Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: «Πέρασε» με ενστάσεις και εντάσεις το ψήφισμα για τα πετρέλαια

Τι ψήφισαν οι επικεφαλής των παρατάξεων, πώς αιτιολόγησαν την ψήφο τους και οι διευκρινίσεις του Βαγγέλη Παππά για τη στάση του-Αναλυτικά το ψήφισμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους στα πετρέλαια

Τελευταίο (18ο) συζητήθηκε το θέμα της έκδοσης ψηφίσματος συμπαράστασης στους εργαζομένους των πετρελαίων κατά τη 12η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το βράδυ της Δευτέρας 24 Μαΐου 2021.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με ονομαστική ψηφοφορία από το Σώμα κατά πλειοψηφία, με 19 ψήφους υπέρ, 9 κατά και ένα «παρών» περίπου 1 ώρα μετά τα μεσάνυχτα, με τους επικεφαλής των παρατάξεων να αιτιολογούν την ψήφο τους, ενώ θέση έλαβε και ο πρόεδρος των εργαζομένων στα πετρέλαια, Μανώλης Κελαϊδάκης, ο οποίος σχολίασε δηκτικά πως «όσοι ψήφισαν αρνητικά, δεν κατάλαβαν καν τι λέει το ψήφισμα».

«Να πρυτανεύσει η λογική, να συζητήσει ο εργοδότης με τον εργαζόμενο. Αυτό μπορεί να γίνει σε 10 αράδες και όχι με ένα τέτοιο ψήφισμα. Και δεν κατάλαβα, μαζευτήκαμε για να διαφωνήσουμε;» σχολίασε ο δημοτικός σύμβουλος με την Ανάσα για τον Δήμο, Μπάμπης Δράκος, δηλώνοντας ότι ψηφίζει το ψήφισμα με τις προαναφερόμενες ενστάσεις του, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος της Κοινωνικής Αποτελεσματικής Παρέμβασης, Θέμης Καλπακίδης τόνισε ότι «η ουσία είναι ότι θα πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται και φέρνουν ένα εισόδημα και στην πόλη. Δυστυχώς αυτό το εισόδημα η εταιρία επέλεξε να το βάλει στην τσέπη της», ψηφίζοντας θετικά για το ψήφισμα.

Τι ψήφισαν και γιατί οι επικεφαλής των παρατάξεων

Ανάσα για τον Δήμο-Δήμητρα Τσανάκα
«Εφόσον δεν αφαιρέθηκε μια παράγραφος, όπως ζητήσαμε, δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε».

Ο Τόπος της Ζωής μας-Μάκης Παπαδόπουλος
«Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει κανέναν ρόλο να παρεμβαίνει στα εσωτερικά κάθε εταιρίας, μεγάλης ή μικρής. Η συζήτηση μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών πρέπει να γίνεται εσωτερικά και δεν έχει νόημα να τοποθετηθεί με ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Είμαστε αρνητικοί».

Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση-Βαγγέλης Παππάς
«Από πέρσι τον Μάρτιο, μετά την αποχώρηση του κ. Γόντικα από τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου, ανέλαβα σε μια δύσκολη περίοδο την εταιρία σαν λειτουργικός γενικός διευθυντής, για να μπορέσουμε να κρατηθούμε σε μια περίοδο με τεράστια προβλήματα. Σαν λειτουργικός διευθυντής δεν έχω καμία αρμοδιότητα για να εκπροσωπήσω την εταιρία. Αυτό που κάνω και θα συνεχίσω να κάνω είναι να μπορέσουμε να συγκεράσουμε απόψεις και να φτάσουμε σε μια λύση, έτσι όπως περιγράφεται στο ψήφισμα και συγκεκριμένα στην 3η παράγραφο (βλ. παρακάτω). Θαρρώ ότι το ψήφισμα είναι ένα ήπιο κείμενο, εκφράζει τις θέσεις της κοινωνίας χωρίς εντάσεις και αποτυπώνει τί πρέπει να συμβεί για να μη χαθεί μια παραγωγική μονάδα και θέσεις εργασίας. Ψηφίζουμε θετικά».

Συμπαράταξη Πολιτών-Άρης Βέρρος
«Θα πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της η εταιρία, με σεβασμό στο περιβάλλον και στους εργαζόμενους, με καλά αμειβόμενες θέσεις. Ψηφίζουμε θετικά».

Λαϊκή Συσπείρωση-Χρήστος Ποτόλιας
«Πριν από έναν μήνα καταθέσαμε τις θέσεις μας για το θέμα με τις εθελούσιες απολύσεις στα πετρέλαια. Επιμένουμε στο ψήφισμά μας και μένουμε σε αυτά που έλεγε και το Σωματείο. Τι χρησιμεύει ένα ευχολόγιο, όπως αυτό που περιγράφει το συγκεκριμένο ψήφισμα; Το Δημοτικό Συμβούλιο κάνει πως δεν βλέπει την πραγματικότητα, όπως και η Κυβέρνηση».

Δημήτρης Βογιατζής
«Θέλουμε ένα Δημοτικό Συμβούλιο άσχετο με την κοινωνία; Όχι φυσικά. Γι’ αυτό και στηρίζω το ψήφισμα».

Συνεργασία για την Καβάλα-Νίκος Ξανθόπουλος
«Άφησε η Διοίκηση του Δήμου να περάσουν 40 μέρες και επέλεξε εκείνη τη μέρα όπου ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ένα κολοσσιαίο έργο, από το οποίο ο Δήμος Καβάλας απουσίαζε εκκωφαντικά. Και σήμερα, απουσία του Δημάρχου, ερχόμαστε να ψηφίσουμε το ψήφισμα, με τη Διοίκηση Μουριάδη να ξεπερνάει τεράστια θέματα για τα οποία δεν δαπανάει ούτε κουβέντα. Θεωρώ ότι όλες αυτές οι κινήσεις, είναι κινήσεις τακτικισμού. Για όλους αυτούς τους λόγους, είμαι αρνητικός στο ψήφισμα».

Αναλυτικά το ψήφισμα για τους εργαζόμενους στα πετρέλαια