ΚΚΕ Θάσου: Με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στη Σκάλα Ποταμιάς…

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής του νησιού με προτάσεις για την αναβάθμιση στον τομέα της δασοπροστασίας και της πυροπροστασίας

Την αύξηση της χρηματοδότησης στους φορείς της δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, την ενίσχυση των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό καθώς και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους, αλλά και την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού κλιμακίου της Θάσου, ζητάει με ανακοίνωση της η Τομεακή Επιτροπή Θάσου του ΚΚΕ, με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στην Σκάλα Ποταμιάς.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΤΕ Θάσου του ΚΚΕ:

«Διαχρονικές οι ελλείψεις στον τομέα της δασοπροστασίας – πυροπροστασίας»

«Η έγκαιρη κατάσβεση της πρόσφατης πυρκαγιάς στη Σκάλα Ποταμιάς από επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας , δεν μπορεί να κρύψει τις διαχρονικές ελλείψεις που υπάρχουν στον τομέα της δασοπροστασίας – πυροπροστασίας λόγω της πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του πυροσβεστικού σώματος και της δασικής υπηρεσίας που ακολούθησαν μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις.

Έστω και στο «και πέντε» της αντιπυρικής περιόδου η κυβέρνηση, πρέπει:

  • Να αυξήσει την χρηματοδότηση στους φορείς δασοπροστασίας – δασοπυρόσβεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δασική υπηρεσία Θάσου εγκρίθηκαν κονδύλια μόλις στο 15% των απαιτούμενων πιστώσεων που αιτήθηκε η υπηρεσία για να μπορέσει να πραγματοποιήσει τα απαραίτητα έργα για διένεξη και καθαρισμό δασικών δρόμων.
  • Να ενισχύσει τις αρμόδιες υπηρεσίες με το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά που υπάρχουν. Να μονιμοποιήσει όλους τους συμβασιούχους πυροσβέστες. Ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  • Να εκσυγχρονίσει τον μηχανολογικό εξοπλισμό των αρμόδιων υπηρεσιών. Να τις προμηθεύσει επαρκή πυροσβεστικά και άλλα οχήματα, με βάση και το ανάγλυφο της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικές οι καταγγελίες πολιτών ότι πυροσβεστικό όχημα δυσκολεύτηκε να φτάσει στο σημείο της πυρκαγιάς λόγω των στενών δρόμων.
  • Να προχωρήσει στην αναγκαία αναβάθμιση του πυροσβεστικού κλιμακίου Θάσου σε Πυροσβεστική Υπηρεσία και την στέγασή της σε ένα σύγχρονο και κατάλληλο κτήριο.
  • Να χρηματοδοτήσει τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα που προγραμμάτισε η δασική υπηρεσία, έτσι ώστε άμεσα να ολοκληρωθούν».