Ιωάννης Μάζης: Ό,τι κάνει ο Ερντογάν, το κάνει βερεσέ. Τον ξέρουν οι Άραβες και δεν τον πιστεύει πλέον κανείς!

Ο Καθηγητής μιλάει για τον ρόλο της Τουρκίας στην νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και για τον ρόλο των ΗΠΑ και της Δύσης γενικότερα στην κατάσβεση της κρίσης Ισραήλ-Χαμάς

ΗTουρκία τροφοδοτεί με εντάσεις τη Μέση Ανατολή με όχημα τη Χαμάς, βλέποντας ότι οι αραβικές χώρες προσεγγίζουν το Ισραήλ και φοβούμενη ότι η ίδια θα απομονωθεί, δηλώνει ο Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας Ιωάννης Μάζης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ALPHA Radio 88,6 και τη δημοσιογράφο Σίσσυ Ακοκαλίδου και η οποία δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή Εφημερίδα Νέα Εγνατία.

Όπως εξηγεί ο κ. Μάζης, οι Άραβες αλλά και οι χώρες της Δύσης, δεν πιστεύουν πλέον τον Ερντογάν και στον ίδιο τον Ερντογάν δεν συμφέρει η ειρήνευση στην ευρύτερη περιοχή, γιατί η ειρήνευση θα σημαίνει επιστροφή στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο ο «σουλτάνος» δεν αποδέχεται…

Διαβάστε τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης Μάζη:

Οι παράγοντες που θέλουν να συντηρείται η ένταση

«To διεθνές περιβάλλον είναι έτοιμο εδώ και καιρό να αποδεχθεί την προώθηση μιας συζήτησης η οποία θα οδηγούσε προς τη λύση των δυο κρατών στην περιοχή, μιλώ για την περίπτωση της ισραηλινοπαλαιστινιακής κρίσης. Αυτό είναι κάτι το οποίο, αν δεν παρενέβαιναν οι εξωτερικοί παράγοντες  που το συμφέρον τους είναι να συντηρείται η ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, θα είχε λυθεί. Αλλά κάποιοι Μεσανατολικοί παράγοντες οι οποίοι έχουν συμφέρον από τη διατήρηση της έντασης- ουσιαστικά καθοδηγούν τον εκπρόσωπό τους στην περιοχή που είναι η Χαμάς- μια οργάνωση η οποία πριν από μερικούς μήνες συντρώει και συμπίνει με τους αρχηγούς της ο κ. Ερντογάν  στο Λευκό Παλάτι, μια οργάνωση η οποία έχει προκηρυχθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση, η οποία είναι θυγατρική των Αδελφών Μουσουλμάνων, η οποία έχει να κάνει εκλογές στη Γάζα από το 2006. Σαφώς και ο Παλαιστινιακός λαός έχει ασυζητητί δικαίωμα της δημιουργίας κράτους, από την άλλη, και το Ισραήλ έχει δικαίωμα του δικού του κράτους. Αυτά είναι τα βασικά και θεμελιώδη, γιατί  εδώ που έχουμε φτάσει, έχουμε χάσει τον μπούσουλα. Το Ισραήλ, λοιπόν, ιδρύθηκε μετά από απόφαση του ΟΗΕ και είναι ένα ισότιμο κράτος μαζί με όλα τα άλλα. Δεν μπορείς να έχεις οργανώσεις στων οποίων τα καταστατικά έχουν ως άρθρο πρώτο την καταστροφή του Ισραήλ, δεν μπορείς να έχεις κράτη, τα οποία να λένε ότι το πρώτο καθήκον των πολιτών τους είναι να στείλουν όλους τους ισραηλινούς στη θάλασσα».

Στην αστυνομική βία η απάντηση ήρθε με πυραύλους σε αμάχους…

«Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα στηρίζεται στο Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει ανάγκη του στρατηγικού βάθους της Κύπρου και της Κρήτης αλλά και του Αιγαίου για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε όλες τις απειλές οι οποίες το περιτριγυρίζουν. Αυτό τί σημαίνει; Σημαίνει, ότι είναι προς όφελος της χώρας μας να συμπληρώνει αυτές τις ανάγκες του Ισραήλ και να έχει και την ανάλογη στήριξη από το Ισραήλ  και σε επίπεδο διπλωματίας και σε επίπεδο πολιτικής, πληροφοριών και αμύνης  και ασφαλείας. Αυτή είναι δεύτερη αποδοχή και από την προηγούμενη και από την νυν κυβέρνηση. Όταν σε διεθνή πρακτορεία αναφέρονταν ότι εδώ και 3 εβδομάδες υπήρχαν διαδηλώσεις και στη Γάζα και αλλαχού οι οποίες είχαν κυρίαρχο σύνθημα «τούρκικος στρατός στη Γάζα», άλλοι λέγανε «τούρκικος στρατός στην Ιερουσαλήμ», εγώ ρωτώ απλά και σοβαρά: «είναι δυνατό να απαντάς σε αστυνομική βία με πυραύλους εναντίον αμάχων»;

Δεν μπορούμε να κουβεντιάζουμε με τον Τσαβούσογλου, σαν να μη συμβαίνει τίποτε, τη στιγμή που η Τουρκία σπέρνει τον τρόμο και το αίμα στη Μέση Ανατολή, απέναντι από την Κύπρο…

Από πότε οι Μογγόλοι έγιναν αδελφοί με τους Παλαιστινίους;

ΤΤον κ. Ερντογάν οι Άραβες τον ξέρουν καλά. Και ιστορικά από τότε που ανέλαβε ο Σελήμ Ε΄την ηγεσία του Ισλάμ, γύρω στο 1517,οι άραβες οι οποίοι ήταν υψηλότατου πνευματικού επιπέδου, πνευματικοί και διανοούμενοι είχαν εξαπολύσει θρήνους για τη κακή τύχη του Ισλάμ να πέσει στα χέρια των Μογγόλων. Ο αραβικός πολιτισμός δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις ορδές των Μογγόλων της κεντρικής Ασίας. Οι άραβες βοήθησαν τον παγκόσμιο πολιτισμό και σκέψη με την μεταφορά γνώσεων από την αρχαία κλασσική Ελλάδα στη μεσαιωνική Ευρώπη. Ο κ. Ερντογάν δεν έχει τη Νομική Σχολή της Μέκκας που είναι υπό την προστασία της Σαουδικής Αραβίας, ούτε τη Νομική Σχολή του Αλ Άζαρ, του υψίστου νομικού πανεπιστημίου του Ισλάμ, που είναι υπό την προστασία της Αιγύπτου. Ό,τι και να κάνει, το κάνει βερεσέ. Αλλά γιατί το κάνει; Το κάνει, γιατί βλέπει ότι σιγά- σιγά οι αραβικές χώρες με τη συμφωνία του Αβραάμ πλησιάζουν το Ισραήλ, αυτό οδηγεί σε αναβάθμιση και των δικών μας σχέσεων με το Ισραήλ, σε μια συσπείρωση δυνάμεων μεταξύ Αράβων – Ισραήλ και ευρωπαϊκών δυνάμεων, αυτό οδηγεί σε μια ειρήνευση της περιοχής και η ειρήνευση αυτή τη στιγμή έχει σαν αποτέλεσμα την απομόνωση της Τουρκίας, η οποία για να ακολουθήσει ειρηνικές οδούς, πρέπει να αποδεχθεί το Διεθνές Δίκαιο και αυτό δεν θέλει να το κάνει η Τουρκία, γιατί την άλλη μέρα θα γίνει 3 κομμάτια. Οπότε, τι κάνει; Για να ανακόψει τη διαδικασία ειρήνευσης στην περιοχή, προκαλεί εκρήξεις  στην Παλαιστίνη, γιατί με αυτό τον τρόπο ελπίζει να σταματήσει τη διαδικασία προσέγγισης αράβων- ισραηλινών. Από πότε οι Μογγόλοι έγιναν αδελφοί με τους Παλαιστίνιους, δεν ξέρω».

Να μη γίνει η συνάντηση με Τσαβούσογλου

«Ο ρόλος των ΗΠΑ μπορεί να είναι καθοριστικός, όπως καθοριστικός είναι και ο ρόλος δυνάμεων, όπως η Γαλλία. Μπορούν κάλλιστα να επαναφέρουν την κατάσταση σε ηρεμία, χρησιμοποιώντας τους άπειρους τρόπους που έχουν στη διάθεσή τους, αλλά μέχρι στιγμής δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν εις βάρος της Τουρκίας  και να μαζέψουν την αιτία του κακού, η οποία είναι η Άγκυρα. Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργεί εστίες ανάφλεξης για να μπορεί μετά να εμφανίζεται ως εκείνη η οποία μπορεί να τις καταστείλει, κανένας πια δεν την πιστεύει την Τουρκία. Εδώ όμως πρέπει να ασκηθεί μια σοβαρή πολιτική από πλευράς δικής μας, δεν μπορούμε να κουβεντιάζουμε με τον Τσαβούσογλου, σαν να μη συμβαίνει τίποτε, τη στιγμή που η Τουρκία σπέρνει τον τρόμο και το αίμα στη Μέση Ανατολή, απέναντι από την Κύπρο».

Η πενταμερής για το Κυπριακό και πού «κολλάει» η Παλαιστίνη

«Τι να πάμε να κάνουμε σε μια νέα πενταμερή;  Βάλαμε ένα επίθετο, το «άτυπη», για να δικαιολογήσουμε στο έκνομο, το εναντίον του Διεθνούς Δικαίου αίτημα της Τουρκίας για δυο κράτη. Και να γίνει τι; Προσέξτε τώρα, πώς δένει η Παλαιστίνη. Η λύση των δύο κρατών είναι αμοιβαία αποδεκτή  από όλους. Ναι, αλλά η Παλαιστίνη δεν είναι κράτος, πάει να γίνει κράτος, ενώ η Κύπρος είναι κράτος. Λέει λοιπόν ο Ερντογάν, όπως θα γίνει στην Παλαιστίνη –μια λύση δύο κρατών– έτσι να γίνει και στην Κύπρο. Τον βλέπετε πώς χαιρετάει με το έμβλημα των Αδελφών Μουσουλμάνων.  Επομένως, δεν μπορούμε να μιλάμε με την Τουρκία για την ομαλότητα στην περιοχή, όσο αυτή δεν υπάρχει».

Δεν γίνεται αντιπολίτευση για τα εθνικά θέματα

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αντιπολίτευση για τα εθνικά μας θέματα. Αντιπολίτευση γίνεται για την πανδημία και το εργασιακό νομοσχέδιο. Ακούσατε καμία αντιπολιτευτική φωνή στη Βουλή για τα εθνικά θέματα; Πέραν ενός κόμματος που δεν θέλω να το κατονομάσω, για να μη θεωρηθεί ότι παίρνω το μέρος του. Χθες το βράδυ στις 01:15 τελικά το ανοσιούργημα το οποίο υπέγραψε το Υπουργείο Πολιτισμού μιας εταιρίας Μακεδόνων η οποία θέλει την αναγνώριση της μητρικής μακεδονικής γλώσσας ενεγράφη στο μητρώο του ΥΠΠΟ για χρηματοδότηση  και μετά από αντιδράσεις των τοπικών δημάρχων  και παραγόντων των μακεδονικών οργανώσεων, το απέσυραν. Χρειάζεται εγρήγορση του λαού, οι μακεδονικές οργανώσεις είναι εν εγρηγόρσει, δεν ξεχάστηκε η Μακεδονία, όσοι το πιστεύουν, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος, εμείς θυμόμαστε και το λέω, ως γέννημα της Θεσσαλονίκης».