Και ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κατά της Δημοτικής Αρχής για την «υπόθεση Μπάκα»

Ανακοίνωση του Τομέα Πολιτισμού της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος που καταγγέλλει «τιμωρητικές πρακτικές» σε βάρος του Καθηγητή του Δημοτικού Ωδείου

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Καβάλα για την κλήση που δέχθηκε ο Καθηγητής του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας Κρίστοφερ Μπάκα να δώσει εξηγήσεις για τηλεοπτικές του δηλώσεις σχετικά με τη λειτουργία του ΔΩΚ ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού [διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ].

Στο θέμα «στέκεται» και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που υπογράφει ο Τομέας Πολιτισμού της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος στην Καβάλα κάνει λόγο για απαγορεύσεις που περιορίζουν τα όρια της προσωπικής ελευθερίας και για πρακτικές που αντιστρατεύονται την έννοια της δημοκρατίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Τομέα Πολιτισμού της ΝΕ Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Είναι κοινή παραδοχή ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την άνθηση του πολιτισμού είναι η ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης. Λυπηρό ωστόσο είναι το γεγονός ότι από πλευράς Δημοτικής Αρχής τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες πρακτικών στον χώρο του Πολιτισμού που αντιστρατεύονται κάθε έννοια ελευθεροφροσύνης των λειτουργιών του.

Πιο συγκεκριμένα η απόφαση του προέδρου του ΔΩΚ, είτε είναι αυτόβουλη είτε υπογεγραμμένη από τον Δήμαρχο να καλέσει σε απολογία καταξιωμένο καθηγητή με την αιτιολογία ότι άσκησε ελεύθερη κριτική σε θέματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του ΔΩΚ αντιστρατεύεται κάθε έννοια δημοκρατίας και φαλκιδεύει το απαραίτητο για τον πολιτισμό κλίμα ελευθερίας.

Δάσκαλοι που επί δεκαετίες ασκούν το λειτούργημα τους με υψηλό αίσθημα ευθύνης και έχουν να παρουσιάσουν εξαιρετικές επιτυχίες που τιμούν το ΔΩΚ και την πόλη μας, αυτονόητα έχουν κάθε λόγο να ενδιαφέρονται για την απρόσκοπτη λειτουργία του και οφείλουν να επισημαίνουν και να αναδεικνύουν τα όποια κακώς κείμενα στη λειτουργία του οργανισμού.

Η Δημοτική αρχή και ο πρόεδρος ενός πολιτιστικού οργανισμού θα έπρεπε να επιζητεί την εναγώνια κριτική των συνεργατών τους με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του ΔΩΚ.

Ο πολιτισμός δεν μπορεί να υπηρετηθεί με απαγορεύσεις που περιορίζουν τα όρια της προσωπικής ελευθερίας. Τόσο ο πρόεδρος όσο κυρίως ο Δήμαρχος θα πρέπει να αντιληφθούν πως κάθε προσπάθεια περιορισμού της ελεύθερης έκφρασης αντιστρατεύεται την έννοια της δημοκρατίας. Και η δημοκρατία είναι η προϋπόθεση εκ των ουκ άνευ για την καλλιέργεια του πολιτισμού.

Ο δρόμος του αυταρχισμού και των τιμωρητικών πρακτικών σε βάρος συνεργατών με γνώμονα τους την ελευθεροφροσύνη είναι ολισθηρός και αδιέξοδος.

Ας μην τον ακολουθήσουν πρωτίστως για το καλό της τοπικής κοινωνίας».