ΚΚΕ Καβάλας: Οι εργαζόμενοι στα πετρέλαια πρέπει να επαγρυπνούν

Τα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι αντίπαλα με τα δικαιώματα των εργαζομένων στα πετρέλαια, τονίζει σε ανακοίνωση της η ΤΕ Καβάλας του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδος

Με αφορμή την ψήφιση μιας τροπολογίας για την ενίσχυση της Energean Oil & Gas από την Ελληνική Κυβέρνηση και ένα ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο της Καβάλας, η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ψηφίστηκε στη βουλή η τροπολογία που δανειοδοτεί με 100 και πλέον εκατομμύρια ευρώ την «Ενεργειακή», μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σαν λόγος προβλήθηκε η μείωση της τιμής του πετρελαίου την περίοδο της πανδημίας. Παραβλέπονται τα κέρδη συνολικά του ομίλου, όπως και το ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν ξαναπάρει την ανηφόρα. Το αστικό κράτος και η Ε.Ε. απροκάλυπτα στο ρόλο τους: να δίνουν ζεστό χρήμα στα μονοπώλια, να τα ενισχύουν πολύμορφα, για να ξαναπάρει μπρος η μηχανή των κερδών. Το «Ταμείο Ανάκαμψης» σε πλήρη ανάπτυξη… Δεν προβλέφθηκε, ούτε καν σα ρήτρα για τη χρηματοδότηση, η διατήρηση των θέσεων εργασίας, η μη βλαπτική μεταβολή των εργασιακών όρων, όπως πρότεινε το ΚΚΕ. Παρότι είναι γνωστός ο σχεδιασμός της εταιρείας για «εθελούσιες» απολύσεις, η κατεύθυνση εργολαβοποίησης του προσωπικού της. Η κυβέρνηση «δεν ήταν ενήμερη» για το θέμα… Από κοντά και οι κούφιες αντιπολιτευτικές κορώνες από τα υπόλοιπα αστικά κόμματα: «στεναχώρια» για τους εργαζόμενους, την ασφάλεια και το περιβάλλον από τη μια, στηρίγματα της ευρωενωσιακής πολιτικής, της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της κερδοφορίας των ομίλων από την άλλη.

Μια μικρογραφία της παραπάνω εικόνας ξεδιπλώθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, για την έγκριση ψηφίσματος «στήριξης των εργαζομένων στα πετρέλαια». Το ψήφισμα που εγκρίθηκε ήταν ένας ύμνος στο δήμο «που στήριξε τις επιχειρήσεις», που «στάθηκε αρωγός». Ζητά «κατάλληλες αναπτυξιακές συνθήκες» για την επιχείρηση κι εύχεται (!) επιχείρηση κι εργαζόμενοι να εργαστούν από κοινού και να τα βρούνε, τονίζοντας τα σημαντικά βήματα που αποτέλεσαν η παραχώρηση της εκμετάλλευσης με απευθείας ανάθεση στην εταιρεία και το προαναφερθέν σχέδιο οικονομικής στήριξης.

Σε «ώτα μη ακουόντων» η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για ψήφισμα που θα περιείχε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και μόνον αυτά. Οι υπόλοιπες παρατάξεις κι οι δημοτικοί σύμβουλοί τους, με τον ένα ή άλλο τρόπο, επιβεβαίωσαν τη στάση τους υπέρ των συμφερόντων της επιχείρησης είτε απέχοντας είτε στηρίζοντας ένα ψήφισμα – μανιφέστο κοινωνικού εταιρισμού.

Το αντεργατικό έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση στη βουλή δίνει αέρα στα πανιά της μεγαλοεργοδοσίας. Η ανάκαμψη των κερδών προϋποθέτει αντεργατικά μέτρα, φτηνή εργατική δύναμη, εντατικοποίηση, κρυφή και φανερή ανεργία. Αυτός ο σχεδιασμός εκτυλίσσεται και στα πετρέλαια.

Ο πλούτος που παράγεται από τους εργαζόμενους ή θα διανέμεται για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους ή θα τον κλέβουν οι καπιταλιστές, πετώντας τους λιγότερα ή περισσότερα ψίχουλα για να παραμένουν ικανοί προς εργασία. Οι εργαζόμενοι, συνολικά ο λαός, μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα. Από τα θαλασσοδάνεια δεκαετιών, από τους αναπτυξιακούς νόμους που ακολουθήθηκαν από λουκέτα, από τα χτυπήματα στην πλάτη δημάρχων, βουλευτών και παραγόντων για τη «δίκαιη», «βιώσιμη», «πράσινη» σήμερα ανάπτυξη, που άφησαν τα λαϊκά στρώματα να μετράνε νέες απώλειες και νέα βάρη.

Ο δρόμος των εργαζομένων είναι αυτός της οργάνωσης, του αγώνα, της διεκδίκησης του δίκιου τους, της ενότητας με τους εργατοϋπάλληλους που στενάζουν κάτω από την ίδια πολιτική, με τους βιοπαλαιστές επαγγελματίες, τους αγρότες που παλεύουν για το ψωμί και για να μείνουν στη γη τους, τη νεολαία που έχει γνωρίσει μόνο κρίση και καταστολή.

Τα συλλαλητήρια, η απεργία, η συγκέντρωση του ΚΚΕ είναι μπροστά μας. Εκεί να μετρήσουμε τη δύναμη και να δώσουμε συνέχεια στην πάλη μας».