Ένας χρόνος κορονοϊός: Διαμαρτυρία του Σωματείου Οικοδόμων Καβάλας για εργασιακά, υγεία, αστυνομοκρατία

Κάλεσμα σε συλλαλητήριο με αφορμή τα όσα έγιναν και, κυρίως τα όσα δεν έγιναν, από την Κυβέρνηση για τη στήριξη του κλάδου εν μέσω πανδημίας

Σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την «εμφάνιση» της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας και τα κυβερνητικά μέτρα που έχουν ληφθεί στο ενδιάμεσο, καλεί το Σωματείο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Καβάλας.

Με κεντρικό σύνθημα «Τέρμα πια στην κοροϊδία. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από όσα έχουμε ανάγκη», το Σωματείο της Καβάλας καλούν τον κόσμο να διαμαρτυρηθεί την Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021, στις 18:30, στην πλατεία Καπνεργάτη, με μία δέσμη προτάσεων-αιτημάτων που αφορούν τόσο στον κλάδο της Οικοδομής όσο και σε ευρύτερη κοινωνικά θέματα [Υγεία, εργασιακά, αστυνομοκρατία κ.ά.].

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης-πρόσκλησης σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Σωματείου.

«»Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας. Ένας χρόνος και το δημόσιο σύστημα υγείας βαράει διάλυση, καθώς δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυσή του. Αντίθετα, κόπηκαν άλλα 600 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη φετινή χρονιά, όσον αφορά τις δαπάνες για την υγεία, αλλά την ίδια ώρα  βρίσκονται και μοιράζονται απλόχερα εκατοντάδες εκατομμύρια σε κλινικάρχες ιδιώτες για την «παραχώρηση» ΜΕΘ και μάλιστα στη διπλή τιμή.

Αντίστοιχα, στον κλάδο μας, δόθηκαν 30 εκατομμύρια και πλέον σε κατασκευαστικούς ομίλους για τη «χασούρα» αυτού του διαστήματος, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να ενισχύσει τους συναδέλφους οικοδόμους, που λόγω της κατάστασης βρέθηκαν είτε άνεργοι χωρίς κανένα εισόδημα είτε με ένα μεροκάματο σε συνθήκες εντατικοποίησης, πολλές φορές ανασφάλιστοι και με ελλιπή έως και ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Θα περίμενε κανείς πως έστω και τώρα θα λαμβάνονταν κάποια μέτρα για να ανταπεξέλθει το δημόσιο σύστημα υγείας. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση ενισχύει την καταστολή και τον αυταρχισμό, φέρνει το ένα lockdown πίσω από το άλλο και τα οποία δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Η μόνη απάντηση της κυβέρνησης είναι η επίκληση της ατομικής ευθύνης, ρίχνοντας ξανά το φταίξιμο στο λαό. Κανένα περιοριστικό μέτρο, καμιά απαγόρευση δεν έχει αντίκρισμα, αν δεν γίνουν μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, αν δεν ενισχυθούν τα δημόσια νοσοκομεία με εξοπλισμό, υποδομές κ.τ.λ.

Τέρμα πια στην κοροϊδία. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από όσα έχουμε ανάγκη. Δεν μας τρομάζει η καταστολή και η τρομοκρατία που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση, για να φέρει νέα αντεργατικά μέτρα, όπως έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα, αξιοποιώντας την πανδημία.

Η δύναμη βρίσκεται στα δικά μας χέρια, στο συλλογικό, οργανωμένο αγώνα και τη διεκδίκηση, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις.

Απαιτούμε:

  • Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας-πρόνοιας, δωρεάν για όλους, με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη ιδιωτικών δομών.
  • Τήρηση των μέτρων υγείας –ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Εισόδημα για όλους τους οικοδόμους. Επίδομα ανεργίας στα 600€ με μόνη προϋπόθεση τα 50 ένσημα με την προσαύξηση. Αλλαγή των προϋποθέσεων που απαιτούνται για να πάρουν το χειμερινό επίδομα περισσότεροι οικοδόμοι (50-250 ένσημα).
  • Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Καμία δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης.
  • Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού με πρόσχημα τον κορονοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή.

Τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Μάρτης 2020

Οι εργοδότες μπορούν να αλλάζουν κατά το πώς θέλουν το ωράριο των εργαζομένων και να το δηλώνουν στο ΕΡΓΑΝΗ το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων-εργοδοτών που έχει απαγορευτεί η   δραστηριότητα, για χρονικό διάστημα 45 ημερών.
Οι εργοδότες μπορούν να εφαρμόζουν όποτε θέλουν τηλεργασία. Επίδομα 800 ευρώ για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες μέχρι τέλος Απρίλη 2020
Οι εργοδότες μπορούν να εξαντλούν τα  ανώτατα όρια υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων και μάλιστα χωρίς έγκριση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Αναστολή, παράταση και έκπτωση πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων για 4 μήνες σε εργαζόμενους που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας
Ο εργοδότης μπορεί με απόφασή του, να επιβάλει εργασία δύο βδομάδες κάθε μήνα συνεχόμενα ή διακεκομμένα, για το 50% του προσωπικού της επιχείρησης. Μείωση μισθώματος κατά 40%  για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020, στους εργαζόμενους των οποίων ανεστάλη η σύμβαση εργασίας,
Ο εργοδότης μπορεί να μεταφέρει προσωπικό από επιχείρηση σε επιχείρηση του ιδίου ομίλου. Άδεια ειδικού σκοπού για εργαζόμενους γονείς η οποία θα καλύπτεται κατά το 1/3 από το κράτος μέχρι τέλος Μάη 2020.
Αναστέλλεται η απαγόρευσης πολιτικής επιστράτευσης και κάθε μορφής επίταξης κατά τη διάρκεια απεργίας.  
Επιχειρήσεις-εργοδότες που ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται σημαντικά λόγω των αρνητικών συνεπειών του φαινόμενου του κορωνοϊού-COVID 19, μπορούν να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους, ή του συνόλου του προσωπικού τους.  

Απρίλης 2020

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που συνεχίζουν να λειτουργούν. Επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ΕΥΡΩ, σε επιπλέον 160.000 εργαζόμενους.
Δυνατότητα διακανονισμού των οφειλών των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Επιπλέον, λήψη από τη ΔΑΠΕΕΠ βραχυπρόθεσμου δανείου ειδικού σκοπού. Παρατείνεται έως και τις 30.6.2020, η ισχύς των κανονιστικών όρων των συλλογικών συμβάσεων Εργασίας και των διαιτητικών αποφάσεων, οι οποίες έληξαν στο διάστημα από 28.2.2020 έως τις 30.4.2020
Για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις, μείωση σε ποσοστό 25% των δόσεων των βεβαιωμένων οφειλών τους, εφόσον αυτές καταβάλλονται εμπρόθεσμα. Πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Μείωση του χρόνου εργασίας έως 50%. Για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται το κράτος θα αναπληρώνει το 60%
Σύσταση “Ταμείου Εγγυοδοσίας” για τη βελτίωση πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση. Οι τράπεζες θα χορηγούν επιχειρηματικά δάνεια εγγυημένα έως 80% του ποσού του δανείου, με στόχο να ανακάμψουν ταχύτερα από την κρίση.  
Παρέχεται η δυνατότητα, σε επιχειρήσεις και εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, είτε πλήττονται σημαντικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας, να ανακαλούν προσωρινά την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους.  
Προσαρμογή ωραρίου εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ανάλογα με τις αποφάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη λειτουργία των καταστημάτων.  

Μάης 2020

Για την στήριξη και ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων αυξάνεται ο Προϋπολογισμός Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2020 κατά διακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ (250.000.000 €) στο εθνικό σκέλος και κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ (1.000.000.000 €) στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος.  
Συστήνεται Ταμείο Εγγυοδοσίας με τις τράπεζες να χορηγούν νέα δάνεια κεφαλαίων κίνησης εγγυημένα έως 80% του ποσού κάθε δανείου. Για την σύσταση του Ταμείου η χρηματοδοτική συνεισφορά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι ύψους ενός δισεκατομμυρίου (1.000.000.000 €), ενώ η επιδότηση προμηθειών εγγυοδοσίας μπορεί  να φτάσει μέχρι το ποσό των διακοσίων πενήντα εκατομμυρίων ευρώ (250.000.000 €).  
Αύγουστος 2020
Θεσμοθετείται και διευρύνεται η τηλεργασία στον ιδιωτικό Τομέα.  
Κρατική ενίσχυση επιχειρήσεων με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής  
Μείωση κατά 40% του μισθώματος επαγγελματικής στέγης.  

Φλεβάρης 2021

Επέκταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας και του Προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Παράταση του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και των αναστολών των συμβάσεων σε πληττόμενες και κλειστές επιχειρήσεις
Διατήρηση στο 50% του ποσοστού υποχρεωτικής τηλεργασίας, όπου αυτή είναι εφικτή. Αποζημίωση ειδικού σκοπού για Ιανουάριο, Φεβρουάριο 2021 σε κατηγορίες εργαζομένων που δεν καλύπτονταν από το αντίστοιχο μέτρο όλο το 2020 (ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί, ξενοδοχοϋπάλληλοι, επισιτιστές κλπ.)
Ειδική οικονομική ενίσχυση για επιχειρήσεις-εργοδότες ξενοδοχειακών καταλυμάτων δωδεκάμηνης λειτουργίας, με περισσότερους από 50 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης για υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων με σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων.  
Κάλυψη εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για το διάστημα 01.09.2020-31.03.2021 στα τουριστικά καταλύματα 12μηνης λειτουργίας, βάσει των ακαθαρίστων εσόδων τους.  
Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στις επιχειρήσεις πολιτισμού.