ΚΚΕ Καβάλας: Είναι πρόκληση να δίνονται επιδοτήσεις εκατομμυρίων στις μεγάλες επιχειρήσεις και οι παραγωγοί να παίρνουν ψίχουλα από τον ΕΛΓΑ

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής για τις εκτεταμένες καταστροφές στις καλλιέργειες της Καβάλας, μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της στον Αγροτικό Σύλλογο Νέστου

Επίσκεψη στον Αγροτικό Σύλλογο Νέστου πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής ΚΚΕ της Καβάλας προκειμένου να ενημερωθεί για τις εκτεταμένες καταστροφές στις καλλιέργειες της περιοχής από τους αλλεπάλληλους παγετούς του προηγούμενου διαστήματος. Μετά την επίσκεψη εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητάει εκτός των άλλων να γίνει άμεση και γρήγορη καταγραφή των ζημιών, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται οι παραγωγοί στο 100% της ζημιάς από κάθε φυσική καταστροφή, χωρίς εξαιρέσεις, σε όλα τα στάδια της παραγωγής και να δοθούν άμεσα προκαταβολικές ενισχύσεις από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς που επλήγησαν.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Τομεακής Επιτροπής ΚΚΕ Καβάλας:

«Αποτελούν πρόκληση  οι περιοδείες των βουλευτών της ΠΕ Καβάλας με τους προσωπικούς τους φωτορεπόρτερς  κάθε φορά που ο αγρότης δέχεται ακόμα ένα πλήγμα»

«Αντιπροσωπεία της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ και των εκλεγμένων με τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ στην Τοπική Διοίκηση συναντήθηκε με το ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου. Έγινε ενημέρωση από τον Σύλλογο για τις εκτεταμένες καταστροφές στις καλλιέργειες της περιοχής από τους αλλεπάλληλους παγετούς του προηγούμενου διαστήματος και συνολικότερα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγροτο-παραγωγοί στην περιοχή.

Μετά και τον νέο παγετό της 9ης Απριλίου, οι αγρότες της ΠΕ Καβάλας βλέπουν για ακόμα μια χρονιά του κόπους της δουλειάς τους να πηγαίνουν χαμένοι, μένοντας χωρίς παραγωγή και χωρίς εισόδημα. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή κατέστρεψαν ολοσχερώς αρκετές καλλιέργειες επιτραπέζιων και οινοποιήσιμων σταφυλιών στο Δήμο Παγγαίου, προκάλεσαν μεγάλες  ζημιές σε ελαιώνες της περιοχής, ενώ στα αμύγδαλα δόθηκε η χαριστική βολή καθώς είχε προηγηθεί ο μεγάλος  παγετός της 24ης-25ης Μαρτίου, με τη ζημιά να αγγίζει το 100% στο μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργήσιμων στρεμμάτων.  Την ίδια στιγμή στο Δήμο Νέστου μεγάλες ζημίες  έχουν προκληθεί σε καρπούζια, δαμάσκηνα, βερίκοκα ,ακτινίδια και σπαράγγια. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά γεωπόνοι της περιοχής, από τα αγροτεμάχια που επλήγησαν με ακτινίδια, πυρηνόκαρπα, γιγαρτόκαρπα, ελιές  και κηπευτικά,  οι αναμενόμενες απώλειες στην παραγωγή μπορεί να κυμανθούν από 30% ως 90%.

Οι τελευταίες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή δεν είναι το πρώτο πλήγμα στο αγροτικό εισόδημα αφού ειδικά τα τελευταία χρόνια οι ζημιές είναι μεγάλες  ενώ οι αποζημιώσεις είναι είτε ανύπαρκτες είτε στην καλύτερη περίπτωση απείχαν κατά πολύ από τις πραγματικές απώλειες. Είναι πρόκληση να δίνονται επιδοτήσεις εκατομμυρίων στις μεγάλες επιχειρήσεις μεταποίησης και εμπορίας του πρωτογενή τομέα, ενώ την ιδία στιγμή οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ που είτε τους αποκλείει από κάθε αποζημίωση, είτε παίρνουν ψίχουλα με τη λογική «τόσα έχει ο ΕΛΓΑ, τόσα θα  πάρετε», ενώ ακόμα και αυτά τα ψίχουλα δίνονται με τεράστιες καθυστερήσεις που γονατίζουν τους παραγωγούς. Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις στον Νέστο με τα πλημμυρικά φαινόμενα του 2018 και τις χαλαζοπτώσεις του 2019. Ενώ στην περιοχή του Παγγαίου το 2017 με τις μεγάλες βροχοπτώσεις και φυσικά η περσινή χρονιά που ενώ η παραγωγή σταφυλιών ήταν καλή  τα σταφύλια είτε έμειναν να σαπίζουν στα αμπέλια είτε πουλήθηκαν  κοψοχρονιά, τη στιγμή που έμειναν έξω από τις ενισχύσεις  που δόθηκαν λόγω της πανδημίας.

Το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια είναι στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτοπαραγωγών και τους καλεί να πάρουν την υπόθεση στα δικά τους χέρια. Καμία εμπιστοσύνη να μην δείξουν στις ψεύτικες υποσχέσεις και το υποκριτικό «ενδιαφέρον» των κομμάτων που από κυβερνητικές θέσεις όλα τα τελευταία χρόνια υπηρέτησαν την πολιτική ξεκληρίσματος της αγροτιάς, την πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ. Αποτελούν πρόκληση  οι περιοδείες των βουλευτών της ΠΕ Καβάλας με τους προσωπικούς τους φωτορεπόρτερς  κάθε φορά που ο αγρότης δέχεται ακόμα ένα πλήγμα. Είναι οι ίδιοι και τα κόμματά τους Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ που εδώ και χρόνια υποβαθμίζουν τον ΕΛΓΑ αφήνοντάς τον χωρίς προσωπικό και χρηματοδότηση και την ίδια στιγμή υποκριτικά «μεσολαβούν» στον ΕΛΓΑ για να πάρουν οι αγρότες αυτά που δικαιούνται, που εν τέλει είναι οι δικές τους εισφορές. Παράλληλα καλούν τους αγρότες  να στραφούν προς την ιδιωτική ασφάλιση.

Όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδεδειχθεί ότι η μόνη διέξοδος βρίσκεται στην ενότητα και την πάλη, στην οργάνωση μέσα στους αγροτικούς συλλόγους, στη συστράτευση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Άμεσα να παρθούν μετρά ώστε:
– Να γίνει άμεση και γρήγορη καταγραφή των ζημιών.
– Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται οι παραγωγοί στο 100% της ζημιάς από κάθε φυσική καταστροφή, χωρίς εξαιρέσεις, σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
– Να δοθούν άμεσα προκαταβολικές ενισχύσεις από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς που επλήγησαν.
– Να δοθεί επαρκής κρατική χρηματοδότηση στον ΕΛΓΑ και να στελεχωθεί με το απαραίτητο μόνιμο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.
– Να μη γίνει καμία διακοπή οικιακού ή αρδευτικού ηλεκτρικού ρεύματος βιοπαλαιστή αγρότη.
– Να παγώσουν όλες οι οφειλές σε εφορία, τράπεζα, ΔΕΗ, ΟΓΑ, ΕΛΓΑ».