Φίλιππος Αναστασιάδης: Έτσι μπορούν οι δήμοι να γίνουν μοχλός ανάπτυξης στην μετά Covid-19 εποχή

Ο Δήμαρχος Παγγαίου και πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ συμμετείχε σε ψηφιακό Συμπόσιο της ΚΕΔΕ αναπτύσσοντας το θέμα «Η επιχειρηματικότητα σε τοπικό επίπεδο και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»-Τα κυριότερα σημεία της τοποθέτησης

Η ΚΕΔΕ, σε συνεργασία με την Εθνική Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (The International Chamber of Commerce), συνδιοργάνωσαν την Τρίτη 13 Απριλίου 2021 το υβριδικό-ψηφιακό Συμπόσιο με θέμα «Οι Δήμοι ως μοχλός ανάπτυξης στην μετά Covid-19 εποχή», με τη συμμετοχή του Δημάρχου Παγγαίου και προέδρου της Επιτροπής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ, Φίλιππου Αναστασιάδη ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η επιχειρηματικότητα σε τοπικό επίπεδο και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Την έναρξη του Συμποσίου κήρυξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου και ο πρόεδρος του ICC Ελλάς και Δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας.

Παρεμβάσεις έκαναν οι Υπουργοί: Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας και οι Υφυπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γεώργιος Γεωργαντάς, Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου και η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου.

Η εκδήλωση αποτελούνταν από 4 θεματικές ενότητες:

  1. Επιχειρηματικότητα και αναπτυξιακά εργαλεία για την Αυτοδιοίκηση
  2. Smart Cities-Καινοτομία και ψηφιακή εποχή
  3. Ο ρόλος της γυναίκας στην μετά Covid-19 εποχή
  4. Τουρισμός ως μοχλός ανάπτυξης.

Φίλιππος Αναστασιάδης: Πρέπει να δούμε το μέλλον σε έναν κόσμο που δε θα είναι ίδιος πλέον

Ο κ. Αναστασιάδης κατά την τοποθέτησή του τόνισε ότι η υπευθυνότητα όλων των εμπλεκομένων φορέων, κεντρικής, περιφερειακής και τοπικής διοίκησης, επιχειρήσεων, προσωπικοτήτων και όλης της κοινωνίας, είναι διαρκές ζητούμενο πλέον όχι μόνο για την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών και την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας, με μεγαλύτερη ασφάλεια τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία που πρέπει να μπορεί να δείχνει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, ώστε οι όποιες προοπτικές να έχουν χαμηλότερη διακινδύνευση, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο.

«Έχουμε την υποχρέωση να δούμε το άμεσο και μεσο-μακροπρόθεσμο μέλλον, σε έναν κόσμο που δε θα είναι ίδιος πλέον. Αυτό πρέπει να το κάνουμε με μία νέα ματιά. Διαφορετική σίγουρα», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι στα στοιχεία ενίσχυσης της τοπικής ανάπτυξης, στο πλαίσιο πάντα ενός γενικού στρατηγικού σχεδιασμού, μεταξύ άλλων επιβάλλεται o σχεδιασμός να είναι συμμετοχικός, με την τοπική κοινωνία, πολίτες και φορείς και οπωσδήποτε με τον επιχειρηματικό κόσμο, με την εφαρμογή αρχών πολυεπίπεδης διακυβέρνησης για την αντιμετώπιση προβλημάτων τομεακής δημόσιας πολιτικής (π.χ. περιβάλλον, αιγιαλός, υγεία, κοινωνική προστασία, παιδεία), με ενιαία πληροφοριακά συστήματα ή συστήματα με απόλυτη συμβατότητα συγχρονισμού δεδομένων, αρμονική κατανομή αρμοδιοτήτων και η λειτουργία φορέων με αποφασιστικό ρόλο που δε δημιουργούν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων και εγκρίσεων, δίχως επικάλυψη αρμοδιοτήτων, με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση σύγχρονου μακροπρόθεσμου τοπικού αναπτυξιακού σχεδίου, με βάση τα ειδικά χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες της κάθε περιοχής, με προσδιορισμό ρόλων και εργαλείων που θα επιτρέπουν τη λήψη μέτρων για την έγκαιρη βελτίωση ή/και αναθεώρηση σε επιμέρους σημεία όπου θα διαπιστώνονται αδυναμίες κατά την υλοποίηση, καθώς επίσης και με τη συνεργασία με εξειδικευμένα στελέχη.

«Κύριο στοιχείο είναι η ύπαρξη μακροπρόθεσμου οράματος για την περιοχή παρέμβασης. Η επαρκής χρηματοδότηση για τέτοιου είδους δράσεων δεν είναι σπατάλη, αλλά στήριξη δημιουργίας τοπικής ανάπτυξης που με τη σειρά της ενισχύει τα δημόσια οικονομικά», ανέφερε ο Δήμαρχος Παγγαίου.

Παράλληλα, τόνισε ότι η υφιστάμενη δημοτική περιουσία, όπως δημοτικές εκτάσεις ή κτηριακό απόθεμα, πρέπει να αποτελέσουν πόρους αξιοποίησης για την προσέλκυση ιδιωτικών ή/και μικτών ιδιωτικών-δημόσιων επενδύσεων κατά περίπτωση είτε μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων με ειδικά χαρακτηριστικά σεβασμού και προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς (που άλλωστε αποτελούν από μόνα τους στοιχεία ανάπτυξης) είτε μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

«Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε ότι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι σημαντικός τόσο στον σχεδιασμό της στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης για την προσέλκυση επενδύσεων με βάση τα χαρακτηριστικά της περιοχής και κριτήρια αειφορικότητας όσο και της ενεργού συμμετοχής στα αναπτυξιακά προγράμματα με τη δημιουργία και την ενίσχυση ενός κλίματος κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και στην ανάπτυξη δράσεων που μπορούν να στηρίζουν τις τοπικές και μικρές επιχειρήσεις και να εμπνέουν την ανάπτυξη νέων», σημείωσε εν κατακλείδι ο κ. Αναστασιάδης.