Καβάλα: Μετά από εντάσεις και διαφωνίες, το Δημοτικό Συμβούλιο είπε «ναι» στο νέο Κλειστό του Περιγιαλίου

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η πρόταση της Διοίκησης για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης - Ποιοι καταψήφισαν και γιατί - «Ναι» από την παράταξη Τσανάκα πλην Ιωσηφίδου

Σχετικά ήρεμα κυλούσε η 10η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας που ξεκίνησε στις 19:00 το απόγευμα της Δευτέρας 10 Μαΐου 2021 μέχρι που, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, έφτασε η ώρα να συζητηθεί το 6ο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε στην έγκριση εκπόνησης της μελέτης με ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό  για την «ανέγερση νέου Κλειστού Γυμναστηρίου στην περιοχή Περιγιαλίου του Δήμου Καβάλας».

Η εισήγηση της Διοίκησης αφορούσε στην ανέγερση μιας υποδομής 1.000 θέσεων που θα έρθει να καλύψει τόσο τις ανάγκες των αθλητικών σωματείων της πόλης όσο και, εν μέρει, του Πολιτισμού, αφού θα υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας συναυλιών ή και άλλων εκδηλώσεων με χωρητικότητα που θα «αγγίζει» τους 2.000 με 2.500 θεατές, και η οποία θα λειτουργήσει ως «αντίβαρο» στο «γερασμένο» πλέον ΔΑΚ «Αλεξάνδρα Δήμογλου» της Καλαμίτσας.

Όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Ιακωβίδης, η μελέτη του νέου Κλειστού Γυμναστηρίου θα εκπονηθεί, μετά από διαγωνισμό, από ένα από τα –λίγα, ούτως ή άλλως– μελετητικά γραφεία της Ελλάδας που μπορούν να σχεδιάσουν έργα αυτού του μεγέθους και θα προβλέπει ό,τι είναι απαραίτητο για τη λειτουργικότητα, την ενεργειακή επάρκεια αλλά και τη βιωσιμότητα της εγκατάστασης.

Ο αρχικός προϋπολογισμός της μελέτης, το σχέδιο της οποίας ετοιμάστηκε κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Αθλητισμού, ανέρχεται στο 1,1 εκ. ευρώ, με τις 300.000 ευρώ να καλύπτονται από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος». Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Ιακωβίδης, οι εκπτώσεις σε αντίστοιχους διαγωνισμούς φτάνουν μέχρι και το 70%, οπότε η συνολική δαπάνη δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις 300-350.000 ευρώ.

Οι θετικοί

Ο Ηλίας Καλανταρίδης, εκπροσωπώντας την παράταξη «Ανάσα για τον Δήμο» λόγω προγραμματισμένης απουσίας της Δήμητρας Τσανάκα, σημείωσε ότι η κατασκευή ενός νέου, σύγχρονου αθλητικού χώρου στα ανατολικά της Καβάλας ήταν ιδέα και πρόταση της ομάδας του όταν ήταν Διοίκηση, μία πρόταση που όμως δεν είχε τον χρόνο να υλοποιηθεί και γνωστοποίησε τη θετική ψήφο της παράταξης, αφού πρώτα διατύπωσε επιφυλάξεις τόσο ως προς το κόστος διαχείρισης του χώρου όσο και ως προς τη δυναμικότητα των 1.000 ατόμων.

Θετικός ήταν και ο επικεφαλής της Κοινωνικής Αποτελεσματικής Παρέμβασης Βαγγέλης Παππάς, ο οποίος εστίασε στο γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια η περιοχή του Περιγιαλίου θα αναπτυχθεί, οπότε η ανάγκη για άθληση των νέων της περιοχής θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Θετικά ψήφισε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης. Αν και χαρακτήρισε «σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα όσα πρέπει να γίνουν για τον Αθλητισμό στον Δήμο Καβάλας» το συγκεκριμένο έργο, ο Χρήστος Ποτόλιας συνηγόρησε στην εκπόνηση της μελέτης του συγκεκριμένου έργου τονίζοντας ότι η παράταξή του δεν μπορεί παρά να είναι θετική σε έργα που αφορούν στη νεολαία του τόπου.

Τέλος, θετικά ψήφισαν και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Κώστας Κουνάκος και Γιάννης Προμούσας.

Οι αρνητικοί

Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Μάκης Παπαδόπουλος. Ο επικεφαλής της παράταξης ο Τόπος της Ζωής μας χαρακτήρισε τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών «αναρμόδιο» για την εισήγηση του θέματος, καθώς, όπως υποστήριξε, αυτό δεν είναι μόνον τεχνικής φύσεως, αλλά και γενικότερου σχεδιασμού και θα έπρεπε να μιλάει κάποιος που γνωρίζει τα θέματα αυτά.

«Η Καβάλα, κ. Ιακωβίδη, δεν έχει ανάγκη από έναν χώρο 2.000 ατόμων που μέσα εκεί θα παίζουν ούτι και θα διασκεδάζουν. Η Καβάλα έχει ανάγκη από προπονητήρια που θα ανεβάσουν το επίπεδο των αθλητών», είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας τον λόγο στο μέλος της παράταξής του Γιώργο Γουνελά.

Ο κ. Γουνελάς, αφού ζήτησε να μάθει αν έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους φορείς του Αθλητισμού της Καβάλας προτού η Διοίκηση καταλήξει στην πρότασή της και αφού κατέθεσε κάποιες εναλλακτικές σκέψεις για τη χωρητικότητα ενός νέου Κλειστού Γυμναστηρίου, άφησε αιχμές και για το ύψος του προϋπολογισμού της μελέτης.

«Βλέπω εδώ μια μελέτη 1,1 εκ. ευρώ. 1,1! Μα, τι θα χτίσουμε; Τις πυραμίδες του Φαραώ;», αναρωτήθηκε, ενώ επίσης κατηγόρησε τη Διοίκηση για το γεγονός ότι φτιάχνει ένα γήπεδο μόνο 1.000 θέσεων και όχι παραπάνω: «οι ιδέες σας μυρίζουν ναφθαλίνη!», αναφορές που εξόργισαν τον Δήμαρχο ο οποίος απάντησε σε υψηλούς τόνους, χωρίς ωστόσο οι απαντήσεις του να ακούγονται καθαρά από τα μικρόφωνα.

Επιπρόσθετα, ο κ. Γουνελάς ισχυρίστηκε ότι στην περίπτωση της ανάπλασης του Βερούλειου Σταδίου τα σωματεία παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να κάνουν προπονήσεις «γιατί τα γήπεδα είναι μικρά», γεγονός που απέδωσε στο ότι «δεν έγινε διαβούλευση» πριν την εκτέλεση του έργου, ενώ επανέλαβε με δηκτικό τρόπο προς τον Δήμαρχο ότι «δεν το ξέρετε, αφού εκεί δεν πρόκειται να προπονηθείτε εσείς, αλλά κάποιοι άλλοι».

Αρνητικά ψήφισε και η Συμπαράταξη Πολιτών με τον επικεφαλής Άρη Βέρρο να θέτει ως βασικό επιχείρημα ότι υπάρχουν άλλες ανάγκες που προέχουν και θα πρέπει να δοθούν εκεί χρήματα, όπως για παράδειγμα στα σχολεία, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε κακή κατάσταση, ενώ αρνητικά ψήφισε και ο Νίκος Ξανθόπουλος ο οποίος αντιπρότεινε να κατασκευαστεί στο Περιγιάλι ένα κλειστό γήπεδο για τη διενέργειά αγώνων στίβου, αφού τέτοια υπάρχουν ελάχιστα σε ολόκληρη την Ελλάδα και, σύμφωνα με τη γνώμη του, αυτό θα ήταν κάτι που θα μπορούσε να φέρει έσοδα στην Καβάλα.

Το «άδειασμα» Γουνελά από Δρακονάκη, οι «φασόν» μελέτες και η διαφοροποίηση Ιωσηφίδου

Στη συζήτηση παρενέβη και η τ. Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καβάλας Ευαγγελία Δρακονάκη η οποία και απάντησε σε σημεία της τοποθέτησης του Γιώργου Γουνελά, αρχικά διαψεύδοντάς τον και στη συνέχεια διορθώνοντάς τον. 

Συγκεκριμένα, η κ. Δρακονάκη είπε ότι πριν την ανακατασκευή του Βερούλειου ο Δήμος Καβάλας, μέλος της Διοίκησης του οποίου ήταν και η ίδια την εποχή εκείνη, είχε γίνει εκτενής διαβούλευση με τις ομάδες που φιλοξενούνται σε αυτό, ενώ όσον αφορά το ύψος του προϋπολογισμού της μελέτης, αυτό, υπογράμμισε, δεν καθορίζεται ούτε από τον Δήμαρχο ούτε από τον Αντιδήμαρχο, αλλά προκύπτει από συγκεκριμένους κανόνες και πίνακες που εκδίδει το αρμόδιο Υπουργείο, επομένως οι όποιες αιχμές ή υπόνοιες για «υπερβολικά ποσά», απλά δεν μπορεί να ισχύουν!

Για άλλη μια φορά επέλεξε να διαφοροποιηθεί από τη «γραμμή» της παράταξής της η Αναστασία Ιωσηφίδου η οποία και ψήφισε «παρών». Συγκεκριμένα, η δημοτικής σύμβουλος της «Ανάσας» είπε ότι ναι μεν θα ήταν θετική στην κατασκευή μιας νέας αθλητικής εγκατάστασης στην περιοχή, ωστόσο διαφωνεί με το να δοθούν τα χρήματα αυτά τη δεδομένη στιγμή από το ταμείο του Δήμου Καβάλας. Αντιπρότεινε δε, να «πάρει» ο Δήμος μια έτοιμη μελέτη από αντίστοιχα έργα που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί κάπου αλλού και να την «προσαρμόσει» με τη βοήθεια ενός «εξωτερικού» μηχανικού ή και τη συνδρομή της Τεχνικής Υπηρεσίας και να εξοικονομήσει έτσι ένα σημαντικό ποσό.

Τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Αντιδήμαρχος απάντησαν στην κ. Ιωσηφίδου ότι αυτό που προτείνει απλά «δεν γίνεται». Αφενός επειδή το κάθε έργο έχει τις δικές του τεχνικές ιδιαιτερότητες οι οποίες απορρέουν από τις διαφορετικές ανάγκες της κάθε περιοχής και αφετέρου επειδή ο Δήμος Καβάλας θα ήθελε να βάλει και το δικό του αισθητικό αποτύπωμα σε ένα μεγάλο έργο το οποίο θα «καθορίζει» τον δημόσιο χώρο για τις επόμενες δεκαετίες.

Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Εικόνα αρχείου