Νίκος Παναγιωτόπουλος: Δεν τίθεται θέμα πώλησης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι αντιθέτως, υπάρχει σχέδιο επέκτασης και αναβάθμισης των ΕΑΣ με ορίζοντα υλοποίησης τα 2 χρόνια το οποίο «θα απογειώσει τις προοπτικές τους»

Όχι μόνον δεν τίθεται θέμα πώλησης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), αλλά αντιθέτως υπάρχει σχέδιο ανάπτυξης και αναβάθμισή τους, διαβεβαίωσε τη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παναγιωτόπουλος, σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο πώλησης των ΕΑΣ, παρά υπάρχει σχέδιο επέκτασης και αναβάθμισης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων με νέες παραγγελίες.

Ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει από κοινού παραγωγή του εθνικού τυφεκίου με ξένη εταιρεία, που, όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα απογειώσει τις προοπτικές των ΕΑΣ». Πρόκειται για ένα «φιλόδοξο πρόγραμμα» το οποίο έχει ορίζοντα υλοποίησης τα 2 χρόνια, ανέφερε ο υπουργός και ενημέρωσε ότι σε αυτήν τη φάση οι εταιρείες συμπαραγωγής αξιολογούνται από τα Γενικά Επιτελεία, με στόχο να προχωρήσει άμεσα το έργο.

Αναφορικά με το σκέλος του ερωτήματος του κ. Τσίπρα, για το θέμα της μετεγκατάστασης στο Λαύριο των εγκαταστάσεων των ΕΑΣ στον Υμηττό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι η εγκατάσταση θα εκτελεστεί κανονικά και δεν συνεπάγεται καμία αρνητική επίπτωση τόσο στην εφοδιαστική αλυσίδα των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και στα προγράμματα που έχουν αναλάβει.

*Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ