Σωστή Επιλογή για τον Δήμο Παγγαίου: Πλήρης αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής για την πανδημία και τις ζημιές από τη χαλαζόπτωση

Ανακοίνωση της παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αυστηρή κριτική για τις κινήσεις και της αποφάσεις της διοίκησης

Οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή στα αγροκτήματα Μεσορόπης, Μουσθένης, Πλατανοτόπου και Ποδοχωρίου, αλλά και στο παραλιακό μέτωπο από την πρόσφατη χαλαζόπτωση, αλλά και οι αστοχίες (όπως τις χαρακτηρίζει) της διοίκησης Αναστασιάδη σε ότι αφορά τα μέτρα για την ανακούφιση των αγροτών που επλήγησαν λόγω της πανδημίας, παρουσιάζονται στην ανακοίνωση του συνδυασμού «Σωστή Επιλογή για το Δήμο Παγγαίου». Η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασκεί αυστηρότατη κριτική στη διοίκηση του Δήμου, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν θα μπορούσε να περιμένει κάτι άλλο εκτός από αδιαφορία, όταν στο Δήμο Παγγαίου η Αγροτική Επιτροπή έχει να συνεδριάσει εδώ και ένα 6μηνο.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του συνδυασμού που υπογράφεται από τον επικεφαλής της Δημήτρη Μπαταλογιάννη:

«Δεν περιμένουμε πολλά από μια Δημοτική Αρχή ενός Δήμου που διαθέτει σοβαρό Πρωτογενή Τομέα, όταν η Αγροτική Επιτροπή του έχει να συνεδριάσει εδώ και ένα εξάμηνο»!

«Για μια ακόμη φορά οι αγρότες του Δήμου Παγγαίου βρίσκονται στα όρια της πλήρους αγανάκτησης. Ιδιαίτερα μετά το χτύπημα της χαλαζόπτωσης η οποία με σφοδρότητα χτύπησε το παραλιακό μέτωπο της Δημοτικής Ενότητας Ελευθερών, αλλά και αγροκτήματα των δημοτικών κοινοτήτων Μεσορόπης, Μουσθένης, Πλατανοτόπου και Ποδοχωρίου.

Τα καιρικά αυτά φαινόμενα σε συνδυασμό με τους παγετούς που επικράτησαν τις προηγούμενες ημέρες επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τις αμπελοκαλλιέργειες, τις  ελιές, τα βερίκοκα, αλλά και το αμύγδαλο.

Ιδιαίτερα για τους σταφυλοπαραγωγούς που επλήγησαν η χαλαζόπτωση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί στην Δημοτική Ενότητα Ελευθερών, αν λειτουργούσαν τα «κανονάκια» και αν είχε προχωρήσει το πρόγραμμα της αντιχαλαζικής προστασίας.

Και το οξύμωρο στην όλη εικόνα που βιώνουμε μαζί με τους αγρότες μας είναι το γεγονός, πως ευτυχώς (!) το φαινόμενο της χαλαζόπτωσης ήταν τοπικά ισχυρό στην περιοχή του παραλιακού μετώπου και όχι στον κάμπο των Ελευθερών, γιατί τότε η κατάσταση θα ήταν …μια σκέτη τραγωδία.

Γιατί δεν λειτούργησαν τα «κανονάκια»; Μα γιατί η σύμβαση του υπεύθυνου λειτουργίας τους, ξεκινά από τις αρχές Μαΐου και για ένα εξάμηνο, ενώ θα μπορούσε η Δημοτική Αρχή να του είχε διευρύνει την σύμβαση, κατά ένα μήνα και να ξεκινούσε από την πρώτη Απριλίου.

Αυτή η διεύρυνση ουσιαστικά είναι απότοκος της κλιματικής αλλαγής την οποία βιώνουμε και μας δείχνει ότι οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει.

Την αλλαγή της έναρξης της σύμβασης θα την προτείνουμε στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Ερχόμαστε τώρα σε μια ακόμη αστοχία της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Παγγαίου, η οποία έχει να κάνει με την πρωτοβουλία την οποία πήρε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο η παράταξή μας, «Σωστή Επιλογή», για την έκδοση ψηφίσματος την οποία θα αποστέλλαμε στη νέα διοίκηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στον νέο υπουργό Σπήλιο Λιβανό, για την ανάγκη αποζημίωσης των αγροτών – σταφυλοπαραγγών μας οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιά στο αγροτικό τους εισόδημα από την πανδημία Covid 19.

Ο Δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, είχε δεσμευτεί ότι θα απέστειλε στον Υπουργό και όλα εκείνα τα στοιχεία που θα συνηγορούσαν υπέρ της αποζημίωσης των σταφυλοπαραγωγών οι οποίοι υπέστησαν ζημία, λόγω Covid 19.

Μέχρι σήμερα είναι αμφίβολο αν ο Δήμαρχος Παγγαίου απέστειλε αυτά τα στοιχεία.

Το περίεργο δε είναι ότι λόγω πανδημίας, ακόμη και οι παραγωγοί λεβάντας και ρίγανης έχουν αποζημιωθεί για την οικονομική ζημιά που υπέστησαν.

Σε αντίθεση με τους αγρότες μας που η σταφυλοπαραγωγή είναι μονοκαλλιέργεια!

Τέλος για ακόμη μια φορά και πιεστικά θα αναφερθούμε στην ανάγκη εναέριας αντιχαλαζιακής προστασίας που τόσο μεγάλη ανάγκη την έχουν οι αγρότες της περιοχής μας, την ώρα που εφαρμόζεται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Γιατί η Δημοτική Αρχή, σε μια περιοχή που δεν υπάρχουν συνδικαλιστικά όργανα δεν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων, τις οποίες θα πρέπει και να τις υλοποιήσει;

Αλλά δεν περιμένουμε πολλά από μια Δημοτική Αρχή ενός Δήμου που διαθέτει σοβαρό Πρωτογενή Τομέα, όταν η Αγροτική Επιτροπή του Δήμου Παγγαίου, έχει να συνεδριάσει εδώ και ένα εξάμηνο και να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί το μεσοδιάστημα που μεσολάβησε».