Στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Νίκος Παναγιωτόπουλος [φωτογραφίες]

Τι ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά την παρέμβασή του στην πρώτη ημέρα των εργασιών

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λισσαβόνα την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021.

Κατά την παρέμβασή του στην πρώτη ημέρα των εργασιών, κατά το δείπνο εργασίας με συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg), ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την ενδυνάμωση της σχέσης ΕΕ-ΝΑΤΟ, στη βάση της διαφάνειας και της αμοιβαιότητας, με σεβασμό στην αυτονομία του κάθε Οργανισμού.

Τόνισε επίσης, αναφερόμενος στις παράνομες ενέργειες της Λευκορωσίας στο αεροσκάφος που υπερίπτατο του εδάφους της, πως πρέπει να υπάρξει ισχυρή και αποφασιστική αντίδραση.

Σχετικώς με τη «Στρατηγική Πυξίδα», σημείωσε ότι πρέπει να διαμορφωθεί άμεση σύνδεση μεταξύ της ανάλυσης απειλής και των αντίστοιχων δυνατοτήτων που θα αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, επεσήμανε ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (European Defence Fund) πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την Έρευνα και Ανάπτυξη σύγχρονων και αναδυόμενων τεχνολογιών, ενώ πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη πολιτικών (μη στρατιωτικών) δυνατοτήτων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και του βίαιου εξτρεμισμού.

Ο Υπουργός ανέφερε η Ελλάδα ενδιαφέρεται ενεργά για τη σταθερότητα της περιοχής του Σαχέλ και της Νοτιοανατολικής Αφρικής, το οποίο καταδεικνύεται και από το πρόσφατο άνοιγμα Πρεσβείας της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Ντακάρ.

Στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης είχε διμερή συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του κ. Λορέντζο Γκουερίνι (Lorenzo Guerini), κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη αμυντικοτεχνική συνεργασία των δύο χωρών, τις προκλήσεις ασφαλείας στη Νότια Πτέρυγα του ΝΑΤΟ, καθώς και στις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.