Μακάριος Λαζαρίδης: Βρέθηκε λύση και προχωρά το έργο ανακατασκευής της οδού Αβέρωφ

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει το έργο ανάπλασης προϋπολογισμού περίπου 900.000 ευρώ το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα λιγότερο από δύο χρόνια

Προχωρά το έργο ανακατασκευής της οδού Αβέρωφ στην πόλη της Καβάλας, που «επί αρκετά έτη ήταν κολλημένο, ελλείψει χρηματοδότησης», όπως ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης 5 Μαΐου 2021 ο Μακάριος Λαζαρίδης.

Όπως επισημαίνει, η εξέλιξη αυτή είναι το αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας που συμμετείχαν ο ίδιος ο βουλευτής ο οποίος κίνησε και συντόνισε τις διαδικασίες, η ΟΛΚ ΑΕ, ο Δήμος Καβάλας, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και η Αναπτυξιακή Καβάλας ΑΕ, που τελικά θα χρηματοδοτήσει το έργο, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αλιεία & Θάλασσα 2014 -2020».

Στόχος και του εγχειρήματος αυτού είναι η βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και της εικόνας της πόλης, με την αξιοποίηση των ελάχιστων ελεύθερων χώρων που υπάρχουν, την ανάπλαση του αστικού περιβάλλοντος-μικροκλίματος της περιοχής με την αύξηση του πρασίνου και τη βελτίωση της αστικής κινητικότητας με ιδιαίτερη μέριμνα για τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ).

Πρόκειται για ένα έργο συντήρησης και εκσυγχρονισμού της επιφάνειας της ανωδομής του πεζοδρομίου και είναι αναγκαίο για τον εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών στους διακινούμενους επιβάτες, τουρίστες και κατοίκους της περιοχής, στο πλαίσιο των προσπαθειών βελτίωσης της προσπελασιμότητας στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης της Καβάλας.

Πιο συγκεκριμένα η ανάπλαση περιλαμβάνει:

  • Αντικατάσταση των δαπεδοστρώσεων σε τμήμα του πεζοδρομίου της χερσαίας ζώνης με πιο φιλικά υλικά (χυτό βοτσαλωτό δάπεδο κ.α.).
  • Βελτίωση της προσπελασιμότητας περιοχής και υποδομών αστικού εξοπλισμού για όλους τους χρήστες (νέο κτίριο WC με υποδομές ΑμεΑ, όδευση τυφλών, υπαίθρια καθιστικά, παγκάκια).
  • Αύξηση του χώρου πρασίνου, δέντρων και βελτίωση του υφιστάμενου δικτύου άρδευσης.
  • Βελτίωση και εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης ηλεκτρομηχανολογικής υποδομής περιοχής παρέμβασης (κτίριο WC).
  • Δίκτυο οδοφωτισμού και ηλεκτροδότησης – υδροδότησης πλοίων.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 887.000 ευρώ (με ΦΠΑ) και η χρονική διάρκεια για τη δημοπράτηση, ολοκλήρωση και παράδοσή του προσδιορίζεται στους 21 μήνες.

Ο κ. Λαζαρίδης, μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, έκανε την εξής δήλωση:

«Σήμερα είναι μία πολύ όμορφη ημέρα για την Καβάλα. Και είναι όμορφη γιατί είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την ανάπλαση της οδού Αβέρωφ, καθώς εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του έργου. Ένα έργο πνοής για την πόλη που εδώ και χρόνια ήταν στάσιμο.

Στην πρώτη μου επίσκεψη στον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας ενημερώθηκα από τη διοίκησή του για το σχέδιο ανακατασκευής της οδού Αβέρωφ και την ανάγκη εξεύρεσης χρηματοδότησης του έργου. Αμέσως  ήρθα σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Με το συντονισμό μου και την αρμονική συνεργασία όλων, η λύση επιτεύχθηκε μέσα από την Αναπτυξιακή Καβάλας ΑΕ και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία & Θάλασσα 2014-2020».

Αντιλαμβανόμενος ο Δήμος Καβάλας τη σημασία του έργου, ενέταξε στο πρόγραμμα την ανάπλαση της οδού Αβέρωφ, όπως την οραματίστηκε ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας και τη σχεδίασε η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

Πλέον, το έργο θα δημοπρατηθεί άμεσα και εντός της επόμενης διετίας ευελπιστώ ότι θα έχει παραδοθεί προς χρήση στην τοπική κοινωνία και φυσικά τους τουρίστες.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια και εύχομαι αυτή η σύμπραξη, αυτό το ενοποιημένο όραμα στο οποίο έχω αναφερθεί κατ’ επανάληψη, να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλα σημαντικά έργα, πάντα προς όφελος των πολιτών και της τοπικής οικονομίας».