«Έφυγε» από τη ζωή ο Ιάκωβος Τσούνης. Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ευγνωμοσύνη και σεβασμός για την προσφορά του

Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών - Τεράστια η προσφορά του στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Θλίψη έχει προκαλέσει το Σάββατο 10 Απριλίου 2021 η είδηση για τον θάνατο του εφοπλιστή, Ιάκωβου Τσούνη, ο οποίος είχε δωρίσει όλη την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο Ιάκωβος Τσούνης νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Ο Ιάκωβος Τσούνης γεννήθηκε στην Πάτρα και ήταν απόγονος των αγωνιστών του 1821, Λονταίων και Πετμεζαίων. Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος, ήταν δασάρχης και ο Ιάκωβος ήταν το τελευταίο από 13 παιδιά. Πολέμησε σε ηλικία 15 ετών στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940.

Ξεκίνησε ως εκτελωνιστής στον Πειραιά. Το 1966 εισέρχεται στη ναυτιλία ως εφοπλιστής, αποκτώντας συνολικά 13 εμπορικά πλοία και σχηματίζοντας μεγάλη περιουσία.

Δημιούργημά του επίσης είναι το Μουσείο, το οποίο βρίσκεται παραπλεύρως της μόνιμης κατοικίας του στην οδό Κύπρου, στου Παπάγου. Δώρισε πρόσφατα όλη την περιουσία του, 23 εκ. ευρώ και 60 αποβατικά σκάφη (αμφιβίων επιχειρήσεων) στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Αυτή η κίνηση πατριωτισμού την οποία έκανε 97χρονος εφοπλιστής, βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, να αφήσει όλη του την περιουσία στις Ένοπλες Δυνάμεις, οδήγησε στην παρασημοφόρησή του από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου με το ανώτατο παράσημο, τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής, στις 16 Φεβρουαρίου 2021, τιμώντας έτσι τον βετεράνο πολεμιστή.

Πρόσφατα, δε, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος του απένειμαν ξίφος υποστρατήγου επί τιμή (διαβάστε εδώ).

Με ανακαινίσεις κλινικών στα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας, δωρεά 60 αποβατικών πλοίων στις Ένοπλες Δυνάμεις, ανέγερση εκκλησιών και μουσείων και η διάθεση όλης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του στο στράτευμα είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που καθιστούν τον Ιάκωβο Τσούνη έναν σύγχρονο εθνικό ευεργέτη, ενώ δήλωσε πως επιθυμεί να φύγει από τη ζωή όπως ακριβώς ξεκίνησε, ξυπόλητος.

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ευγνωμοσύνη και σεβασμός για την προσφορά του

Με μια λιτή ανάρτηση ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος «αποχαιρέτησε» τον Ιάκωβο Τσούνη, εκφράζοντας παράλληλα τον σεβασμό του για την παρακαταθήκη την οποία αφήνει στην Ελλάδα: «Ημέρα πένθους για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Έφυγε από τη ζωή ο Ευπατρίδης Ιάκωβος Τσούνης. Ευγνωμοσύνη και σεβασμός για την προσφορά του».