Κλιμάκιο του ΚΚΕ Καβάλας στην Ανοιχτή Δομή Προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο «Ασημακόπουλου»

Το κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής του κόμματος με επικεφαλής τον Γραμματέα, Κώστα Κουκούλα συζήτησε με εργαζόμενους στη Δομή για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι ίδιοι όσο και οι φιλοξενούμενοι στη Δομή

Επίσκεψη στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στην Καβάλα πραγματοποίησε κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα, Κώστα Κουκούλα. Εκεί, το κλιμάκιο του κόμματος συζήτησε με εργαζόμενους στη Δομή για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι ίδιοι όσο και οι φιλοξενούμενοι στη Δομή.

Στη συγκεκριμένη δομή διαμένουν 890 πρόσφυγες και μετανάστες, με την πλειοψηφία τους να είναι παιδιά. Όπως μετέφεραν οι εργαζόμενοι, σοβαρές είναι οι ελλείψεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων και των μεταναστών, ενώ ανά διαστήματα έχουν σημειωθεί προβλήματα στην τροφοδότηση της Δομής με self-tests παρά τις φιλότιμες, όπως τις χαρακτήρισαν, προσπάθειες του οικείου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων από τα κοινωφελή προγράμματα που εργάζονταν στη Δομή έχουν λήξει, με αποτέλεσμα να έχουν πάψει οι εργασίες συντήρησης, επισκευών όπως και καθαριότητας που αυτοί είχαν αναλάβει.

Όπως αναφέρει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του, εκατοντάδες είναι οι πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ, καθώς αν και έχουν πάρει τα χαρτιά του ασύλου, δεν μπορούν να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους, κυρίως στην Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη, όπως η Γερμανία. Μάλιστα, μεταφέρθηκαν στο κλιμάκιο από ορισμένους διαμένοντες στη Δομή οι μεγάλες ανάγκες σε παιδικά γάλατα, πάνες όπως και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, καθώς στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, στις 20 Ιούνη, η ΤΕ Καβάλας θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Στις συζητήσεις, ο Κώστας Κουκούλας μεταξύ άλλων σημείωσε πως το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των κατατρεγμένων και παράλληλα αναδεικνύει τη ρίζα του προβλήματος που οδηγεί στην προσφυγιά και τη μετανάστευση, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, τη φτώχεια και τους κατατρεγμούς. Τόνισε επίσης την «ανάγκη της πάλης ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της επαίσχυντης συμφωνίας με την Τουρκία που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και εγκλωβίζει διπλά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα».