Μουριάδης: Το τουρκικό κράτος οφείλει να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, αποκαθιστώντας την ιστορική αλήθεια

Το μήνυμα του Δημάρχου Καβάλας για τη μέρα μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων (24 Απριλίου)

«Η συστηματική εξόντωση 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων από τις δυνάμεις των Νεότουρκων το 1915, στο πλαίσιο της πολυτελούς προσπάθειας αφανισμού όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, συνιστά όνειδος για την πολιτισμένη ανθρωπότητα.

Το σύγχρονο τουρκικό κράτος, ως ένδειξη ειλικρινούς μεταμέλειας και έμπρακτης συγνώμης, οφείλει να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, αποκαθιστώντας, έστω και ετεροχρονισμένα, την ιστορική αλήθεια.

Η απόδοση δικαιοσύνης μετά την παρέλευση 106 ετών θα συμβάλλει στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών, στη συμφιλίωση και τη σταδιακή εξάλειψη κάθε εστίας μίσους και διαμάχης.

Οι απανταχού Αρμένιοι, όπως και τα μέλη της Αρμενικής Κοινότητας της Καβάλας, διατηρούν άσβεστη τη μνήμη των αδικοχαμένων προγόνων τους και με τον διαρκή αγώνα αναψηλάφησης των γεγονότων που σημάδεψαν την παγκόσμια ιστορία, έβαλαν τα θεμέλια για την αποφυγή επανάληψης παρόμοιων φαινομένων.

Είναι χρέος και καθήκον όλων μας να σταθούμε στο πλευρό τους, ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη υπεράσπισης της θρησκευτικής ελευθερίας και των ατομικών-πολιτικών δικαιωμάτων».

Θεόδωρος Μουριάδης
Δήμαρχος Καβάλας