δυτικής Αφρικής

Στην τηλεδιάσκεψη του συνασπισμού για το Σαχέλ που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Γαλλίδας Υπουργού Άμυνας Φλωράνς Παρλύ (Florence Parly) συμμετείχε την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, στην όποια συμμετείχαν, επίσης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ (Josep Borrell), Υπουργοί Άμυνας Κρατών Μελών της ΕΕ, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Ζαν Πιερ Λακρουά (Jean Pierre Lacroix), Υπουργοί Άμυνας χωρών Sahel και Εκπρόσωποι Υπουργείων Άμυνας ΗΠΑ και Καναδά, συζητήθηκαν θέματα καταστάσεως ασφαλείας και επιχειρήσεων, ενίσχυσης της  καταπολέμησης της τρομοκρατίας και διεθνούς υποστήριξης στις χώρες της περιοχής.

Στην παρέμβαση του ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης υπογράμμισε τη σημασία των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, των Κρατών-Μελών της και της διεθνούς κοινότητας για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ανάπτυξη στις χώρες που βρίσκονται στη λεγόμενη «περιοχή του Σαχέλ». Ανέδειξε, επίσης, τις σοβαρές επιπτώσεις από την αποσταθεροποίηση της περιοχής στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον, στην παράνομη μετανάστευση και την θαλάσσια ασφάλεια.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι ο πρόσφατος διορισμός Ειδικού Απεσταλμένου του Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Σαχέλ και η έναρξη λειτουργίας Ελληνικής Πρεσβείας στη Σενεγάλη, υποδηλώνει την σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην περιοχή αυτή στην ανάπτυξη των σχέσεων με τις χώρες της Δυτικής Αφρικής, αλλά και γενικότερα τη διεθνή παρουσία της στο πλαίσιο της αμυντικής διπλωματίας και των ειρηνευτικών αποστολών.

Σημειώνεται ότι οι εννέα χώρες που βρίσκονται (στο σύνολό τους ή κατά ένα τμήμα τους) στην περιοχή του Σαχέλ περιλαμβάνονται μεταξύ των φτωχότερων του κόσμου. Πρόκειται για την Μπουρκίνα Φάσο, το Πράσινο Ακρωτήρι, το Τσαντ, την Γκάμπια, τη Γουϊνέα – Μπισσάου, το Μαλί, τη Μαυριτανία, τον Νίγηρα και τη Σενεγάλη, με συνολικό πληθυσμό άνω των 100 εκατομμυρίων.